Početna Tekstovi Testovi automobila Opel Meriva 1.6 16V NJOY

Opel Meriva 1.6 16V NJOY

8
43455

Opel Meriva u klasi malih MPV vozila radi svoj posao savršeno. Prostora za sedenje i prtljag više nego dovoljno, a spoljašnje dimenzije omogućavaju laku vožjnu kroz gradsku gužvu. Pogledajte kakvi su utisci posle pređenih 10000km sa Opel Merivom NJoy 1.6 16V.


Opel Meriva 1.6 16V NJOY

 

Opel Meriva 1.6 16V NJOY

Opel Meriva – 10.000km test

 

Na "Geneva Motor Show" 2002. godine, Opel je pokazao svoju viđenje budućeg malog vena pod nazivom "Concept M". Već početkom sledeće godine, uz manje izmene u odnosu na koncept auto, predstavljena je Opel Meriva. Prepoznatljivog je oblika modernih venova, nalik na veću Zafiru, ali dosta skromnih spoljašnjih dimenzija. Dugačka je svega 4042mm, široka 1964mm, a visoka, za ven očekivanih 1624mm. Sve zvuči kao idealan mali auto za gradsku vožnju. Međutim, prvi ulazak u kabinu Merive će impresionirati ponudom prostora u unutrašnjosti i uveriti da Meriva je sve samo ne mali auto.

Već pažljivim pogledom na spoljašnjost se može uočiti da su prednji i zadnji točkovi pomereni gotovo do samih krajeva karoserije pa je dobijem impresivan međuosovinski razmak od celih 2630mm što je odlična osnova za duži kabinski prostor. Ako još podignete haubu, videćete gde je Opel uštedeo prostor. Na prvi pogled je teško poverovati da je u onoliko malom prostoru smešten provereni Opelov 1.6 ECOTEC 74 kW/100ks motor.

 

Pogled od nazad

Meriva je uz sve prilično visok auto u kome se dosta uspravno sedi, pa je i tu dobijen još koji centimetar prostora za noge. Upravo zbog visine i mini van dizajna karoserije gde je šoferšajbna gurnuta dosta napred i subjektivni osećaj prostranosti je odličan. Velika stakla daju osećaj preglednosti. Ipak, kao i kod većine venova, obzirom da su A stubovi postavljeni dosta napred te da su debeli, postoji mrtav ugao koji ume da zasmeta na nekim raskrsnicama i nekim levim krivinama. Takođe, preglednost pozadi je, kao uostalom i kod većine modernih automobila, loša.

 

Pogled iskosa


Pogled sa strane…

 

Enterijer

Zapremina gepeka je od 350 do 560 litara, u zavisnosti od položaja zadnjih sedišta, uz dodatnih 60 litara u duplom podu gepeka. Ovo je sjajno rešenje jer smo većinu sitnica koje inače nosimo u gepeku: prva pomoć, sajla za vuču, lanci za sneg, mini-alat, krpe za čišćenje i sl. smestili u taj prostor tako da je gepek slobodan i uredan. Ispod duplog poda se nalazi standardni rezervni točak. Prilaz gepeku je klasičan venovski – zadnja vrata koja se otvaraju na gore i omogućuju lak pristup. Treba samo voditi računa kod parkiranja da se zadnjim delom ne priđe preblizu drugom autu, zidu ili sl. jer vratima treba solidan prostor za otvaranje. Gornja strana gepeka je zatvorena sklopivim pokrivačem koji bi mogao biti malo kvalitetniji i praktičniji.

Ako zafali mesta u prtljažniku, ne brinite, tu je Meriva na svom terenu. Naime, jedan od glavnih aduta ovog auta je tzv. FlexSpace sistem sedišta kojim se Meriva može jednostavno modifikovati u auto sa 5, 4, 3, 2 ili čak jednim sedištem. Sedišta pozadi se mogu pomerati napred-nazad i na taj način ostavljati više meta u prtljažniku ili za noge. Sva tri sedišta pozadi su nezavisna tako da ako je bitna udobnost putnika pozadi, moguće je sklopiti srednje sedište u pod, a druga dva povući ka sredini kako bi se dobilo mesta za kukove i ramena i dodatno ih povući unazad i dobiti ekstra mesta za noge.

U paketu opreme NJOY se dobija i tzv. Travel Assitant – prenosna kutija sa ručkom koja kada se jednostavno montira na spušteno srednje sedište, može da se koristi kao naslon za ruke i držač za čase uz 5l pregradak. Naslovni zadnjih sedišta se mogu preklopiti, ali i celo sedište spustiti niže u pod kako bi se dobila ravna površina. Konačno, i naslon prednjeg sedišta se može spustiti tako da se mogu prevoziti i dugačke stvari i preko 2m. Zamerka zadnjim sedištima je da su nešto tvrđa od prednjih kao i da su dosta ravna, tj. slabo drže telo u krivinama.

Položaj vozača u Merivi.

Unutrašnjost je klasična Opelovska – crno-siva sa srebrnim detaljima. Zbog položene šoferšajbne, instrument tabla je jako duboka. Dosta je niže postavljena od recimo Mercedesa A klase. Taj osećaj je više izražen ako se vozačko sedište podigne u najvišu tačku. Veoma prija visoka vozačka pozicija pogotovu u vožnji po gradu. Međutim, malo smeta što je menjač postavljen dosta nisko, pogotovu kada se koristi naslon za desnu ruku (opcija). Dobro bi došlo i podešavanje volana po dubini, a ne samo po visini.

Osećaj boravka u vozilu je prijatan delom i zbog dosta kvalitetnih materijala i dopadljivog dizajna detalja unutrašnjosti. Pregrada za sitnice ima dovoljno, mesta za odlaganje sitnica nam nije nedostajalo. Ipak, moramo da primetimo da je kaseta ispred suvozača relativno mala. Zvuči neobično, ali tokom eksploatacije, za sitnice smo najčešće koristili prostor u Travel Assistantu ispod naslona za ruke na zadnjim sedištima, kao i stanardne pregrade u dnu vrata. Za mobilni telefon, novčanik i sl. je savršeno mesto u maloj ostavici na dnu centralne konzole čije je dno obloženo gumom tako da stvari u njoj ne klize.

 

Motor je spušten nisko i jako blizu kabini tako da je hauba jako mala.

 

Mesta za prtljag više nego dovoljno.


Nov dizajn Opel komandne table, multifunckionalni volan.

Veoma čitljivi instrumenti. Samo pređenih 76km!

 

PERFORMANSE

U vožnji će vam odmah biti jasno da je Meriva porodični auto napravljen za mirnu i prijatnu vožnju. Sve komande su veoma mekane, upravljač dovoljno precizan, mada nema onog osećaja podloge kao kod sportski orijentisanih automobila. Samo je menjač klasično opelovski tvrd. Udobnost je odlična, neravnine se osećaju ali ne narušavaju mnogo osećaj udobnosti. Stabilnost je dobra i prijatno smo iznenađeni ponašanjem dosta visoke karoserije pri oštrijem prolasku kroz krivine. Naginjanje je minimalno za ovakav tip auta bez osećaja nestabilnosti. Dobrom držanju na putu doprinose i odlični 185/60/15 pneumatici Continental Premium Contact. Kao što smo pomenuli, naš auto pokreće 1.6 ECOTEC 74 kW/100ks motor.

Međutim, imajući u vidu veći otpor vazduha zbog ven karoserije kao i priličnu težinu od čak oko 1400kg, ne možete očekivati da Meriva bude auto za trkanje. Od 0-100 mu treba nešto preko 13 sekundi. Motor je veoma tih na nižem broju obrtaja i tek preko 4000 počinje da pravi ozbiljniju buku. Celoj slici auta za mirnu i udobnu vožnju doprinosi i menjač sa nešto dužim prenosnim odnosima.

Za 10.000km koliko smo prešli našom Merivom, imali smo dva problema. Jedan je što CD ispušta čudnu buku prilikom ubacivanja i izbacivanja CD-a. Uz to, polomili smo i ručicu za regulaciju visine vozačkog sedišta pa smo morali da čekamo 3 nedelje da u Autoprometu poruče i da stigne nova. Još uvek nismo bili na redovnom servisu jer je servisni interval lepih 30.000km, uz to da auto sam na osnovu uslova eksploatacije (nismo uspeli da saznamo tačno kako), računa za koliko tačno hiljada kilometara treba posetiti servis i to ispisuje na tabli. Na žalost, naš model nema putni kompjuter.

 

Izgled centralnog grebena sa CD i Klima uređajem.

Potrošnja goriva se kretala oko 10l pri gradskoj vožnji kao i na autoputu pri brzinama preko 140km/h. Umerena vožnja Ibarskom magistralom, zatim putem do Zrenjanina i Kikinde i drugim regionalnim putevima je donela potrošnju od oko 8l, a korišćenje klima uređaja samo neznatno povećava potrošnju.

Za 10.000km i šest meseci koliko je već Meriva kod nas, možemo da kažemo da smo veoma zadovoljni i da je Meriva pružila i više nego što smo očekivali. Mirna i udobna vožnja uz velika stakla i visoko sedenje omogućuje pravo uživanje.

Prikazani model je imao ENJOY opremu koja sadrži između ostalog:

 • Rezervni točak pune veličine
 • Prednja sedišta sa podesivim naslonom
 • Podesiv stub volana
 • OPEL Airbagovi, vozač i suvozač
 • HVAC sistem grejanja , 4 brzine
 • Spoljni retrovizori, aspherical, (samo za vozača)
 • Immobilizer
 • Indikator servisnog intervala (30.000 km)
 • Čelicni tockovi 15 x 6 (uklj. poklopce)
 • Prednje suvozačevo sedište sa pregradom za otpatke (desna strana)
 • Podešavanje visine sedišta vozača (levo)
 • Travel assistant (uklonjiv)
 • Crni instrumenti sa srebrnim obručevima
 • Električni podizači prednjih prozora
 • Radio EHU 1 (CC 20), Kasetofon (Triple info display, 6 zvucnika)
 • Centralna lampa sa svetlima za čitanje
 • Zadnja lampa sa svetlima za čitanje
 • Spoljni retrovizor, u boji karoserije
 • Centralno zaključavanje – daljinski

Dodatna oprema se sastojala od klima uređaja, ABS sistema, CD uređaja, vozačev naslon za ruku.

Cena Opel Merive sa datom opremom bez poreza (u tom trenutku je bio u toku sezonski popust od 9%) je iznosila 13800€.

 

8 COMMENTS

 1. temenica 8, Šentvid pri Stični , Slovenija Merivu 1.7 DTI imam 2.5 godine, prešao sam 120.000 kilometara bez ijednog problema.Sa jednim tankom pređem oko 700 km kad se obično upali svetlo rezerve.Do sad sam još uvijek spremio u prtljažnik sve što sam morao.Moje primedbe su prvo debeli stub prednjeg stakla koji zatvara pogled u levoj krivi pa moraš naviknuti, da se u levom zavoju nagneš naprijed da vidiš celu krivinu . A največa mana po meni jest dugme hupe na volanu.Kad okrečem volan nikako da pogodim dugme sirene naročito ako to radim brzo u nezgodnim situacijam. Kad bi kupovao merivu još jednom svakako bi uzeo električno pomicanje vanjskih ogledala. Kod rikverc vožnje imaš mnogo bolji osječaj kad vidiš zadnje točkove.Prosječna potrošnja dizela je izpod 6 litara na 100 km.Za one koji vole mirnu vožnju i imaju puno prtlage ovaj avto vrlo preporučujem.

 2. Opel Meriva je odlican auto za visoke vozace.to sam verovali ili ne primetio kada sam se vozio u taksiju “Opel Meriva” dizel.Stvarno sam se odusevio ponudom prostora i polozaj vozaca i suvozaca je fenomenalan.Auto je veoma tih a najvise me je odusevio opelov dizel motor koji sa lakocom moze ubrazti pri preticanju.Odlican auto za vozace koji vole da uzivaju u voznji.

 3. Od pocetka je 1.6 trosio ulje i to ispod litra na 10.000km sto je u okviru onoga sto pise u uputstvu. Do trenutka kada sam ga prodao (malo preko 100.000km) je trosio istu kolicinu ulja kao i kada je bio nov.

 4. Do prije dva mijeseca sam bio izuzetno zadovoljn Merivom, ali sad sam totalno nezadovoljan sa odlukom da vise nikad ne kupim Opelovo vozilo. Nakon predjenih 71.000km stradala mi je elektronika motora. Nije toliki problem sto je izuzetno skupa nego sto novu moram cekati cetiri mijeseca iako popravku rade u ovlastenom Opelovom servisu. Smatram da se Opel krajnje neodgovorno ponasa prema svojim kupcima.

 5. Imao sam Opel Merivu,1.6 16v iz 2004. bio sam zadovoljan do trenutka kada mi se pokvario servo volan,iskeširao sam 12 ooo kn i automobil mi je i dalje bio pokvaren!!!! odlučio sam ga prodati za 2500e,daleko ispod tržišne cijen iako je raspolagao s iznimno visokim paketom opreme,nikad više opel…

 6. Imam merivu 2003 klimatronika ne radi nekad duva dole nekad gore nekad hladno nekad toplo, dali neko ima takav problem i gde moze da se popravi. Hvala

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here