NK Auto Godine 2016

0
889

U pitanju je drugi „jubilarni“ izbor za automobil koji mi smatramo najboljim u protekloj 2016. Tendencija iz 2015. se nastavila i tokom 2016. godine – većina testiranih automobila su bili iz kompakt SUV segmenta, koji je apsolutno preuzeo primat, ne samo kada pitate marketing ili prodaju, nego i kada pitate kupce. Ne čudi da je i ove godine naš izbor upravo iz ovog segmenta.

Prošla godina je donela mala poboljšanja kada su u pitanju uvoznici, tako da smo u test floti imali nekoliko vozila iz VW programa, ali je većina automobila i dalje stizala od istih uvoznika sa kojima dobro sarađujemo i tokom proteklih godina. Ono što smo promenili su klase u kojima smo dodeljivali nagrade. Tako nismo birali najbolje automobile u onim klasama u kojima je bilo manje od dva automobila. Inicijalno smo planirali da donja granica bude tri, ali zbog činjenice da često nismo u prilici da stignemo da vozimo sve što nam se nudi – prag tolerancije je trenutno na dva automobila. Ovo je onemogućilo da dodelimo nagradu automobilu koji je kompletnoj redakciji izmamio najveći osmeh u poslednje vreme – Mazda MX-5.

Kriterijumi za sve kategorije, osim kada je u pitanju „za lično zadovoljstvo“, su mešavina praktičnosti, dizajna, cene, odnosa uloženo/dobijeno, voznih karakteristika i donekle imidža marke. U izboru učestvuju tri rezidentna „šofera“, koji svi imaju izraženu sportsku aspiraciju tako da izbor svakako neće odslikavati kriterijume baš svih kupaca, ali će većina biti „pokrivena“. Nadamo da ovo godišnje sumiranje može malo da olakša eventualni izbor onima koji sa radošću i zebnjom iščekuju predstojeći Sajam automobila u Beogradu gde će možda pokušati da suze izbor u pokušaju da kupe baš ono što njima treba ili da, bar, pokušaju da nađu najbolji kompromis između onoga što žele i onoga što mogu da priušte.

Kao što smo rekli, ocene automobila daje tročlani žiri redakcijskih test vozača i do konsenzusa se dolazi diskutovanjem, a ne suvoparnim ocenama. U svakoj kategoriji će biti samo jedan pobednik, a od svih pobednika biramo automobil koji će poneti titulu automobil godine.

U kategoriji „pare nisu problem“ svako od vozača bira automobil kojeg bi kupio da u džepu ima novca za tako nešto. U kategoriji „pare nisu problem, para nema“ svaki od vozača bira automobil koji predstavlja najprizemniju opciju, odnosno automobil koji bi trebalo da nudi najviše za najmanje novca.

Ove godine smo na testu imali 18 automobila koje smo podelili u sledeće kategorije:

  1. Putnička vozila
    1. Supermini
    2. Kompakt
    3. Limuzine
  2. Terenska vozila/krosover
    1. Kompakt

Putnički program je ove godine bio nešto manje raznovrstan nego prethodnih. Ove godine smo imali i jako malo vozila iz najpopularnijeg putničkog segmenta – subkompakt klase gde je vožen sam Renault Clio. Takođe, agresivan rast prodaje SUV modela je negativno uticao i na MPV klasu iz koje ove godine nije bilo predstavnika.

U ovom segmentu se nalaze sva vozila koja nemaju bilo kakvu pretenziju za vožnju van asfaltiranih površina. Terenska, SUV i krosover vozila smo podelili u tri različite veličine – mali (subkompakt), srednji (kompakt) i veliki (ful sajz). Ove godine smo imali samo modele upravo u „zlatnom preseku“, odnosno u kompakt SUV klasi. Tačnije, imali smo i jedan iz B segmenta, Captur koji zbog toga nije bio u prilici da pokuša osvajanje titule u klasi, a dizel pogonjeni Captur je ostavio daleko bolji utisak nego benzinac koji je vožen prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here