Dakar: Peterhansel i Peugeot 2008 najbrži na Dakaru

0
1334

Ovogodišnje odmeravanje snaga između Pežo bagija i 4×4 fabričkih mašina (Mini i Toyota) je u potpunosti prošlo u znaku francuskog tima. Stefan Peterhansel je zabeležio svoju 12. pobedu na Dakaru! Šest na motociklu i šest u automobilu. Možda je vreme da pređe u kamion i da pokuša da ponovi rezultate iz auto i moto klasa?

Stefan Peterhansel ne samo što je postigao značajne pobede kada je u pitanju njegova biografija, ova pobeda je veoma značajna za marku Peugeot koja je nakon 26 godina pauze ponovo najbrža marka na Dakaru. Prethodnu pobedu na ovom reliju, za volanom Pežo automobila, je zabeležio legendarni reli vozač Ari Vatanen za volanom još legendarnijeg automobila – Peugeot 405 T16.

Posada Peterhansel/Kotret je reli završila sa 34 minuta prednosti u odnosu na prošlogodišnju pobedničku MINI posadu AL Atija/Bomel, dok je treće mesto osvojila Toyota posada De Vilijers/Fon Zicevic. Al Atija je u drugoj polovini relija vozio izuzetno agresivno pokušavajući da sustigne Pežoe, ali su njegovi napori donosili izuzetno slabe rezultate. Da Karlos Sainc nije odustao na 11. etapi nakon kvara na menjaču, Al Atija bi imao dosta muke da se probije na drugu poziciju.

Iako je Sebastien Loeb apsolutno demolirao konkurenciju tokom prve nedelje relija, Miko Hirvonen je ipak bio taj koji je bio bolje plasiran na kraju relija osvajanjem četvrtog mesta. Iako su i Loeb i Hirvonen debitanti na Dakaru, Hirvonen je kao suvozača imao izuzetno iskusnog Mišela Perina koji je na suvozačkom mestu osvojio četiri Dakara i to je sigurno uticalo da Hirvonen zapravo pojača tempo u drugoj nedelji relija kada su etape postale teže, dok je u toj fazi za Loba sve krenulo na loše tako da je posada Leob/Elena reli završila na devetom mestu.

Nani Roma je i ove godine, baš kao i prošle, imao veliki peh na samom početku relija i sve do kraja relija nije uspeo da nadoknadi izgubljeno, tako da je Dakar završio kao šesti iza Poltija u Tojoti. Siril Depre je vozio nešto konzervativnije nego njegove kolege, tako da je ugalvnom etape završavao oko 10. mesta pa je končani plasman za trofejnog motociklistu sedmo mesto.

Treba pomenuti da su Dačia Daster ekipe (u Južnoj Americi se Daster prodaje pod markom Reno) reli završile na 18. i 19. mestu. Amerikanac Robi Gordon i ove godine nije imao sreće, odustao je na pretposlednjoj etapi relija, tako da ove godine nije plasiran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here