15 godina OPC odeljenja

0
9417

Tokom 80-tih i 90-tih GSI je bila značka koja je govorila da je pred vama sportska verzija nekog od Opel modela (Manta ili Kadet), a od pojavljivanja modela Astra G na scenu je stupila i značka OPC koja je govorila da je automobil prošao kroz proces unapređenja performansi u Opel Performance Centru.

Od tog dana, Opel se trudio da ukomponuje svoju ekspertizu iz automobilskog sporta sa razvojem performansi za serijske modele, garantujući redovan transfer između sveta sporta i serijske proizvodnje.

„Opel Performance Center, za naše kupce željne performansi, obezbeđuje vozila koja su neodoljivo dinamična, sportskog izgleda i koja se razikuju od velikoserijskih modela, bez pravljenja kompromisa što se tiče svakodnevne upotrebljivosti. Naši OPC modeli ističu se izuzetnim atleticizmom i čistom strašću“, objasnio je šef Opel Grupe, dr Karl Tomas Nojman (Karl-Thomas Neumann).

{YouTubeVideo id=KhhSjs5FKQ0,2}

„Jedan OPC model mora odmah da bude prepoznatljiv kao takav“, rekao je Mark Adams, Opelov potpredsednik sektora zaduženog za dizajn. Astra OPC, primera radi, jasno demonstrira perfektnu atletsku karoseriju uz posebno oblikovane prednje i zadnje odbojnike, pragove, aerodinamični krovni spojler i dva kompletno integrisana završetka izduvnih cevi trapezoidnog oblika, što sve zajedno obezbeđuje specifičnu OPC pojavu. Dizajneri su čak otišli i korak dalje kada je reč o Insigniji OPC kreiravši naglašene otvore za usis vazduha u formi arhaičnih očnjaka sabljastog tigra. Svi OPC modeli slede zahteve koje je postavio Mark Adams. „Svaki detalj i svaka linija moraju vizuelno da odišu moći.“

OPC umesto GSI

Nova osnova automobilskog sporta

 

Kada je Astra G zamenila Astru F, Opelov bestseler je napredovao na planu kvaliteta, efikasnosti i prostranosti enterijera, ali se Opelova sportska legenda i suosnivač OPC divizije, Folker Štricek (Volker Strycek) priseća greške: „Automobil nikako nije bio pogodan za sport. Kako nije bilo planova za GSI verziju, nedostajao je konkurentan pogonski sistem sa odgovarajućom šasijom. Iz tog razloga smo prionuli na posao i za godinu dana razvili i testirali naš debitantski model, Opel Astru OPC 1“.

Usledili su brojni Opelovi OPC modeli, uz postavljanje rekorda na Nirburgringu. Trenutno, perjanicu OPC linije čini Insignia OPC sa 325 KS, ali je u stopu prati Astra OPC sa 280 KS. Sa svojim kompaktnim dimenzijama i prednošću zbog manje mase, moćna Astra je gotovo dinamična kao veća sestra. Hobi trkački vozači, koji vole manje automobile, mogu svoju pažnju da usmere ka novoj „džepnoj raketi“, Corsi OPC koja uskoro stiže na puteve.

1999: Opel Astra OPC sa 160 KS

 

Novoformirani OPC tim je kreirao visokoturažni agregat sa poboljšanim odzivom, baziran na 2,0 litarskoj ECOTEC jedinici sa 136 KS, koji je bio potpuno drugačiji u odnosu na skroman osnovni model. Agregat je dobio kovane klipove, oštrije bregaste osovine, veće usisne i izduvne kanale, pored modifikovanog izduvnog sistema i optimizovanog menadžmenta motora. Sve to je rezultiralo sa 160 KS. Dodatni hladnjak ulja i adaptirani termostat su obezbedili poželjnu temperaturu motora u svakoj situaciji.

Šasija je, takođe, morala da bude modifikovana da bi uspešno pratila poboljšane performanse agregata, jer Opel je želeo da se performanse ogledaju i u voznim osobinama i upravljivosti. Centar težišta je spušten za dva centimetra, instalirani su Bilstein amortizeri, veći kočioni diskovi iza BBS alu naplataka od 17 cola i posebno dizajnirana ramena, a upravljanje je učinjeno preciznijim. Pored toga, Opel OPC se isticao aerodinamičkim paketom i Recaro sportskim sedištima. Do današnjeg dana Astra G OPC nastavlja da pobeđuje u trkama u klasi automobila sa 2,0 litarskim atmosferskim motorima.

Folker Štricek je čovek koji stoji iza 2.500 sportskih Astri, neophodnih za dobijanje homologacije za serijske automobile. Ipak, entuzijazam je bio mnogo veći. Nakon pobede na trci 24 časa Nirburgringa, čak i pre izlaska na tržište, automobilski entuzijasti su „poludeli“ za Astrom OPC. To je rezultiralo proizvodnjom 3.000 primeraka, koji su prodati nakon samo četiri meseca.

2001: Baza za turbo performanse

 

Samopouzdanje koje je stekao OPC tim je raslo uporedo sa komercijalnim i sportskim uspesima, tako da je naredni projekat imao nešto vrlo posebno za cilj. Tim je sebi postavio zadatak da kreira najbrži kompaktni van na svetu. Sa debitovanjem Zafire OPC, uvedena je i turbo tehnologija.

Od tog momenta, svi dalji modeli kreirani u „Opel Performance Centeru“ dolaze sa turbo motorima. Performanse 2,0 litarskih motora su postepeno rasle sa 192 na 200, zatim 240 i konačno na aktuelnih 280 KS, dostupnih u Opel Astri OPC. Obrtni moment je takođe rastao uporedo sa snagom. Prva generacija turbo motora je raspolagala sa 250 Nm, dok nova 2,0 litarska jedinica isporučuje sjajnih 400 Nm.

Na Nirburgringu kao kod kuće

Lov na rekorde

 

OPC modeli su dokazali koliko su dobri na svakodnevnom planu, a redovno su obarali rekorde na 20,8 km dugoj stazi Nirbugring-Nordšlajfe. Astra OPC je 2005. postavila rekord od 8:35,94. Sledeće godine, Zafira OPC je postavila rekord u kategoriji kompaktnih vanova u vremenu od 8 minuta, 54,38 sekundi, što je validan rekord i dan danas.

Corsa OPC postavlja nove standarde u segmentu malih automobila. Potpuno serijski model je kompletirao krug za samo 8:47,99 u 2007. godini. Pored rekordnih krugova, OPC modeli su prošli ekstremne testove izdržljivosti na „Zelenom paklu“, koji se smatra najzahtevnijom trkačkom stazom na svetu.

Automobili sa znakom „munje“ se podvrgavaju izuzetno teškim testovima još od šezdesetih godina prošlog veka. Danas, Opel ima ugovor o saradnji sa „Nürburgring Ltd“, kao i svoj sopstveni test centar u neposrednoj blizini legendarne staze.

Nomen est Omen

Nürburgring izdanje

 

Do danas, marka iz Riselshajma je proizvela dve specijalne „Nürburgring“ edicije, Astru OPC 2008. i Corsu OPC 2011.

Astra H u specijalnom trkačkom trimu je imala iste performanse kao Astra OPC, dok je „Nürburgring Edition“ Corsa OPC raspolagala sa dodatnih 18 KS i diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, što ju je razlikovalo u odnosu na „standardnu“ Corsu OPC. To nije sve, jer OPC verzija pete generacije Corse je u „niskom startu“ i nastaviće tamo gde je stalo „Nürburgring“ izdanje iz prošle generacije.

Nova Astra OPC

Impresivne performanse

 

Astra OPC je vrhunski model segmenta još od leta 2012. Pogon koji čini 2,0 litarski turbo motor sa 280 KS i 400 Nm obezbeđuje izvanredne performanse. Ova atletska Astra ubrzava od 0 do 100 km/h za ravno 6 sekundi, a maksimalna brzina je 250 km/h, brže nego bilo koja Astra iz prošlosti.

Fino podešavanje je urađeno na Nirburgring-Nordšlajfe stazi. Mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem na prednjoj osovini garantuje najbolju moguću trakciju prilikom silovitih izlazaka iz oštrih krivina, čak i po vlažnom vremenu. Pored toga, vozači Astre OPC mogu da se pouzdaju u performantne Brembo kočnice kada je potrebno hitro smanjiti brzinu.

Insignia OPC

4×4 performanse

 

Insignia OPC je perjanica, a nasledila je Vectra OPC model koji je prvi OPC model sa 2.8 V6 biturbo motorom, koji je proizvodio 255KS.

Aktuelni V6 turbo motor zapremine 2,8 l proizvodi 325 KS, a maksimalni obrtni moment od 435 Nm šalje na sva četiri točka. Da bi snaga bila isporučena na najboji mogući način, OPC tim je razvio integralni pogon baziran na iskustvima iz čuvene DTM serije, prikupljenim od strane Opel Calibre, pobedničkog automobila  DTM (ITM) šampionata iz 1996.

Insignia OPC ubrzava iz stanja mirovanja do 100 km/h za 6 sekundi (Sports Tourer 6,3 sekunde), a maksimalna brzina je elektronski limitirana na 250 km/h. Insignia može da postigne i veću maksimalnu brzinu, Unlimited verzija sa manuelnim menjačem je dostigla 270 km/h (Sports Tourer 265 km/h).

Značajni momenti OPC divizije u proteklih 15 godina:

 • 1999: Tržišna premijera Astre OPC (2.0 atmosferski motor 160 KS)
 • 2001: Uvođenje Zafire OPC (2.0 turbo 192 KS)
 • 2002: Tržišna premijera Astre OPC (2.0 turbo 200 KS, verzija sa troje vrata i Caravan)
 • 2005: 20,000 OPC modela prodato širom Evrope za samo pet godina
 • 2005: Tržišno lansiranje Astre OPC (2.0 turbo, 240 KS)
 • 2005: Druga generacija Zafire OPC (2.0 turbo, 240 KS)
 • 2005: Tržišna premijera Vectre/Vectre Caravan OPC (2.8 V6 turbo 255 KS)
 • 2005: Astra OPC rekord u kompakt segmentu na Nordšlajfu: 8:35,94
 • 2006: Uvođenje Merive OPC (1.6 turbo 180 KS)
 • 2006: Zafira OPC rekord u van segmentu na Nordšlajfu: 8:54,38
 • 2007: Tržišna premijera Corse OPC (1.6 turbo 192 KS)
 • 2007: Corsa OPC rekord u subkompakt segmentu na Nordšlajfu: 8:47,99
 • 2008: Limitirana specijalna edicija Astre OPC „Nürburgring Edition“
 • 2008: IDS Plus 2 šasija standardna za Astru OPC
 • 2009: Tržišna premijera Astre OPC „Race Camp Edition“
 • 2009: Tržišna premijera Insignije Limousine/Sports Tourer OPC (2.8 V6 turbo 325 KS)
 • 2011: Opel Corsa „Nürburgring Edition“ sa 210 KS
 • 2012: Astra OPC (2.0 turbo 280 KS)
 • 2013: Dalji razvoj Insignije OPC sa 325 KS

Izvor: Opel

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here