Prvi utisci: Mazda CX-5 CD150 Takumi

0
1906

U nekoliko dosadašnjih susreta sa CX-5 nismo imali prilike da vozimo model bez AWD pogona. Krajnje je vreme da to promenimo. Zapravo, razlog što smo ponovo imali CX-5 u test floti je Takumi paket opreme, ali je to bila odlična prilika da vozimo dizel pogonjenu Mazdu sa pogonom samo na prednjoj osovini.

Mazda Srbija nam je CX-5 uručila na test baš u momentu kada bi prisustvo AWD pogona bilo zaista poželjno. Intezivne snežne padavine tokom januara su se postarale da Takumi paket opreme ostane u drugom planu jer smo svakog jutra daleko više vremena provodili čisteći automobil nego uživajući u Bose ozvučenju.

Kamera za pomoć pri parkiranju, kao i parking senzori u tim uslovima takođe nisu bili od velike pomoći jer za njihovo funkcionisanje je bilo potrebno detaljno čišćenje što baš nije isplativ posao tokom snežnih mećava. Konačno, 19″ točkovi kao sastavni deo Takumi paketa takođe nisu bili od pomoći u tim uslovima jer čak i pored toga što su na točkovima bile kvalitetne zimske gume, njihova širina je samo otežavala vožnju.

Ako Takumi oprema nije uspela da se dokaže u snežnim uslovima, onda je to sa lakoćom preuzeo na sebe Skyactiv-D agregat kojeg smo prvi put imali priliku da vozimo u kombinaciji sa manuelnim menjačem i pogonom na prednjoj osovini (do sada su to sve bile AWD AT kombinacije).

Uprkos dosta rada u mestu (ipak treba očistiti sneg sa 4,5m dugačkog i 1,8m visokog SUV), velikih saobraćajnih gužvi i stani-kreni vožnji potrošnja je bila neverovatno mala – 8l. Kada su zimske službe očistile sneg sa gradskih ulica, a gužve se malo smanjile potrošnja je ekspresno pala na 7,5l da bi vožnja otvorenim putem prosek spustila na ravno 7l!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here