Sedma Le Mans pobeda Audija

0
8185
Image

 

 

Fantastična trka, promenljivi vremenski uslovi, velika konkurencija – sve su to osnovni sastojci ovogodišnjeg Le Mans-a. Pobednici po klasama su Audi, Binnie Motorsports, Aston Martin i Imsa Performance Matmut.

 

Posle veoma neizvesnih kvalifikacija voženih 3. juna, čak su i poznavaoci pretpostavljali nešto drugačiji rasplet trke. Vremenska prognoza za trku je bila veoma loša, kiša se prognozirala za početak, i tokom celog trajanja trke, pa se na startu našlo dosta automobila podešenih za mahom kišne uslove. Veliki timovi, poput Audija i Pežoa poseduju sopstvene meteorološke timove, al su čak i oni bili iznenađeni razvojem vremenskih uslova.

 

Image 

 

Trka je započela u 15 časova, jedan čas ranije u odnosu na uobičajenih 16č, zbog lokalnih izbora. Vreme na startu je bilo prilično tmurno, a staza je bila vlažna što nije sprečilo oko 260.000 gledalaca da posmatra ovu fenomenalnu trku.

 
Image
 

Sam start trke je doneo prvo iznenađenje. Peugeot Total vozač Bourdais je već na prvom kompleksu krivina pre Dunlop mosta prekasno kočio i od tog trenutka Audi posade su bile u vođstvu. Još jedno iznenađenje je da su Peugeot posade na kvalifikacijama bile veoma brze, dok su na početku trke bili vidno sporiji, pa su Audiji već tokom prvog sata bili na prve tri pozicije.

 
Image
 

Samo 90 minuta nakon starta trke, događa se jedna prilično neobična situacija. Nakon što je Lucas Luhr predao Audi sa brojem 3. svom kolegi, Mike Rockenfeller-u, koji usled veoma vlažne i klizave staze, a i neiskustva izleće na Tetre Rouge krivini. Rockenfeller je, očigledno, veoma brzo ušao u krivnu, a naknadnim kočenjem, automobil se okreće i udara zadnjim delom u zaštitni zid. Audi je ostao na stazi, a sigurnosno vozilo je bilo na stazi sasvim solidan period tokom koga su organizatori popravljali zaštitni zid u koji je automobil udario, dok je Rockenfeller pokušavao da nekako osposobi automobil ne bi li ga nekako dovukao do boksa.

 

Image 

 

Kratka provala oblaka je većinu učesnika naterala da uđu u boks i da stave kišne gume, dok je Kristensen rizikovao i stavio "intermidijum" gume, što se pokazalo kao ispravna odluka, te je ova Audi posada kockavši se da će kiša ubrzo prestati uspela da "uštedi" jedan odlzak u boks čime je napravila prednost u odnosu na ostale P1 posade.

 
Image
 

Tokom petog časa trke, Sarrazin odlazi u boks zbog dima, koji izlazi iz zadnjeg dela Pežoa. Ispostavilo se da su problem predstavljali ležaji na zadnjim točkovima, koje su mehaničari veoma brzo zamenili. Vreme provedeno u boksu je rezultovalo padom na osmu poziciju, a istovremeno ovaj odlazak u boks je označio napredovanje Audija sa brojem 1 na drugu poziciju.

 

Image 

 

Audiji su ubrzali tempo i lagano počeli da povećavaju razliku u odnosu na Pežoe, što se nastavilo tokom cele noći, a posebno nakon veoma impresivne vožnje Allan McNisha, koji je neverovatnim naporima pravio sve veću razliku u odnosu na timske kolege na drugoj poziciji. Kada se sabere ona prednost zarađena jednim odlaskom u boks manje ove posade, ukupna prednost u odnosu na timske kolege je u 10. času trke iznosila 2 kruga prednosti. U ranim jutarnjim časovima, McNish predaje automobil Capello-u, koji i dalje forsira i povećava prednost u odnosu na timske kolege.

 
Image
 

Tokom šesnaestog časa trke, u boksu, prilikom zamene pneumatika, šef servisne ekipe daje znak vozaču da se automobil spusti sa dizalica prerano ne videvši da mehaničar na zadnjem levom točku nije još uvek podigao ruku i time dao znak da je završo sa zamenom gume. Automobil se spušta na točak, koji nije bio pričvršćen, a zatim, nakon uočene greške, automobil ponovo podižu i mehaničar montira točak bez ikakvih problema. Capello nastavlja sa ofanzivnom vožnjom, ali je prerano spuštanje automobila ipak oštetilo osigurač na mehanizmu za zabravljivanje točka.

 

Image

 

Na krivini Indianapolis, koja je jedna od možda i najnezgodnijih, Audi usled velikog pritiska na desnu stranu automobila ostaje bez zadnjeg desnog točka, produžava u zaštitnu ogradu i tu ostaje. Iako je, po rečima Allana McNisha, brzina kojom Audiji prolaze ovu krivinu oko 250kmč, Capello je ostao nepovređen. Nekoliko Audi mehaničara se automobilom uputilo ka krivini, krećući se servisnim putevima staze, kako bi mogli da Capellu na licu mesta daju instrukcije kako da eventualno osposobi automobil i da ga doveze do boksa, međutim, automobil je bio previše oštećen da bi tako nešto uspeli da urade. Capello je nakon trke izjavio da: "U početku sam mislio da je LMP2, koji je bio ispred, prosuo ulje po stazi. Tek kada sam izašao iz automobila i video točak na sred staze, sam shvatio šta se desilo."

 

Image

 

Dakle, ono što niko nije očekivao, se dogodilo – dva od tri Audija su trku završila pre finiša i time poprilično umanjile reputaciju neuništivog automobila. U nastavku trke, preostala, treća posada sa rednim brojem 1. je ostala u vođstvu i osvojila pobedu u P1 klasi, kao i u generalnom plasmanu. Ovom pobedom Audi je zabeležio sedmu Le Mans pobedu, dok je posada Frenk Biela, Emanuele Pirro i Marco Werner u svoje vitrine stavila po još jedan pobednički trofej sa Le Mans-a. Audi posada sa brojem 1 je odvezla 369 krugova, sa prosečnom brzinom od 209 kmč.

 

Image 

 

 
Nakon odustajanja i druge Audi posade, lica u Peugeot boksevima su naprasno postala vesela i razdragana, ono što se nije moglo videti od samog početka trke. Dva Peugeot 908 automobila su prilično suvereno držala pozicije 2. i 3, što je još jedno iznenađenje, obzirom da su svi poznavaoci bili uvereni da Pežo jednostavno neće imati dovoljno mehanički pouzdane automobile da završe svih 24 časa trke. U ovom trenutku se činilo, kao da će svi oni biti demantovani. Na samo nekoliko časova pre kraja trke, Peugeot sa brojem 7 odlazi nepredviđeno u boks, gde ga mehaničari odmah parkiraju u garažu. Ovo je značilo da njihove timske kolege u automobilu broj 8, preuzimaju drugu poziciju u generalnom plasmanu. Nakon značajnih intervencija na zadnjem delu automobila, automobil se vraća na stazu, da bi ga vozač odmah u sledećem krugu opet odvezao u garažu i to je kraj trke za jednu od Peugeot posada. Problem sa pritiskom ulja u Peugeotu sa brojem 7 je bio dijagnoziran, međutim nije bilo moguće pronaći razlog, a još manje otkloniti ga za 100 minuta, koliko je preostalo do kraja trke. Peugeot posade, njihov servisni tim i uopšte cela Peugeot organizacija je sve vreme bila obavijena velikim velom tajne, čak je, u suprotnosti sa pravilima, u nekoliko navrata pokrivan automobil dok je bio u garaži što je francuska ACO organizacija progledala kroz prste, svojim sunarodnicima iz Peugeot-a. Peugeot posada je na samom finišu trke napravila prav pometnju zaustavivši se pre Ford šikana, gde su čekali nekoliko minuta da pobednički Audi odveze ceo krug, kako bi izbegli da voze još jedan krug po sve gorim uslovima, koji su pratili finiš trke. I pored svega, Peugeot je sa samo godinu dana razvoja potpuno novog prototipa uspeo da se popne na pobednički podijum, na kome su pre 14 godina na sva tri postolja stajali vozači Peugeota 905.

 
Image
 

Pescarolo posade su odlično vozile, pa je treće mesto pripalo Pescarolo Sport Judd prototipu kojeg su vozili Emmanuel Collard, Jean-Christophe Boullion i Romain Dumas. Jedan od vozača je na početku trke imao incident, kada je uspeo da se okrene na stazi i dodirne zaštitnu ogradu, međutim, velikog oštećenja nije bilo, a veliki broj odustajanja je omogućio ovoj posadi da se probije na podijumsku poziciju. Četvrto mesto je osvojila Rollcentre posada, koja je vozila još jedan Pescarolo Judd i koji su uspeli da konstantnim vožnjama i stalnim plasmanom u prvih deset dođu do četvrte pozicije u generalnom plasmanu.

U P1 klasi je bilo dosta posada, čak i onih iskusnih, koje nisu mogle da stignu do finiša ove, veoma teške, trke. Druga posada Pescarolo-a, sa rednim brojem 17, je na početku osmog časa trke morala da ode u boks zbog curenja ulja iz motora. Mehaničari Judd-a su dugo vremena pokušavali da reše ovaj problem, pa su oni trku završili na 13. poziciji u generalnom plasmanu. Swiss Spirit Lola-Audi B07-10, koju su vozili Marcel Fassler, Jean-Denis Deletraz i Iradj Alexander-David je ostao kraj staze zbog problema sa elektronikom, što je prava šteta obzirom da se ova posada u jednom momentu nalazila na sedmom mestu u generalnom plasmanu. Creation Autosportif Judd CA07 je imao problema zbog kojih je ostao na stazi usled kvara, da bi ga vozač Jamie Campbell ipak nekako vratio do boksa. Nakon toga, Felipe Ortiz izleće u Playstation šikani i oštećuje zadnji deo automobila, da bi posle toga Shinji Nakono izleteo na "Porsche Curves" i opet udario automobil zadnjim delom o zaštitnu ogradu.

Chamberlain Synergy Lola AER B06/10, koju su vozili Bob Berridge, Gareth Evans i Peter Owen su na samom početku značajno oštetili karoseriju, kao posledica pucanja gume. Nakon toga za posadu ovog tima sve ide nizbrdo, pa se u listi problema nalaze i problemi sa hlađenjem motora, problemi sa dolivanjem goriva i curenje ulja. Ova posada trku završva na 20. mestu u generalnom plasmanu sa celih 60 krugova zaostatka za pobedničkom posadom, koja je odvezla 369 krugova tokom 24 časa trke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here