BMW M5 dobija xDrive pogon

0
188

BMW priprema novu generaciju modela M5, a velika novost je uvođenje pogona na svim točkovima. Sistem se zove xDrive i sličan je rešenjima iz odelenja Audi Sport i Mercedes-AMG.

Obrtni momenat se deli između prednje i zadnje osovine, a zadnji diferencijal dalje deli obrtni momenat između zadnjih točkova. Vozač komandama iz kabine može brzo i lako da bira rad pogona na svim točkovima ili samo na zadnjim, a tu je i poseban sportski mod.

17bmw m5pogon1

 

U zavisnosti od odabranog moda i trenutne situacije u vožnji, kompjuterski sistem Central Intelligence Unit određuje obrazac raspodele obrtnog momenta.

Vozači će moći da potpuno isključe kontrolu stabilnosti aktiviranjem opcije M Dynamic Mode. Ovo podešavanje omogućava veće proklizavanje točkova i kontrolisano driftovanje uz naglašeniju agilnost vozila. BMW tvrdi da upravljanje novim M5 u ovom modu ostaje predvidljivo.

U BMW-u kažu da će u novi M5 biti ugrađen 4,4 litarski V8 motor sa dva turba i novim sistemom ubrizgavanja goriva, novim turbinama, lakšim izduvom i poboljšanim hlađenjem i lubrikacijom komponenti. Očekuje se da će motor proizvoditi oko 600KS i 700Nm i da će biti uparen sa osmostepenim automatskim menjačem. Prema najavama, u ponudi više neće biti manuelne transmisije.

17bmw m5pogon2

Novi BMW M5 biće lakši od prethodnika zahvaljujući korištenju lagane CLAR platforme za Seriju 5 i pojedinih delova od karbonskih vlakana. Krov će prvi put u ovom modelu biti napravljen od plastike pojačane karbonskim vlaknima.

M5 će u kabini imati jedinstvenu instrument tablu, pojačanu sa head-up prikazom informacija na vetrobranu u posebnom M stilu. Jedinstven će biti i upravljač sa tasterima M1 i M2 koji će moći da se konfigurišu prema željama vozača.

Premijera novog M5 očekuje se za nekoliko meseci kao modela za 2018. godinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here