Jaguar na Ada Huji

-

Grand Motors je 22. septembra organizovao veoma zanimljivu test vožnju na dobro poznatoj Ada Huja lokaciji, a na tapetu su bili udarni Jaguar modeli. Na rasplaganju su nam bila tri modela iz XF game, jedan XJ i jedan F-Type S sportski roadster.

Grand Motors je, da podsetimo, zvanični zastupnik kada su pitanju vozila marke Jaguar od jeseni 2013. godine, a ovaj uvoznik je na prolećnom Sajmu automobila u Beogradu premijerno i predstavio udarni automobil sa gore navedenog spiska – F-Type S.

Kako je vlasnik Land Rovera i Jaguar marki isti (indijska TATA), sasvim je logično i spojiti zastupništvo ove dve marke. Grand Motors je tako upotpunio ponudu prestižnih, nekada britanskih, marki Land Rover, Range Rover i Jaguar. Kako su domaćem tržištu ovo izuzetno slabo prisutni brendovi, nije čudno što nije bilo većih promotivnih aktivnosti, a o test automobilima i da ne govorimo. Sada je Grand Motors odlučio da situaciju malo popravi.

DSCN1177

S obzirom da su automobili u prolazu kroz našu zemlju, za pretpostaviti je da je Jaguar već imao određene promotivne akcije u okolnim zemljama. Grand Motors je iskoristio ovu priliku da naprave promociju kako bi predstavnici domaćih auto medija imali mogućnost da direktno steknu utisak o mogućnostima aktuelnih Jaguar modela. Kako su svi (sem jednog) automobila bili sa stranim registarskim oznakama, jasno je da se test vožnja morala održati u nekom „privatnom“ prostoru, a najbliže i najprostije rešenje je bila karting staza Ada Huja. Naravno, dimenzije staze nisu idealno prikladni za vožnju automobila, ali je sa druge strane to bilo najbolje trenutno moguće rešenje. Cela organizacija je bila najprostija i najbolja u isto vreme. Kljucevi su bili na stolu, pa izvolte, ko-kako-koliko hoce. Dakle, nema suvozaca koji suflira, nema ogranicenja u vidu „samo 2 kruga, pa izvolte na posluženje i pice“ i slicnih stvari koji su uobicajene kod nas prilikom organizacija slicnih test vožnji. Definitivno pohvala za Grand Motors na pristupu i organizaciji kakva treba da bude.

untitled-0261

Na raspolaganju je bilo ukupno 5 automobila: XF limuzina, dva XF karavana, maksimalno luksuzni XJ i „zvezda“ maksimalno sportski F-Type S Roadster. Dva XF karavana i XF limuzina su bili opremljeni istim 2.2 dizel motorima, ali u različitim varijantama snage i paketima opreme. Crveni XF karavan i XF limuzina su imali varijantu sa 160 KS, dok je plavi XF karavan imao jače „tjunirani“ 2.2 agregat sa 198 KS.

XJ

Jedan od najstarijih oznaka koje Jagura koristi, udarni model ove kompanije tokom zadnjih 45 godina. Za ovo vreme Jaguar je imao cak devet generacija ovog luksuznog modela, a aktuelni i voženi XJ ima kodnu oznaku X351 i predstavljen je 2009. godine. Za ovaj XJ, Jaguar je najveci deo truda usmerio ka modernizaciji dizajna, pa X351 izgleda dramaticno drugacije u odnosu na svog prethodnika. „Ispod dizajna“ se nalazi X350 kompletno aluminijumska šasija, koja ovu XJ generaciju cini jednom od najlakših luksuznih limuzina, sa cak i više od 100 kg manjom težinom u poredenju sa nekim konkurentskim modelima.

untitled-0199

Najznacajnija korekcija po pitanju šasije u odnosu na XJ350 je povratak na klasicno oslanjanje  napred (opruge), dok je pozadi zadržani mutli-link setup i „vazdušno“ oslanjanje. U skladu sa zahtevima (prvenstveno istocnog) tržišta, na raspolaganju su standardna i „produžena“ verzija koja ima 125mm duže meduosovnisko rastojanje (3032mm naspram 3157mm) i tacno se preslikava u isto toliko duži automobil. I sa standardnim 5122x1894x1448 mm dimenzijama, novi XJ je definitivno ogroman automobil.

Od motora, u ponudi je još nekoliko opcija pored 3.0 v6 dizela koji je bio u voženom automobilu. Svi ostali motori su veliki benzinci, u tradicionalnom Jaguar stilu. Kupci mogu odabrati još 5.0 V8 sa 385 KS, isti 5.0 V8 ali sa kompresorom sa 470 KS i na kraju tu je opet isti 5.0 V8 sa kompresorom ali sa 510 KS. Tek su par godina nakon starta XJ351 serije u ponudu uvršteni manji benzinski motori, pa se sada XJ po želji može naruciti i sa 3.0 V6, odnosno 2.0 Turbo benzincem.

untitled-0219

XJ koji smo imali priliku da probamo je bio opremljen 3.0 V6 biturbo dizel motorom, koji generiše 270 KS uz ogromnih 600 Nm obrtnog momenta. Menjac je 8-brzinskim automatski, sa dodatnime poluguma iza volana za manuelnu kontrolu stepena prenosa.Interesantnom, ovaj menjac se nalazi u svim automobilima koje smo ovom prilikom probali.

untitled-0196

 

Odabrali smo luksuznu limuzinu, XJ, kao prvi auto koji će biti isproban. Odmah po sedanju smo imali priliku da osetimo prelazak iz maksimalno opremljenog automobila D segmenta „ne premium proizvođača“, odnosno Opel Insignia Country Tourer modela koji nam je u tom trenutku bio na testu, u premium luksuznu limuzinu kakva je XJ.

Razlika je zaista ogromna, što je i očekivano imajući u vidu značajnu razliku u ceni dva vozila. Ventilacioni otvori koji se automatski otvaraju, elektronska kontrola apsolutno svega, „točkić“ za kontrolu automatskog menjača koji se nakon starta motora „podiže“ iz centralne konzole, fantastična sedišta i sve ostalo. Spisak opreme i detalja je veliki, pa ga nije moguće ovom prilikom detaljnije obraditi, pa možemo preći na vožnju.

untitled-0214

Prvi utisak samo potvrđuje ono što se i na oko može videti, u pitanju ogroman automobil kome nikako ne prija vožnja po uzanoj karting stazi. Servo je podešen za udobnost, tako da ne pruža mnogo osećaja, dosta je mekan i daje utisak manje direktnog upravljanja. XJ se zbog svojih dimenzija dosta „ljulja“, a zbog snage motora i ogromnog obrtnog momenta  se elektronska kontrola stabilnosti veoma često aktivira. Nju nije moguće (tek tako) isključiti, pa to u dobroj meri ograničava vožnju po stazi, ali je to i očekivano od luksuznog automobila kakav je XJ.

untitled-0194

Ipak, ono što bez obzira na sve impresionira je fantastično ubrzanje. 600 Nm obezbeđuje impresivna ubrzanja, a do brzine od 120 km/h se stiže frapantno lako. XJ je u potpunosti ono što i treba da bude – brza, udobna i ekonomična dalekometna krstarica.

XF

Kao oznaka modela, nema XJ tradiciju, jer je u pitanju nova oznaka za novu generaciju modela. XF je predstavljen još 2007. godine i tada je najavio drasticnu promenu i modernizaciju dizajna u odnosu na Jaguar tradiciju, pa se te promene na dizajnerskom kljucu mogu videti i na svim kasnijim modelima. U momentu pojavljivanja na tržištu, XF je imamo pozitivne kritike upravo po pitanju dizajna, te da je to bio pravi moment da se Jaguar prikljuci modernim dizajnerskim standardima. Mi se možemo složiti sa tim i konstatovati da XF izgleda veoma moderno i dosta atraktivno, uz tek poneki detalj koji nagoveštava Jaguar tradiciju poput prednjeg grila. Interesantno, XF koristi Ford DEW98 platformu na kojoj je bazirana i prethodna generacija Jaguara iz ove kategorije ( S-Type). Tada je Ford bio vlasnika Jaguar-a, ali se proizvodnja nastavila i kada je Jaguar prešao u vlasništvo indijske kompanije TATA. Modifikacije šasije u odnosu na S-Type su male, i odnose se prvenstveno vecu bezbednost (ojacanja radi dobijanja bolje EuroNCAP rejtinga) i udobnost (bolja izolacija kabine, korekcije na elementima oslanjanja). Sredinom 2011. godine, XF je restilizovan sa promenama na prednjem i zadnjem delu, i sa osveženom ponudom motora.

untitled-0247

Od starta proizvodnje do sada, XF je imao cak 16 varijacija po pitanju motora. Radi se o standardnim promenama vezanim za jurenjem euro normi ili povecanjem snage, a sve je to vezano za samo godinu proizvodnje. Trenutno, kada su benzinci u pitanju, XF se nudi sa 2.0 Turbo (240 KS) i  3.0 V6 (238 KS) motorima, a tu su i tri 5.0 V8 varijante (sa istim rasporedom snage kao i kod XJ modela). Od dizel agregata, tu su 2.2 TDi4 u verzijama sa 163 i 200 KS, kao i 3.0 TDV6 sa 240 i 270 KS.

untitled-0276

XF je model koji bi trebao da bude Jaguar-ov „mainstream“ model za D segment i direktno gada ostale „premium“ modele. Enterijer je ocekivanog Jaguar kvaliteta, uz spoj modernog dizajna i tradicije, što je kombinaciju koju  Jaguar uvek mora da ima, bez obzira ko je vlasnik kompanije.
Ocekivano, XF-u staza mnogo više leži, pa je bilo i više zabave. Auto je manji, lakše se kontroliše, volan je precizniji i direktniji pa je mnogo prijatnije kontrolisati automobil kada ga treba „hvatati“ po krivinama. No, i pored agilnijeg ponašanja jasno je bilo da ni XF nije projektovan za ovu primenu.

untitled-0229

Nakon nekoliko krugova, jasno je da je XF daleko više fokusiran na vozača, što po svojoj definiciji i treba da bude – za razliku od XJ kome su u centru pažnje putnici na zadnjoj klupi. I pored dizel motora sa „samo“ 160KS, XF je ostavio pozitivan utisak.

untitled-0233

 

F-Type

Zamena za legendarni E-Type pojavila se prošle godine, što je skoro 40 godina nakon prestanka proizvodnje. Ocigledno se nije bilo lako odluciti i predstaviti novu generaciju legende, jer su svu E-Type ljubitelji okoreli tradicionalisti. Ipak, F-Type je nakon pojave na tržištu veoma brzo pridobio sve ljubitelje ove kategorije automobila, pa se vec sada može konstatovati da je F-Type veliki uspeh za Jaguar. Iako su moderni standardi shodni konstantom  „rastu“ automobila, F-Type i nije nešto veci u odnosu na stari E-Type. Meduosovnisko rastojanje jeste preko 200 mm vece i širina je dosta veca, ali je dužina gotovo ista, pa se može reci da F-Type sa svojim dimenzijama (4470x1923x 1308 mm) nije mnogo daleko pobegao od svog prethodnika.

untitled-0188

Naravno, enterijer je u skladu sa Juguar standardima, ali sveden tako da se može upakovati u male F-Type dimenzije. Položaj za volanom je logično nizak, pravi sportski, nema greške.  Nakon kratkog nameštanja i pregleda osnovnih kontrola, može da se krene. 380KS, zadnja vuča, hladna staza, dobro „obrijane“ gume – definitivno će biti zanimljivo.

untitled-0223

Posle XF-a i XJ-a, F-Type S ostavlja karting utisak. Upravljanje je veoma direktno i precizno, vešanje dobrano tvrdo, a snage ima na pretek, taman za karting stazu. Sa 380 KS, F-Type S fantastično ubrzava, a obrtni moment je zbog kompresora prisutan na svim obrtajima, pa nije teško „naterati“ zadnju kraj u klizanje.

untitled-0227

Naravno, i ovde elektronika radi svoj posao, pa iako postoji „race“ mod koji umanji efekat elektronske kontrole stabilnosti, ECS je ipak tu da pomogne neiskusnijim vozačima. Pored ubrzanja i upravljivosti, možda najviše impresionira fantastičan zvuk, kao i probrani specijalni efekti kao što je eksplozija goriva u izduvnom sistemu prilikom promene stepena prenosa (čitaj: „puca na šaltanju“, prim.ured.). Kao bonus, tu je taster preko kojeg se zvuk dodatno pojačava (otvaranjem klapne u zadnjem delu izudvnog sistema), pa po želji možete probuditi sve komšiju u kraju.

untitled-0243

Ceo izduvni sistem je projektovan tako da pojačava efekat i zvuk koji pravi 3.0 motor, što je i očekivano, jer F-Type mora i da „zvuči“ kao Jaguar, naslednik čuvenog E-Type modela.

untitled-0270

Menjač je interesantno isti kao i kod ostalih voženih modela, 8-brzinski automatik sa opcijom manuelne kontrole. U svim ostalim modelima zamerkama na menjaču nema mesta, ali bi F-Type možda trebao da ima još malo bržu i oštriju promenu brzina, uz još malo optimizovaniji softver automatskog menjača u „race“ modu.

untitled-0292
Posle kraće pauze nakon F-Type S, prešli smo u XF karavan, čisto da se proveri da li ima neke razlike u odnosu na limuzinu. Interesantno, nismo uspeli da ih primetimo, pa možemo konstatovati da je XF karavan podjednako dobar što se tiče voznih karakteristika. Na kraju, odradili smo još par krugova sa XJ-om, kako bi još jednom „overili“ utisak koji se nije promenio.

I pored toga što XJ model zaista nije imao šta da pokaže na karting stazi, bilo je pravo zadovoljstvo, bar na kratko, probati ove Jaguar modele, a nadamo se da će bar neki od dotičnih modela u određenom momentu naći i na „regularnom“ NK testu.

untitled-0287

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -