BMW M5 dobija xDrive pogon

0
108

BMW priprema novu generaciju modela M5, a velika novost je uvođenje pogona na svim točkovima. Sistem se zove xDrive i sličan je rešenjima iz odelenja Audi Sport i Mercedes-AMG.

Obrtni momenat se deli između prednje i zadnje osovine, a zadnji diferencijal dalje deli obrtni momenat između zadnjih točkova. Vozač komandama iz kabine može brzo i lako da bira rad pogona na svim točkovima ili samo na zadnjim, a tu je i poseban sportski mod.

17bmw m5pogon1

 

U zavisnosti od odabranog moda i trenutne situacije u vožnji, kompjuterski sistem Central Intelligence Unit određuje obrazac raspodele obrtnog momenta.

Vozači će moći da potpuno isključe kontrolu stabilnosti aktiviranjem opcije M Dynamic Mode. Ovo podešavanje omogućava veće proklizavanje točkova i kontrolisano driftovanje uz naglašeniju agilnost vozila. BMW tvrdi da upravljanje novim M5 u ovom modu ostaje predvidljivo.

U BMW-u kažu da će u novi M5 biti ugrađen 4,4 litarski V8 motor sa dva turba i novim sistemom ubrizgavanja goriva, novim turbinama, lakšim izduvom i poboljšanim hlađenjem i lubrikacijom komponenti. Očekuje se da će motor proizvoditi oko 600KS i 700Nm i da će biti uparen sa osmostepenim automatskim menjačem. Prema najavama, u ponudi više neće biti manuelne transmisije.

17bmw m5pogon2

Novi BMW M5 biće lakši od prethodnika zahvaljujući korištenju lagane CLAR platforme za Seriju 5 i pojedinih delova od karbonskih vlakana. Krov će prvi put u ovom modelu biti napravljen od plastike pojačane karbonskim vlaknima.

M5 će u kabini imati jedinstvenu instrument tablu, pojačanu sa head-up prikazom informacija na vetrobranu u posebnom M stilu. Jedinstven će biti i upravljač sa tasterima M1 i M2 koji će moći da se konfigurišu prema željama vozača.

Premijera novog M5 očekuje se za nekoliko meseci kao modela za 2018. godinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here