TEST: Seat Toledo TDI

Vožnja

Seat Toledo jako lepo krije svoju veličinu (4457mm dužine) i nju ćete primetiti tek kada budete pokušali da se parkirate. Autor teksta je imao nezahvalnu dužnost da dva dana prilično bezuspešno pokušava da parkira automobil u centru grada i da, po ko zna koji put, dođe do zaključka da ne želi da kupi veliki automobil. Visina automobila od 1568mm, i sasvim normalno, visoko težište automobila su skoro sigurno primorali konstruktore da ogibljenje bude daleko tvrđe nego što smo ga mi očekivali od limuzine. Bez obzira da li je tvrdoća ogibljenja iznuđena visinom vozila ili nečim drugim, rezultat nam nije odgovarao – previše tvrd automobil za naše, prilično neravne i pune rupa, puteve ukoliko ih možemo tako nazvati. Čak i, skoro, presvučene deonice autoputa ka Aerodromu Beograd su toliko traljavo urađene da brojne talase Toledno veoma direktno prenosi preko sedišta baš na putnike.


Image


Automobil je opremljen Bridgeston Turanza 205/55 R16 gumama i aluminujumskim felnama i nismo skloni da kažemo da će veći profil gume
popraviti tradicionalnu Volkswagen interpretaciju „udobnosti“. Sedišta su veoma dobra i neće umoriti vozača na dužim putovanjima. Ono što nam se posebno dopalo je da i su sedišta na zadnjoj klupi veoma kvalitetna pa i ona pružaju bočnu potporu putnicima. Test vozilo je bilo opremljeno kožom presvučenim sedištima što je, naravno, u sklopu dodatne opreme i nije nimalo jeftina opcija.


Image Image


Toledo se, kao i sve limuzine, odlično ponaša na autoputu. TDI motor prosto zahteva da putne brzine budu u rangu 150kmč, a široke gume, tvrdo ogibljenje i zamašna težina garantuju da automobil prosto ne oseća visoke brzine i uliva stvarno ogromnu dozu poverenja. To poverenje samo povećava veoma ozbiljan kočioni sistem koji zabrinjavajuće brzo zaustavlja automobil, pa je i pored automatskog sistema, koji u slučaju naglog kočenja uključuje sva četiri migavca, potrebno da obratite pažnju i na vozače iza vas koji se mogu veoma neprijatno iznenaditi kočionom silom koju Toledov kočioni sistem poseduje.


Image


Gradska vožnja je još jedan aspekt u kome kombinacija visokog položaja vozača, ogromnog i veoma preglednog vetrobrana, snažnog TDI motora i DSG automatskog menjača naprosto briljira. Probijanje kroz poslepodnevne gužve po Beogradu je bio pravo zadovoljstvo. MP3 muzički uređaj, digitalna split klima su samo još dodatno olakšavali vožnju i stvarno nam je bilo žao ostalih vozača koji su bez ovakvih pomoći morali svoju nervozu transformisali u besno korišćenje zvučnih signala i živu gestikulaciju.


Image Image


Vožnja magistralnim putevima nije najjače oružje ovog automobila zbog tvrdog vešanja. Tokom noćne vožnje na putu do Ralje, test automobil nas je veoma prijatno iznenadio, nije nam bilo rečeno da je Toledo pored xenonskih farova opremljen i sistemom za zakretanje Xenonskih farova u pravcu kretanja (AFS – Adaptive Front Lighting System). Sjajan sistem koji stvarno ima neku upotrebnu vrednost koju će svaki vozač sa zadovoljstvom i iskoristiti. Cena paketa koji sadrži Bixenon farove i AFS sistem je 1037 EUR i moguće je poručiti ga isključivo uz Stylance nivo opreme.


Image


DSG

Kao što smo naveli na početku teksta, DSG menjač je nešto što već duže vremena priželjkujemo da isprobamo. Ovaj menjač je specijalitet VW koncerna i da smo trebali da se opkladimo, novac bi stavili na opciju da će takav menjač biti isporučen sa nekim od snažnih benzinaca, a situacija je potpuno obratna – DSG je bio u automobilu kojeg je pogonio 2,0 TDI motor. Na benzinskim modelima, menjač ima još jednu finu osobinu kao što je automatsko dodavanje međugasa pri prebacivanju brzina naniže kada ste u sekvencijalnom režimu, a toga naravno nema kada se ugrađuje u kombinaciji sa TDI motorom.

Image


DSG menjač je bukvalno, pobrao brojne internacionalne nagrade, svi novinari pišu hvalospeve, pa smo, sasvim prirodno, jedva čekali da probamo čudo moderne automobilske tehnike. Sada, naravno, očekujete da počnemo rečenicu sa superlativima i marketinškim floskulama, što u najvećem broju slučaja znači da autor teksta jednostavno prepisuje nešto što je već pročitao ili nema previše želje da iskaže svoje mišljenje.

Počnimo od sekvencijalnog režima. Svi dosadašnji testovi pokazuju da automobili sa DSG menjačem postižu bolje performanse pri ubrzanju u odnosu na modele sa manuelnim menjačem. I stvarno je tako. Ukoliko startujete u tom režimu, pritisnete pedalu gasa do poda, menjač će sam menjati brzine kada dođe do maksimalno dozvoljenog broja obrtaja motora. Sam proces menjanja brzina, je zbog sistema duplog kvačila i pod pretpostavkom da je menjač pravilno pretpostavio narednu brzinu, veoma brz i neprimetan. U tom slučaju, i čini nam se samo u tom, DSG ima prednost nad manuelnim, obezbeđujući svaki put idealnu promenu brzina.

Međutim, ukoliko ste ljubitelj vožnje po krivudavim brdskim putevima, ovaj menjač naprosto nije ni prineti manuelnom. Čak i posle podužeg procesa navikavanja kako bi se privikli na činjenicu da možete promeniti stepen prenosa i pored nepostojanja pedale kvačila, sekvencijalni režim naprosto nije dovoljno brz. Od trenutka kada menjačem date komandu za promenu prenosa do same promene prolazi više vremena nego što smo spremni da prihvatimo, a situacija se još više menja kada vozite po putevima koje ne poznajete u potpunosti pa vas umesto očekivane promene stepena na više dočeka oštrija krivina pa DSG tada gubi onu prednost već prethodno “uzupčene” brzine. Takođe, sekvencijalni menjač nije sposoban za brze uzastopne promene stepena naniže, što opet može da bude situacija ukoliko ste u režimu “drumskih bravura”. Ukupno, sekvencijalni menjač je, po nama zanimljiv ukoliko potežete sa semafora ili ste rešili da obiđete neku kolonu i ne želite da vas pun automatski režim iznenadi preranom promenom brzine.

Image


Pun automatski režim nudi svu pogodnost klasičnih automatskih menjačima, a dodatno sam proces menjanja brzina teče daleko efikasnije nego kod klasičnih konvertora obrtnog momenta. Dakle, nema one neprijatne pauze u procesu menjanja brzina, a tu je i svih šest stepeni menjača što ćete veoma retko sresti u klasičnim automatskim menjačima, a skoro nemoguće ih je naći u relativno jeftinim automobilima srednje klase. Uparen sa TDI motorom, DSG u automatskom režimu radi fantastično i omogućava potpuno relaksiranu vožnju koju nudi automatski menjač uz prihvatljivo povišenu potrošnju goriva.

Standardni “D” režim će pokušavati da motor drži u režimu 1500 – 2000 obrtaja gde dizel ima solidni obrtni momenat i tu troši najmanje goriva. Ovaj režim je idealan za gradsku vožnju i vožnju sa ravnomernim tempom bez naglih ubrzanja. Ukoliko se ukaže potreba da naglo ubrzate, klasična “kick down” akcija automatik menjača je na “dohvat noge”. Pritiskom pedale do poda, menjač će spustiti jednu (ili dve) brzine niže što će omogućiti da, preteški, Toledo prosto lansira napred. Ukoliko ste na nekom magistralnom putu i često pretičete, režim “S” (kao Sport) će forsirati režim rada oko 2000 – 2500 obrtaja gde je turbo najefikasniji i manjaće brzine veoma kasno pa neće biti nikakvih problema sa obilaženjem. Režim “S” je nešto bučniji tako da smo mi u našim vožnjama po brdskim putevima u okolini Beograda uglavnom koristili režim “D”, a u “S” smo prebacivali kada su nailazile kolone vozila ili uske krivine.


Image


Toliko o menjaču. Na osnovu ovog, relativno kratkog, iskustva sa DSG-om, skoro sigurno ne bi smo izabrali ovaj menjač u kombinaciji sa 2,0 TFSI i sa 3,2 V6 motorom, a da je 2,0 TDI prosto savršeno uparen i tu kombinaciji bi veoma rado videli u nekom od automobila koje bi eventualno kupovali. Kad budemo probali benzinski motor u kombinaciji sa DSG menjačem, napisaćemo da li smo u pravu ili ćemo, pak, morati da se izvinjavamo zbog pogrešnih pretpostavki.

2,0 TDI Motor

Seat Toledo svoju težinu zahvaljujući ovom motoru veoma lako “nosi”. Cena koju morate da platite, ukoliko želite veoma korektne performanse koje se ogledaju ubrzanju 0-100kmč za 10 sekundi i maksimalnoj brzini od 201kmč, je da je motor veoma bučan tj- izolacija je veoma oskudna. Motor se čuje sasvim jasno i kada su svi prozori zatvoreni i sa tom činjenicom morate da se pomirite. Naš lek je bio da se muzika malo pojača i problem je rešen, međutim, potencijlani kupci svakako treba da uzmu ovu činjenicu u obzir. Motor je veoma snažan i omogućava spektakularno ubrzanje Toleda, kao i veoma ekonomično kretanje visokim putnim brzinama i pored težine vozila od 1550kg. Dakle, ako ste čest putnik autoputevima, ovaj motor je jedini izbor zato što pored jeftine vožnje imate i mnogo veću autonomiju nego što bi je imali sa benzinskim motorom.


Image


Kad smo kod autonomije, Toledo 2,0 TDI u kombinaciji sa DSG menja
čem u proseku troši oko 8,5 l na 100 pređenih kilometara. Najveća potrošnja je, kao i uvek, gradska vožnja gde automatski menjač zbog sistema funkcionisanja ima i najveće gubitke. Vožnja autoputem ili magistralnim putevima je veoma ekonomična, a ukoliko volite agresivno da vozie, ovaj dizel motor će veoma brzo da se isplati. Rezervoar od 55l je dovoljan za autonomiju od preko 600km, a ukoliko je u pitanju vožnja otvorenim putevima, autonomija će biti još i veća usled dosta niže potrošnje.


Image


U Toledu se pored datog motora može naći 1,9 TDI motor sa 105KS, dok od benzinaca možete izabrati 1,6 16V sa 105 KS ili 2,0 FSI sa 150KS. Slabiji benzinac i dizel se isporučuju sa 5-stepenim manuelnim, dok se jači isporučuju sa 6-stepenim manuelnim menjačima. DSG je raspoloživ isključivo u kombinaciji sa 2,0 TDI motorom. Doplata za DSG menjač iznosi nešto malo manje od 1500 EUR.

Nivoi opreme

Seat zastupnik nudi dva nivoa opreme za model Toledo. Reference – za modele sa slabijim motorima (1,9 TDI i 1,6 MPI) i Stylance za modele sa snažnijim motorima (2,0 TDI i 2,0 FSI).

Reference oprema nudi branike, retrovizore, ručke u boji karoserije, elektro podesive retrovizore, volan podesiv po visini i dubini, sedište vozača podesivo po visini, ABS+TCS, ESP, Servotronic progresivni servo pojačavač upravljača, centralnu bravu, CD MP3 audio sistem sa 6 zvučnika, farove za maglu, digitalni dvozonski klima uređaj “Climatronic”, elektronski podizači stakala na svim vratima, vazdušni jastuk za vozača i suvozača, bočni vazdučni jastuk.

Stylance dodatno sadrži i aluminujumske felne 16” sa gumama 205/55, multifukncionalni kožni volan, kožnu ručicu menjača, unutrašnji retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem, bočne vazušne jastuke, zavesasti vazdušni jastuk, alarmni uređaj, parking senzore pozadi, fukncija “Coming Home”, senzor kiše za brisače, tempomat i putni računar.

Image


Zaključak

Skoro smo sigurni da smo identičan automobil testirali, a da smo vozili neki benzinski motor i manuelni menjač da bi dosta toga bilo drugačije. “Bekovski par” – 2,0 TDI motor i DSG menjač su razlog što smo se, stvarno, teška srca odvojili od ovog automobila i sa dosta žaljenja seli u svoja kola nakon toga. Visoka pozicija vozača je još jedan od aspekata koji nam se mnogo dopada i zbog čega smo uvereni da će Toledo biti daleko efikasnije prevozno sredstvo od klasičnih limuzina ukoliko se često koristi u gradskoj vožnji ili na magistralnim putevima.

Image

Image Image


Toledo u Stylance paketu opreme, koji donosi zaista dugačak spisak opreme, i sa 2,0 TDI motorom košta 24350 EUR. Ukoliko ste spremni da oprostite tvrdi “trim” automobila, objektivno gledano i jedinu manu automobila, ubeđeni smo da dobijate sasvim solidnu vrednost za uložen novac.


Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.
  1. DSG I sta kazete, jel je DSG bolji od klasicnog automatika (ne onih starih od 3-4 brzine, vec ovih najnovijih)?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -