Smart Roadster

0
30193
Image
NAS SPONZOR


Image

Smart Roadster je automobil koji svojim originalnim izgledom i retkošću privlači veliku pažnju na svakom koraku. Ovaj efekat dodatno dobija na snazi ako govorimo o Beogradu, gde je trenutno moguće naći samo par komada od ukupno 43.091 koji su proizvedeni pre nego što je proizvodnja ovog zanimljivog roadstera obustavljena.

 

 

Image

 

Smart GmbH (MCC) je stupio na scenu na prelasku u novi milenijum, nakon dugog i teškog perioda razvoja. Mali dvosed osvojio je srca mnogih svojim izgledom i postao obavezan modni detalj, što je uticalo da osobine ovog automobila ostanu pomalo u senci. Automobil je svojom prostranošću i praktičnošću uz izuzetnu ekonomičnost bio originalno rešenje za gradske gužve. Na temeljima model ForTwo nastali su konvencionalni ForFour i mikro sportski kupe Roadster.

 

Image

 

Priča o Smartu počinje 1998. godine kada je na salonu u Parizu kompanija Smart GmbH predstavila samo 2.5 metara dugačak dvosed, koji je kasnije imenovan kao Smart ForTwo. To je bio početak nove marke, koja je nastala na osnovi prilično radikalnog koncept vozila. Smart je bio definitivno najneobičnije vozilo nakon VW Bube predstavljene daleke 1950. godine. Ipak, bio je to početak prilično teškog perioda. Neposredno pre predstavljanja vozila otkriveni su problemi sa stabilnošću koji su doneli visoke troškove hitnih dorada i kompromitovali upravljivost, udobnost i menjač vozila. Ovo je uticalo na drastičan podbačaj u odnosu na zacrtani plan prodaje 200.000 vozila godišnje, pa su se u kompaniji morali zadovoljiti sa samo 80.000 prodatih primeraka.

Entuzijazam oko predstavljanja vozila je brzo nestao odnešen brojnim problemima, što je dovelo do smene menadžmenta i novih marketinških inicijativa, koje su rezultirale predstavljanjem ForFour verzije. U ovim neprijatnim okolnostima nastala je i Roadster verzija, koja nažalost takođe nije bila imuna na dečje bolesti.

Dizajn i razvoj

Tokom jeseni 1998. godine direktor dizajna Smarta radio je na novim verzijama ovog mališana. Ubrzo je uvideo da je postojeći motor City coupe koncepta (kasnije ForTwo) idealan za mali sportski automobil sa kompaktnim turbo punjačem, koji bi snagu prenosio na zadnje točkove putem 6-stepenog sekvencijalnog menjača. Sledeći postojeću filozofiju „maksimalno smanjiti“ i generalno potpuno inovativan pristup razvoju, nastao je koncept super kompaktnog, praktičnog i čistokrvnog sportskog automobila. Prva dva modela nastala su u februaru 1999. godine. Eksterijer je bio zasluga Volker Letza, dok je enterijer automobila potpisao Cristoph Machinek.

 

Image

 

Dizajn automobil je poprilično odmakao u razvoju kada je mesto direktora dizajna od Menskea preuzeo Michael Mauer, koji je na novu funkciju došao iz dizajn centra Mercedes Benza u Japanu. Maueru se ideja očigledno svidela pa je nastavio ubrzano rad sa dizajn timom kako bi što pre predstavio Roadster. Namera je bila da se Roadster predstavi več na IAA auto salonu u Frankfurtu 1999. godine. Nakon relizacije modela poverenog komapaniji Stola u Italiji automobil je predstavljen u Frankfurtu po prvi put, gde je bio izuzetno dobro prihvaćen.

Početkom 2000. godine prodaja modela Smart ForTwo je uznapredovala, a predstavljena je i kabriolet verzija. U međuvremenu Mauer je napustio kompaniju i prešao u Saab, dok je njegovo mesto preuzeo Hartmut Sinkwitz, koji je imao zadatak da koncept što pre dovede do proizvodnje. Finalna verzija Roadstera debitovala je 2002. godine na salonu u Parizu, a kupcima je bio dostupan samo par meseci kasnije. Pored Roadstera predstavljena je i Roadster kupe verzija.

Oba automobila su bila unikatna, a istovremeno dosta manja od do tada najmanjih roadstera Toyota MR 2, MG TF, Fiat Barchetta i Mazda MX-5. Ipak, oba roadstera su nudila slične performanse i praktičnost, dok je ekonomičnost vozila bila daleko ispred rivala.

Image

 

Smart roadster i roadster kupe su bazirani na produženoj platformi modela ForTwo (ukupna dužina im je 3427 mm). Zamisao je bila da automobili naslede legendarne male britanske roadstere poput Triumpha Spitfire i MGB. Oba vozila su bila dostupna sa sklopivim Targa ili električnim mekim krovom.

 

Pogon

Roadster pokreće motor snage 61, odnosno 82 KS iz Mercedesovog motora zapremine 698 cc. Suprex trocilindričnom motoru smeštenom pozadi asistira kompaktni turbo punjač, a snaga se prenosi na zadnje točkove putem automatskog ili, opcionog, poluautomatskog sekvencijalnog menjača. Zahvaljujući težini od samo 790 kg roadster je zamišljen sa željom da vozaču pruži doživljaj, koji može da očekuje samo od sportskog automobila, a sve to uz prihvatljive troškove.

 

Image

 

Ipak, cena novog Smart Roadstera nije bila daleko od automobila kao što su Mazda MX-5 i Fiat Barchetta. Roadster i Roadster kupe su dostupni i u Brabus verziji sa motorom snage 101 KS. Brabus verzije se razlikuju po duplom sportskom izduvu, još nižem ogibljenju, poliranim šestokrakim aluminijumskim Monoblock VI naplatcima dimenzija 17“ sa gumama 215/45/17 napred i 225/35/17, prednjem spojleru, pragovima i grilu hladnjaka. Enterijer vozla je raskošniji i podrazumeva čitav niz detalja u stilu Brabusa sa neizostavnim kalitetnom kožom.

Image Image


Tokom prve godine prodaje kupce je našlo samo 8.000 do 10.000 roadstera, ali je ipak prevazišla očekivanja. Sudbina Roadstera ipak nije bila svetla, jer je nastao krupan problem sa propuštanjem vode, koja je znala da ošteti centralni računar i prouzrokuje štetu u visini do 3000 evra, a ista je bila dovoljan razlog da se obustavi proizvodnja automobila. Zahvaljujući ovim troškovima Roadster je bio čist ekonomski gubitak za kompaniju.

Ono što je značajnije, oni koji su došli do svog primerka i vozili ga odmah su se i zaljubili u njega. Radster se pokazao kao izuzetan automobil sa malom potrošnjom. Troškovi održavanja su bili niski, a istovremeno se radilo o jednom od retkih automobila konstruisanih u duhu klasičnih britanskih sportskih automobila 50-tih. Uticajni britanski TV magazin Top Gear dodelio je automobilu titulu najzabavnijeg automobila 2005. godine.

Image

 

1
2
3
Prethodni tekstNagrada Naftne Industrije Srbije – Novi Sad 2008
Sledeći tekstDodge Challenger SRT8 na stazi Road America

1 COMMENT

  1. super autic, steta sto je prestala proizvodnja. jeste da je cena visoka, ali dobija se maltene ekskluzivan model, koji izgledom sugerise visu cenu.
    svaka cast bosku na modifikacijama sa ukusom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here