Audi najavio električne SUV modele

0
157

Audi je objavio plan o lansiranju tri potpuno električna SUV modela do 2020. godine, a direktor kompanije Rupert Štadler izjavio je da su električni automobili neophodnost u budućnosti.

Prvi u nizu je e-tron SUV, čija prodaja kreće sledeće godine. Ovaj konkurent Teslinom modelu X najavljen je konceptom e-tron quattro na Sajmu automobila u Frankfurtu 2015. godine. Taj automobil imaće autonomiju od 500km.

 

Drugi će nositi ime e-tron Sportback, a na tržište stiže 2019. godine. Reč je o modelu koji će biti niži od standarndog SUV-a, ali sa izdignutijom vozačevom pozicijom nego u hečbeku.

Treći električni SUV biće kompaktni model napravljen na Volkswagenovoj MEB platformi. On će biti lansiran 2020. godine, ubrzo nakon što marka Volkswagen predstavi serijsku verzuju kompaktnog hečbeka I.D., prikazanog u Parizu prošle godine.

Posle 2020. godine, Audi će u ponudu uvesti električnu verziju svakog od svojih ključnih modela, a oni će se razlikovati od standardnih automobila po prepoznatljivom dizajnu.

Audi očekuje da će do sredine sledeće decenije trećinu njegove prodaje činiti delimično ili potpuno električni automobili.

Štadler je najavio i više plag-in hibridnih modela u budućnosti. U pripremi je početak proizvodnje plag-in hibridnog Q5 u Meksiku, a u Kini je prošle godine predstavljena A6L e-tron plag-in hibridna limuzina.

Uporedo sa povećavanjem broja električnih modela, Audi će smanjiti broj menjača, karoserijskih varijaciija i konvencionalnih motora za 40%. Štadler je rekao da je neophodno osloboditi resurse za električne pogonske sisteme u budućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here