Dakar: Tobi Prajs pobednik za 2016, Sagmajster 62. i pored loma šake!

0
1377

Pobeda na drugom Dakaru! Tobi Prajs, australijski motociklista, je nakon prošlogodišnjeg debitantskog nastupa kada je reli završio na trećem mestu, prelaskom u fabrički KTM tim napravio još bolji rezultat – pobeda! Naš vozač, Gabor Sagmajster, je herojski završio reli i pored toga što je nekoliko etapa vozio sa polomljenom šakom.

Tobi Prajs je apsolutno opravdao poverenje KTM tima i postigao rezultat kakvim ne omogu da se pohvale ni Peterhansel, Koma ili Depre – pobeda na drugom nastupu. Bez želje da umanjimo njegov rezultat, zato što je Dakar ogromna prepreka za sebe, ali ove godine smo na Dakaru bili bez dva najdominantnija moto vozača u proteklih 10 godina i praktično je ovo bila godina kada su svi iz „top 10“ imali slične šanse za pobedu. Ukratko, ovogodišnji 38-i Dakar je bio svojevrsna smena generacija kada su motocikli u pitanju.

Etape su bile izuzetno teške, na početku relija su velike kiše otežale posao vozačima, ali i organizatorima koji su morali da skraćuju i otkazuju etape, dok je u nastavku visoka temperatura bila razlog za nekoliko skraćivanja i modifikacija etapa, zbog velike opasnosti da vozači dehidriraju i zapadnu u ozbiljne zdravstvene probleme. Ovogodišnji Dakar je započelo 136 motociklista, a kroz finiš je prošlo 84 – potvrda da je samo završiti reli veliki podvig.

Tobi Prajs je pokazao veliku zrelost, odličan smisao za navigaciju i odličnan smisao za taktiziranje – forsirao je na etapama kada je to bilo potrebno, a čuvao motocikl kada „pun gas“ nije bio apsolutno neophodan. Prajs je uspešno prebrodio sve probleme, koji su jednog po jednog konkurenta koštali mnogo minuta ili sati zaostatka. Prajs je čak jedan od malobrojnih vozača koji je završio dugu etapu po temperaturama od skoro 50C, dok većina drugih nije bila u stanju ni da stigne do poslednjeg kontrolnog punkta.

Štefan Svitko, slovački privatnik na KTM-u, je nadmašio svoj najbolji rezultat do sada (5. mesto u 2015. i 2012) završivši reli kao drugoplasirani, dok je čileanac Pablo Kintanila završio kao treći vozeći fabričku Huskvarnu (zapravo je u pitanju KTM motocikl, ali sa drugim imenom).

Kevin Benavides je najbolje plasirani vozač Honde, što je priličan udarac za HRC s obzirom da je Riki Brabek završio reli na 9. mestu. Oba vozača su ove godine debitovali na Dakaru, tako da treba očekivati da Benavides bude pomeren u puni fabrički tim HRC iz polufabričke Honda Južna Amerika ekipe.

Da nije bilo Benavidesa, HRC bi imao jako loš Dakar – Bareda je otpao već tokom prve nedelje, dok je Gonsalveš imao dosta problema sa motociklom (prvo elektronika, pa onda probušen hladnjak), ali je portugalac imao mnogo sreće zato što na etapama na kojima je imao problema su organizatori neutralizovali vreme, ali je etapi 11 pao, ostao onesvešćen nakon čega je helikopterom prenet u bolnicu.

Fabrički KTM vozači su takođe imali svojih problema – Matijas Volkner je polomio butnu kost, dok je Antoan Meo u finišu relija imao veliki pad koji ga je samo koštao vremena, pa je reli završio kao sedmi iako je do pretposlednje etape bio u borbi za treće mesto.

Gabor Sagmajster je reli završio kao 62, što je veoma dobar rezultat imajući u vidu koliko su etape ove godine bile teške. Sagmajster je na konferenciji za štampu pre polaska na Dakar najavio da bi već naredne godine mogao da pređe u automobil, tako da je to sigurno uticalo na njegove velike napore da reli i pored povređene šake završi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here