Tržište: Povećana prodaja jeftinih modela

0
1332

Broj registracija novih automobila u Evropi u novembru je povećan za 1%, a budžetske marke dominirale su na tržištu, pošto su kupci i dalje oprezni kada je reč o većem trošenju.

U zemljama Evropske unije i državama iz sporazuma EFTA prošlog mjeseca je prodato 989.457 automobila, saopštilo je industrijsko udruženje ACEA. To znači da je u Evropi ostvaren rast prodaje u 15 uzastopnih meseci.

U prvih 11 meseci ove godine zebaležen je rast prodaje za 6%, na 12 miliona automobila. “Situacija nije naročito dinamična. Verovatno ćemo imati rast za oko 5% u 2014. godini, što je više od očekivanog na početku ove godine, ali nije vreme za slavlje“, izjavio je Tomas Beson (Thomas Besson), analitičar automobilske industrije iz francuskog Kepler Cheuvreuxa.

Dačija je ostvarila rast prodaje za 11% prošlog meseca, čime je povećala tržišni udeo na 9,5% sa 9,2% pre godinu dana.

Volkswagen je povećao prodaju za 3% zahvaljujući povećanju prodaje SEAT-a za 10%. Tržišni udeo ove grupacije sada je 26,7%, prenosi Auto njuz (Auto News).

Prodaja Hyundaija u Evropi porasla je za 6%, a sestrinska marka Kia zabeležila je povećanje za 3%. Opel je ostvario rast aza 1%, a Ford je doživeo pad prodaje za 6%. Grupacija PSA/Peugeot-Citroen zabeležila je smanjenje prodaje za 3%.

Grupacija Fiat postigla je u novembru povećanje prodaje za 4%, najviše zahvaljujjući popularnosti novog kompaktnog SUV modela Jeep Renegade. Nissan je ostavrio rast za 19%. a Toyota za 3%.

Premijum marke takođe su uspele da se odupru nepovoljnim ekonomskim uslovima. BMW je povećao prodaju za 9%, a Daimler je napredovao za 5%. Audi je postigao rast prodaje za 4%, a Volvo, čiji je vlasnik Geely, za 9%.

Tri od pet najvećih tržišta automobila u Evropi u novembru su zabeležila rast. Špansko tržište poraslo je za 17%, britansko za 8&., a italijansko za 5%. Prodaja novih automobila oslabila je za 2% u Nemačkoj i za 3% u Francuskoj.

1 COMMENT

  1. Postovani, posedujemautomobil marke GeelyCK 1.3 16V 2007 godiste.Zanima me gde mogu da uradim servis i potrebni su mi odredjeni delovi koje nisamu mogucnosti da pronadjem na klasicannacin. Unapred zahvaljujem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here