TEST: Seat Toledo TDI

0
15871
Image

Image

Najveći SEAT iz nove game modela je u proteklih par dana bio podvrgnut teškoj novinarskoj nozi pod izgovorom testiranja vozila. Šlag na tortu je bio DSG menjač, menjač koji smo već dugo vremena priželjkivali da isprobamo.


Valter Da Silva, poznati automobilski dizajner koji je razbio stereotipe dizajniranjem Alfa Romeo modela 147, 156 i 166, je prelaskom u SEAT redizajnirao gotovo kompletnu gamu španskog proizvođača.

Image


Novi
izgled Leona i Toleda, kao i potpuno novi model, Altea su rezultat njegovog rada i kao i uvek, izgled je subjektivna stvar pa to za sobom povlači i podeljena mišljenja. Toledo je, po našem mišljenju, možda i najnesrećnije dizajniran od tri navedena modela sa neobičnim zadnjim delom, koji veoma podseća na Renault Vel Satis – trebalo je neko da im kaže da je proizvodnja Vel Satis-a prekinuta zbog veoma loše tražnje.

Image


“Kombi” karoserije koje poseduju sva tri modela su moderne, nema sumnje, međutim prosečan kupac jako teško prihvata kvalifikaciju Toleda kao limuzine, što on zapravo i jeste. Seat po njihovom press materijalu cilja kupce porodičnih automobila koji žele nešto malo drugačiji automobil od klasičnog karavana.


Image


Unutrašnjost je tipična, komandna tabla je nalik onima koje možete videti u Leon ili Altea modelima, a odlikuje je siva plastika, udubljeni kružni pokazivači (veoma slični onima u Alfa Romeu 156) i crvena boja displeja. Plastika od koje je izrađena komandna tabla i ostatak konzole je glatka i sasvim korektna na dodir. Autoru ovog teksta se komandna tabla nimalo ne dopada (one u Volkswagenima ili Audijima izgledaju daleko lepše), ali je to veoma subjektivna stvar tako da su sve šanse da će neko drugi istu tablu proglasiti lepom.


Image Image


Toledo ima standardne mane MPV vozila kada je u pitanju preglednost. Brojni i veoma debeli stubovi i pored ogromnih staklenih površina ometaju vidljivost kako unazad tako i sa bokova. Parking senzori će biti od velike pomoći pri parkiranju, ali uključenje na put, kao i skretanje na raskrsnicama će od vozača zahtevati veoma pažljivo kretanje. Prednji stubovi su dodatno prošireni zbog njihve uloge nosača vazdušnih zavesa pa je veoma lako prevideti pešaka pri skretanju u neku ulicu.


Image


Unutrašnji prostor je veoma izdašan, a osećaju prostranosti doprinosi i veoma visok krov što klasična limuzinska karoserija ne može da obezbedi. Prednja klupa ima više nego dovoljno prostora, a veoma slična situacija je i na zadnjoj klup. Osobe od 190cm visine mogu sasvim komotno da sede na zadnjoj kupi. Ukoliko i napred i nazad sede visoki putnici, na zadnjoj klupi neće baš biti mesta da se prekrste noge, ali je prostor više nego dovoljan za prevoz četiri putnika prosečnih, a i balkanskih gabarita (190cm/100kg). Zadnja sedišta se mogu pomerati tako da ukoliko je potrebno više prtljažnog prostora, moguće je pomeranje jednog ili oba sedišta na zadnjoj klupi (klupa je deljiva 1/3 i 2/3).

Image Image


Za one koji vole da koriste pregrade, njih ima sasvim dovoljno. Putnici napred imaju na raspolaganju pregrade u vratima, kasetu ispod suvozačevog vazdušnog jastuka, pregradu u centralnom grebenu, pregradu u ispred menjača gde se nalazi i 12V priključak kojeg takođe možete pronaći i na zadnjoj klupi. Putnici na zadnjoj klupi pored svog centralnog grebena mogu odlagati flaše u držače koji se nalaze sa strane sedišta ili za to mogu iskoristiti sam centralni greben. Moguće je doplatiti i poseban, nešto veći, centralni greben (cena 70EUR) koji može služiti i kao rasklopivi sto ili višenamenski prostor za odlaganje raznih sitnica. Dodatni centralni greben se veoma lako montira i demontira zahvaljujući jednostvanom mehanizmu od dva osigurača. Naše mišljenje je da serijsko rešenje sasvim lepo obavlja namenjeni posao.

Image Image


Prtljažni prostor je zapremine 500l, a sam prtaljžnik je izdeljen u nekoliko segmenata. Ispod gornjeg poklopca prtljažnog prostora se nalazi mala polica gde možete odložiti manje stvari, zatim je tu najveći deo prtljažnika u koji možete staviti sasvim solidnu količinu prtaljga.

Image Image


Najniži segment je nešto smanjene zapremine ukoliko sadrži rezervni točak pune veličine (koji se i doplaćuje). Ukoliko se opredelite za rezervni točak smanjenih dimenzija ili za reparacioni kit taj deo prtljažnog prostora možete u potpunosti iskoristiti.


Image Image


Detalji koji će vam možda značiti su držač za naočare koji se nalazi iznad vozačevih vrata, osvetljena ogledala na štitnicima za sunce vozača i suvozača kao i nedostatak osvetljenja u pregradi ispred suvozača.

1 COMMENT

  1. DSG I sta kazete, jel je DSG bolji od klasicnog automatika (ne onih starih od 3-4 brzine, vec ovih najnovijih)?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here