Mazda obeležava 25. godišnjicu pobede u Le Manu

0
1091

Pre 25 godina, Mazda je zabeležila pobedu na trci 24 časa Le Mana i to je i dalje jedina japanska marka koja je uspela da pobedi na ovoj trci.

23. juna 1991. oko 16 časova zastava sa crno-belim kvadratićima zamahnula je nad pobednikom trke te godine. Bio je to automobil sa startnim brojem 55, bleštavo narandžaste i zelene boje te jedinstvenog i nezamenjivog vriska koji je ispuštao njegov motor sa četiri rotora. Nakon otprilike 21 čas utrkivanja i duge borbe s favorizovanim Mercedesima i Jaguarima, Mazda 787B po prvi je puta preuzela vođstvo. Bila je to pozicija koju autsajder više neće ispustiti; tri časa kasnije, protivno svim očekivanjima, Johnny Herbert pobednički je ispred 250.000 gledalaca proveo Mazdu preko ciljne linije.

Mazdina pobeda u Le Manu prva je i još uvek jedina pobeda nekog azijskih proizvođača na ovom godišnjem takmičenju, koje je ujedno najstarija aktivna trka izdržljivosti (prvi put održana je daleke 1923. godine), a generalno se smatra i najtežom. Takođe, to je i jedina pobeda automobila koji nije pokretao uobičajeni klipni motor. Još impresivnije od specifikacija rotacionog motora R26B ugrađenog u 787B – koji je koristeći ubrizgavanje u bočne usisne otvore i tri svećice po rotoru isporučivao 522 kW (710 KS) pri 9.000 o / min – bile su njegova pouzdanost i brzina kojom je bolid prolazio krivinama u rukama trojice vozača, Džoni Herberta, Folkera Vidlera i Bertranda Gašoa.

{YouTubeVideo id=sjYDo5Bj3AY,2}

Sve tri Mazde koje su učestvovale u trci – dve nove 787B i jedna 787 iz prethodne godine – završile su trku – na prvom, šestom i osmom mestu ukupnog poretka. Od 38 automobila koji su se kvalifikovali, samo je devet zvanično završilo trku. Štaviše, nakon što je pobednički motor ispitan nakon trke, Mazdini inženjeri navodno su tvrdili da je R26B bio u tako dobrom stanju da bi mogao odraditi još jedan 24-časovni maraton. Besprekorno funkcionišući, pobednički 787B završio je 362 krugova (4932 km) sa prosečnom brzinom od 205,34 km/h.

Što se tiče automobila sa startnim brojem 55, on je penzionisan naredne godine u Mazdinom muzeju u Hirošimi, nakon promenjenih pravila koja su stupila na snagu 1992.

Izvor: Mazda

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here