Volvo ne planira nove dizel motore

0
229

Volvo ne planira razvoj novih dizelskih motora jer je cena tog procesa radi smanjenja emisija azotnog oksida postala prevelika, izjavio je direktor švedskog proizvođača Hakan Samuelson.

On je rekao nemačkoj štampi da će Volvo i dalje razvijati postojeće dizelske agregate, koji su uvedeni u upotrebu 2013. godine, da bi ispunio buduće standarde o emisijam. Očekuje se da će se ovi motori proizvoditi do 2023. godine.

Volvo će se fokusirati na ulaganja u hibridne i električne automobile, a prvi model ove marke koji će za pogon koristiti samo električnu energiju stiže na tržište 2019. godine.

Samuelson je izjavio da oštrije regulative o emisijama gasova podižu cene automobila sa dizelskim motorima do nivoa na kojem kupcima vozila sa hibridnim pogonom postaju privlačna alternativa.

Direktor Volva ukazao je na uspeh američke kompanije “Tesla”, koja širom sveta prdaje sve više automobila sa električnim pogonom.

Prosečna vrijednost emisija CO2 za evropske proizvođače automobila moraće 2021. godine da bude smanjena sa 130g/km na 95 g/km.

Automobili sa dizelskim motorima čine više od 50% svih novih registrovanih vozila u Evropi, koja je najveže svetsko tržište za ovakve agregate. Volvo, koji je u vlasništvu kineske kompanije Geely, prodaje 90% primeraka modela XC90 u Evropi sa dizelskim motorima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here