Volkswagen manipulisao emisijama štetnih gasova

0
429

Volkswagen se našao u pravnim problemima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Nemačkoj nakon što je otkriveno da je kompanija u svojim automobilima u Americi koristila softver za manipulisanje podacima o emisijama gasova iz dizelskih motora.

VW je priznao da je u automobile ugrađivao softver koji bi aktivirao punu kontrolu štetnih emisija samo tokom sprovođenja testova, saopštila je američka Agencija za zaštitu okoline (EPA). VW je objavio da je 11 miliona njegovih automobila širom sveta obuhvaćeno ovim skandalom i da je izdvojio 6,5 milijardi EUR za servisne radnje i saniranje ostale štete.

Tokom normalne vožnje, automobili sa ovim softverom zagađivali bi okolinu 10 do 40 puta više od zakonskog ograničenja, objavila je EPA. Ovo je otkriveno kada je Međunarodni savet za čist saobraćaj obavio testove u realnim uslovima vožnje i uporedio ih sa rezultatima laboratorijskih testova. Testirani su modeli Jetta i Passat sa dizelskim motorima.

Vrednost akcija nemačke kompanije opala je za četvrtinu na berzi u Frankfurtu zbog ovog skandala, a nemačka finansijska regulatorna agencija razmatra da li je VW prekršio pravila poslovanja u Nemačkoj.

VW je obustavio prodaju spornih modela u SAD i saopštio da sarađuje sa istragom. Istovremeno je pokrenuta interna istraga u kompaniji. Direktor nemačke grupacije Martin Vinterkorn (Martin Winterkorn) objavio je izvinjenje zbog narušavanja poverenja javnosti i obećao da će VW učiniti sve da bi popravio štetu koja je ovim nanesena.

Advokati koji zastupaju investitore kažu da će VW možda morati da plati odštetu svojim akcionarima ukoliko optužbe u SAD budu dokazane.

Vlada Nemačke zatražila je od ostalih proizvođača automobila da objave pouzdane podatke kako bi se utvrdilo da li su i oni umešani u lažiranje podataka o emisijama štetnih gasova.

Volkswagen je obećao da će podržati testove dizelskih modela ove marke koje će obaviti nemačke vlasti. Vinterkorn je u razgovoru sa nemačkim ministrom saobraćaja Aleksanderom Dobrintom (Alexander Dobrint) obećao “apsolutnu podršku” nezavisnom testiranju automobila sa dizelskim motorima, čije je obavljanje ministar naredio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here