Le Man 2016: Tojota tragedija u tri čina!

0
4511
NAS SPONZOR

Kako smo rekli u najavi ovogodišnje trke, Le Man uvek isporučuje najavljeno – i više od toga. Glavni protagonisti su svakako članovi Tojota tima koji su imali tu nezahvalnu ulogu da u praksi dokažu da drame na Le Manu nikada ne nedostaje.

Sve što se dešavalo u pripremi trke je govorilo da će biti vrlo neizvesno. Neizvesnost se ispoljavala na različite načine: medijsko prepucavanje i razmena udaraca ispod pojasa i po „cevanicama“ između GTE Pro timova je imala sve odlike tipičnog F1 „čupanja za kosu“ koje nikako nije u skladu sa endurans kodeksom čvrste, fer plej borbe.


Sa druge strane, u LMP1 klasi je nekako sve bilo tiho, a ponovljena pol pozicija Porše Nila Janija je samo potvrdila da je Porše favorit, a da je Audi ove godine vrlo jak konkurent. Tojota i pored snažnog TS050 nije na početku sezone uspela da prikaže tempo, tako da niko nije bio siguran koji je pravi tempo novog japansko-nemačkog mešanca (hibridni pogon i motor stižu iz Japana, sve ostalo se pravi u TMG centrali u Nemačkoj).

I pored rekordnog obima kišnih padavina tokom Le Man vikenda (srpski mediji bi se odmah dohvatili biblijskih razmera kišnih padavina, jer kod nas samo te razmere postoje) 82mm kiše je bilo strateški raspoređeno tako da u potpunosti obezvredi oba termina za kvalifikacije u četvrtak, kao i da obezbedi da start 84. trke 24 časa Le Mana po prvi put u istoriji takmičenja započne iza sigurnosnog vozila.

{YouTubeVideo id=SqB6qRXmCNo,2}


Imajući u vidu vozačke sposobnosti četvorostrukog Le Man pobednika, Janika Dalmaša, koji je u četvrtak uveče demonstrirao svoje vozačke sposobnosti za volanom sigurnosnog vozila i zaradio gromoglasan aplauz na ulasku u pitlejn od verovatno najstrožije publike po pitanju vožnje – tih uvodnih 50 minuta trke nije bilo posebno zanimljivo – ni gledaocima, ali ni vozačima. Vozači iz LMP1 klase u konstantno radio vezom obaveštavali svoje inženjere, a oni direktora trke o stanju na stazi tako da je trenutak starta zapravo bio određen od strane vozača koji su bili za volanom najbržih mašina na stazi i njihova je bila „najstarija“ iako su GT vozači 10-15 minuta ranije već bili raspoloženi za start, a posebno Porsche 911 RSR vozači koje prosto obožavaju da u uslovima skoro-potopa voze brže nego bilo ko drugi na stazi (Nik Tendi i Erl Bamber su to uradili 2015 na Petit Le Manu).


Andre Loterer je u Audi #7 brzo preuzeo vodeću poziciju kockajući se pre svih ostalih da je vreme za slikove, što mu je ekspresno donelo veliki dobitak u odnosu na ostale. Sreća u Audi Sport timu nije dugo trajala pošto je Loterer već nakon nekoliko krugova ponovo ušao u boks kada je utvrđen kvar na turbo punjaču što je ovu posadu koštalo oko 20 minuta napornog rada mehaničara, a ovaj zaostatak posada #7 do kraja trke nije uspela da nadoknadi. Ova posada je do kraja trke imala čitav niz problema, baš kao i njihove kolege u #8 koji su imali nešto bolji plasman, ali su i oni imali problema svoje vrste – kvar na prednjim kočnicama što je značilo i promenu prednjeg ogibljenja.

Da problemi nisu bili rezervisani samo za Audi, postarala se Porsche #1 posada koja je nakon sjajnih vožnji nešto pre ponoći otišla u boks zbog problema sa hlađenjem motora i ta popravka je trajala oko 80 minuta praćena nekolicinom neuspešnih izlazaka na stazu i veoma sporih povrataka u boks.
Tri posade koje nisu imale problema su bile dve Tojote TS050 i jedna Porsche posada (#2). Porše 919 je tokom noći uspeo da nadoknadi nešto izgubljenog vremena zahvaljujući tome što je ovaj automobil konstrukcijski više grejao gume, tako da izuzetno hladno vreme i asfalt nisu toliko uticali na tempo Janija, Dumaa i Liba. Sa druge strane posada #6 je imala sporo pucanje gume tako da su pali u plasmanu iza svojih timskih kolega u #5.

Kada je jutro svanulo, Porše i dve Tojote su se i dalje borili i bili u istom krugu. Sa suncem je počela da se penje temperatura staze što je pogodovalo TS050 mašinama koje su sada sa lakoćom parirale jedinom Poršeu u igri za pobedu. Trećeplasirana Tojota #6 je imala izletanje par sati pre kraja trke nakon što je Kobajaši izgubio kontrolu na izlasku iz Porše krivina, ali srećom po Toyota tim automobil je bio neoštećen, tako da je gubitak vremena bio meren u sekundama. Nešto kasnije su inženjeri posade #6 utvrdili da je ipak došlo do oštećenja sistema za hlađenje baterija tako da je Kobajaši otišao u boks radi popravke. Kako je četvrtoplasirana Audi #8 posada bila jako daleko, nakon popravke posada #6 je zadržala treće mesto.
Borba za pobedu se vodila između Tojote #5 i Porše #2 posade, koja je zaostaja oko 30 sekundi, ali taj razmak se nije smanjivao šta god Porše tim pokušao da uradi. Kockali su se sa trostrukim stintom na gumama, ali se to nije isplatilo pošto je TS050 sa lakoćom održavao prednost. Pola sata pred kraj Porše #2 odlazi u boks zbog sporog pucanja gume i tu je Porše tim bacio rukavice u ring pošto u završnih 30 minuta nije bilo šansi da nadoknade 1,5 minut zaostatka, ako za prethodnih 6 sati nisu uspeli da nadoknade 30 sekundi. I sve je izgledalo da će Tojota da zabeleži svoju prvu pobedu, s obzirom da su i Kamui Kobajaši u #5 i Nil Jani u #2 spustili tempo na 3:28.

Međutim tu počinje prava drama! Kobajaši javlja radio vezom da je izgubio snagu na 3,5 minuta do kraja trke. 24-časovne trke! Telemetrija pokazuje da na Mulzan pravcu ima „samo“ 200kmč. Odmah nakon toga radio vezom javljaju Nil Janiju „Tojota usporila! Pun gas!“

U tom trenutku svi, uključujući komentatore po studijima, a čvrsto verujemo i gledaoci uz televizore u neverici gledaju šta se dešava. Nakadžima stiže do finiša i zaustavlja automobil direktno ispod nogu sudije koji bi trebalo da zastavom označi kraj trke, trke koja u tom trenutku traje još 2 minuta! Bred Pit koji je trebalo da ceremonijalno završi trku, baš kao što ju je i započeo, se drži za glavu ne verujući kakav scenario je ove godine napisan ispred 263.500 gledalaca.

{YouTubeVideo id=GmvXF0smtks,2}

Nil Jani prolazi kroz Ford šikane punim gasom i preuzima vođstvo, a da pri tome nije ni znao šta se dešava pošto mu je inženjer samo rekao „forsiraj“ bez dodatnih objašnjenja. Trkački vozač ko trkački vozač – više mu nije ni trebalo da ponovo potopi pedalu gasa. 3 minuta kasnije, posada #2 prolazi kroz finiš u čistom trkačkom tempu ne znajući šta se dešava. Tek kada je karirana zastava počela da se vijori u Porše garažama je počelo slavlje. Roman Duma je zabeležio svoju drugu, dok su Mark Lib i Nil Jani zabeležili svoje prve pobede na Le Manu. Duma je svoju prethodnu pobedu zabeležio 2010, vozeći Audi R15 TDI.
Kazuki uspeva da pokrene automobil, ali je poslednji krug, što zbog čekanja da se pokrene automobil, što zbog toga što pogon nije bio ispravan, traje 12 minuta što se po ACO pravilniku računa kao predugačko vreme i taj krug se ne računa. Kako se taj krug nije računao posadi Tojote, tako ta posada nije ni prošla liniju cilja što je neophodno da bi uopšte mogli da se klasifikujete u poretku. Na taj način posada #5 ispada iz poretka, tako da je treće mesto otišlo u ruke Audi #8 posadi.

{YouTubeVideo id=a9Kj1h2xS04,2}

Izuzetno tužan rasplet za Tojotu koja je na ovaj način zabeležila svoje 5-to drugo mesto na ovoj trci i u moderno doba enduransa ima 5:0 statistiku.

U LMP2 klasi je bilo dosta kandidata za pobedu, ali su najveći favoriti i opravdali svoju reputaciju tako da je Signatek Alpin posada #36 zabeležila pobedu ispred G-Drive #28 posade. Obe posade su bile izuzetno brze i imale su jako malo grešaka tokom duge trke, dok je veći deo LMP2 posada imao dosta incidenata i vozačkih grešaka uz standardno malo tehničkih problema.

U GTE Pro klasi su Porše posade bile dominantne u početnoj fazi trke, dok je podloga bila vlažna. Kako se staza osušila, tako su Ford i Ferari ostavili sve ostale timove u daljini nastavivši da se bore međusobno. Obe fabričke Porsche posade su imale tehničkih problema i nisu završile trku, kao što su ih imale i AF Corse F488 posade, koje takođe nisu završile trku. Ford posada #67 je imala problema sa menjačem, dok ostale tri Ford posade nisu imale većih poteškoća.

Dramatična borba između Ford #68, #69 i Risi Kompeticione #82 posade je vođena tokom većeg dela trke, s tim da su Ford #68 i Ferari #82 stalno bili u istom krugu, a često i jedan drugom na braniku. Pobedu je osvojila Ford #68 posada (Dirk Miler, Sebasian Burde i Džoi Hend) koji su trku završili sa oko minuta prednosti u odnosu na drugoplasirani Risi (Toni Vilander, Đankarlo Fizikela i Mateo Malučeli). Nakon trke sudije su dodelile kazne i pobedničkoj Ford i drugoplasiranoj Ferari posadi, ali kazne nisu uticale na poredak tako da je Ford uspeo da na fenomenalan način obeleži 50 godina od pobede nad Ferarijem i da savršeno debituje na Le Manu.


U GTE Am klasi pobedu je odnela posada Scuderia Corse sa američkim trilingom vozača, dok je na drugom mestu trku završila posada AF Corse #83 koja je uspela da u finišu trke nadmaši Abu Dabi Proton #88 posadu u Porsche 911 RSR automobilu.

FOTO: Adrenal Media, ACO, Audi Sport

 

Rezultat trke:
POS    #    TEAM    DRIVER_1    DRIVER_2    DRIVER_3    VEHICLE    CLASS    GAP_FIRST    FL_TIME
1    2    Porsche Team    Romain DUMAS    Neel JANI    Marc LIEB    Porsche 919 Hybrid    LMP1        3’21.756
2    6    Toyota Gazoo Racing    Stéphane SARRAZIN    Mike CONWAY    Kamui KOBAYASHI    Toyota TS050 – Hybrid    LMP1    3 Laps    3’21.445
3    8    Audi Sport Team Joest    Lucas DI GRASSI    Loïc DUVAL    Oliver JARVIS    Audi R18    LMP1    12 Laps    3’22.206
4    7    Audi Sport Team Joest    Marcel FÄSSLER    André LOTTERER    Benoît TRÉLUYER    Audi R18    LMP1    17 Laps    3’23.043
5    36    Signatech Alpine    Gustavo MENEZES    Nicolas LAPIERRE    Stéphane RICHELMI    Alpine A460 – Nissan    LMP2    27 Laps    3’37.195
6    26    G-Drive Racing    Roman RUSINOV    Will STEVENS    René RAST    Oreca 05 – Nissan    LMP2    27 Laps    3’36.558
7    37    SMP Racing    Vitaly PETROV    Victor SHAITAR    Kirill LADYGIN    BR01 – Nissan    LMP2    31 Laps    3’40.065
8    42    Strakka Racing    Nick LEVENTIS    Danny WATTS    Jonny KANE    Gibson 015S – Nissan    LMP2    33 Laps    3’38.795
9    33    Eurasia Motorsport    Junjin PU    Tristan GOMMENDY    Nico Pieter DE BRUIJN    Oreca 05 – Nissan    LMP2    36 Laps    3’38.605
10    41    Greaves Motorsport    Memo ROJAS    Julien CANAL    Nathanaël BERTHON    Ligier JS P2 – Nissan    LMP2    36 Laps    3’41.806
11    27    SMP Racing    Nicolas MINASSIAN    Maurizio MEDIANI    Mikhail ALESHIN    BR01 – Nissan    LMP2    37 Laps    3’39.445
12    23    Panis Barthez Competition    Fabien BARTHEZ    Paul Loup CHATIN    Timothé BURET    Ligier JS P2 – Nissan    LMP2    37 Laps    3’39.629
13    1    Porsche Team    Timo BERNHARD    Mark WEBBER    Brendon HARTLEY    Porsche 919 Hybrid    LMP1    38 Laps    3’21.816
14    49    Michael Shank Racing    John PEW    Oswaldo NEGRI JR    Laurens VANTHOOR    Ligier JS P2 – Honda    LMP2    39 Laps    3’37.339
15    43    RGR Sport by Morand    Ricardo GONZALEZ    Bruno SENNA    Filipe ALBUQUERQUE    Ligier JS P2 – Nissan    LMP2    40 Laps    3’38.734
16    30    Extreme Speed Motorsports    Scott SHARP    Ed BROWN    Johannes VAN OVERBEEK    Ligier JS P2 – Nissan    LMP2    43 Laps    3’42.146
17    25    Algarve Pro Racing    Michael MUNEMANN    Christopher HOY    Andrea PIZZITOLA    Ligier JS P2 – Nissan    LMP2    43 Laps    3’40.450
18    68    Ford Chip Ganassi Team USA    Joey HAND    Dirk MÜLLER    Sébastien BOURDAIS    Ford GT    LMGTE Pro    44 Laps    3’51.840
19    82    Risi Competizione    Giancarlo FISICHELLA    Toni VILANDER    Matteo MALUCELLI    Ferrari 488 GTE    LMGTE Pro    44 Laps    3’52.269
20    69    Ford Chip Ganassi Team USA    Ryan BRISCOE    Richard WESTBROOK    Scott DIXON    Ford GT    LMGTE Pro    44 Laps    3’51.514
21    66    Ford Chip Ganassi Team UK    Olivier PLA    Stefan MÜCKE    Billy JOHNSON    Ford GT    LMGTE Pro    45 Laps    3’51.582
22    40    Krohn Racing    Tracy KROHN    Niclas JÖNSSON    João BARBOSA    Ligier JS P2 – Nissan    LMP2    46 Laps    3’39.988
23    95    Aston Martin Racing    Nicki THIIM    Marco SØRENSEN    Darren TURNER    Aston Martin Vantage    LMGTE Pro    46 Laps    3’53.293
24    97    Aston Martin Racing    Richie STANAWAY    Fernando REES    Jonathan ADAM    Aston Martin Vantage    LMGTE Pro    47 Laps    3’53.809
25    63    Corvette Racing – GM    Jan MAGNUSSEN    Antonio GARCIA    Ricky TAYLOR    Chevrolet Corvette C7.R    LMGTE Pro    48 Laps    3’53.398
26    62    Scuderia Corsa    William SWEEDLER    Townsend BELL    Jeffrey SEGAL    Ferrari 458 Italia    LMGTE Am    53 Laps    3’56.671
27    83    AF Corse    François PERRODO    Emmanuel COLLARD    Rui AGUAS    Ferrari F458 Italia    LMGTE Am    53 Laps    3’56.639
28    88    Abu Dhabi-Proton Racing    Khaled AL QUBAISI    David HEINEMEIER HANSSON    Patrick LONG    Porsche 911 RSR    LMGTE Am    54 Laps    3’57.989
29    12    Rebellion Racing    Nicolas PROST    Nick HEIDFELD    Nelson PIQUET JR    Rebellion R-One – AER    LMP1    54 Laps    3’26.838
30    61    Clearwater Racing    Weng MOK    Keita SAWA    Robert BELL    Ferrari 458 Italia    LMGTE Am    55 Laps    3’57.339
31    77    Dempsey – Proton Racing    Richard LIETZ    Michael CHRISTENSEN    Philipp ENG    Porsche 911 RSR (2016)    LMGTE Pro    55 Laps    3’54.377
32    22    SO24 ! By Lombard Racing    Vincent CAPILLAIRE    Erik MARIS    Jonathan COLEMAN    Ligier JS P2 – Judd    LMP2    56 Laps    3’43.769
33    86    Gulf Racing    Michael WAINWRIGHT    Adam CARROLL    Ben BARKER    Porsche 911 RSR    LMGTE Am    56 Laps    3’58.004
34    48    Murphy Prototypes    Ben KEATING    Jeroen BLEEKEMOLEN    Marc GOOSSENS    Oreca 03R – Nissan    LMP2    61 Laps    3’41.582
35    60    Formula Racing    Johnny LAURSEN    Mikkel MAC    Christina NIELSEN    Ferrari 458 Italia    LMGTE Am    65 Laps    3’57.218
36    99    Aston Martin Racing    Andrew HOWARD    Liam GRIFFIN    Gary HIRSCH    Aston Martin V8 Vantage    LMGTE Am    66 Laps    3’58.503
37    50    Larbre Competition    Yutaka YAMAGISHI    Pierre RAGUES    Jean-Philippe BELLOC    Chevrolet Corvette C7-Z06    LMGTE Am    68 Laps    3’57.739
38    84    SRT41 By OAK Racing    Frédéric SAUSSET    Christophe TINSEAU    Jean Bernard BOUVET    Morgan LMP2 – Nissan    CDNT    69 Laps    3’46.131
39    57    Team AAI    Johnny O’CONNEL    Oliver BRYANT    Mark PATTERSON    Chevrolet Corvette C7-Z06    LMGTE Am    78 Laps    3’57.939
40    67    Ford Chip Ganassi Team UK    Marino FRANCHITTI    Andy PRIAULX    Harry TINCKNELL    Ford GT    LMGTE Pro    78 Laps    3’52.453
41    78    KCMG    Christian RIED    Wolf HENZLER    Joël CAMATHIAS    Porsche 911 RSR    LMGTE Am    84 Laps    3’58.417
42    31    Extreme Speed Motorsports    Ryan DALZIEL    Luis Felipe DERANI    Chris CUMMING    Ligier JS P2 – Nissan    LMP2    87 Laps    3’39.156
43    55    AF Corse    Duncan CAMERON    Matt GRIFFIN    Aaron SCOTT    Ferrari 458 Italia    LMGTE Am    95 Laps    3’56.634
44    34    Race Performance    Nicolas LEUTWILER    Shinji NAKANO    James WINSLOW    Oreca 03R – Judd    LMP2    95 Laps    3’43.647
45    5    Toyota Gazoo Racing    Anthony DAVIDSON    Sébastien BUEMI    Kazuki NAKAJIMA    Toyota TS050 – Hybrid    LMP1    7’48.375    3’22.495

Nisu klasifikovani:
46    28    Pegasus Racing    Inès TAITTINGER    Rémy STRIEBIG    Léo ROUSSEL    Morgan – Nissan    LMP2    92 Laps    3’41.670
47    98    Aston Martin Racing    Paul DALLA LANA    Pedro LAMY    Mathias LAUDA    Aston Martin V8 Vantage    LMGTE Am    103 Laps    3’57.718
48    38    G-Drive Racing    Simon DOLAN    Jake DENNIS    Giedo VAN DER GARDE    Gibson 015S – Nissan    LMP2    162 Laps    3’40.274
49    13    Rebellion Racing    Mathéo TUSCHER    Alexandre IMPERATORI    Dominik KRAIHAMER    Rebellion R-One – AER    LMP1    184 Laps    3’26.957

Nisu završili trku:
50    44    Manor    Tor GRAVES    Matthew RAO    Roberto MERHI    Oreca 05 – Nissan    LMP2    101 Laps    3’36.259
51    46    Thiriet By Tds Racing    Pierre THIRIET    Mathias BECHE    Ryo HIRAKAWA    Oreca 05 – Nissan    LMP2    143 Laps    3’37.957
52    35    Baxi DC Racing Alpine    David CHENG    Ho-Pin TUNG    Nelson PANCIATICI    Alpine A460 – Nissan    LMP2    150 Laps    3’37.444
53    64    Corvette Racing – GM    Oliver GAVIN    Tommy MILNER    Jordan TAYLOR    Chevrolet Corvette C7.R    LMGTE Pro    165 Laps    3’54.359
54    4    Bykolles Racing Team    Simon TRUMMER    Oliver WEBB    Pierre KAFFER    CLM P1/01 – AER    LMP1    178 Laps    3’36.288
55    51    AF Corse    Gianmaria BRUNI    James CALADO    Alessandro PIER GUIDI    Ferrari 488 GTE    LMGTE Pro    205 Laps    3’52.541
56    71    AF Corse    Davide RIGON    Sam BIRD    Andrea BERTOLINI    Ferrari 488 GTE    LMGTE Pro    241 Laps    3’53.434
57    92    Porsche Motorsport    Frédéric MAKOWIECKI    Earl BAMBER    Jörg BERGMEISTER    Porsche 911 RSR (2016)    LMGTE Pro    244 Laps    3’53.500
58    91    Porsche Motorsport    Patrick PILET    Kevin ESTRE    Nick TANDY    Porsche 911 RSR (2016)    LMGTE Pro    249 Laps    3’53.754
59    47    KCMG    Tsugio MATSUDA    Matthew HOWSON    Richard BRADLEY    Oreca 05 – Nissan    LMP2    268 Laps    3’39.650
60    89    Proton Competition    Cooper MACNEIL    Lehman KEEN    Marc MILLER    Porsche 911 RSR    LMGTE Am    334 Laps    4’01.419

Prethodni tekstMazda obeležava 25. godišnjicu pobede u Le Manu
Sledeći tekstFiat čarolija koja je trajala 25 sati
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here