Dakar: De Roj i Iveko brži od Kamaza

0
1362

U najtežoj kategoriji, Iveko (Fiat) je ponovo nadmašio Kamaze. Žerar de Roj i Iveko su ponovili rezultat iz 2012. i zabeležili drugu Dakar pobedu sa 70 minuta prednosti u odnosu na prošlogodišnjeg pobednika, Airata Mardeeva (Kamaz).

Apsolutna dominacija Žerara de Roja u Iveko Powerstar kamionu (13l zapremine, redni šestocilindraš, 900+ KS) iako su Kamaz posade bile te koje su nosile oznaku favorita i branioca titule. Prošlogodišnji 1-2-3 koji je Kamaz Master tim je učinio Iveko i MAN vozače spremnim da pokažu šta mogu.

Mardeev je zabeležio tri etapne pobede, ali to nije bilo dovoljno da se približi de Roju, koji je u vođstvo prešao početkom druge nedelje relija i od tada je svoju prednost samo povećavao. De Roj je, poput Mardeeva, zabeležio tri etapne pobede ove godine.

Treće mesto osvojio argentinski reli vozač Federiko Viljagra koji ove godine debitovao u kamionskoj kategoriji. Hans Stejsi, pobednik iz 2007, je takođe imao sjajan reli sa jednom etapnom pobedom je završio reli na četvrtom mestu, dok je najbolje plasirani Reno kamion na šestom mestu sa holandskim vozačem Paskalom de Barom.

Zanimljivo, u prvih 10 posada se nalaze samo dve Kamaz, dok je čak četiri iz Iveko flote. Češka posada sa vozačem Jaroslavom Valtrom je najbrža Tatra posada i oni su reli završili kao osmi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here