Lorenzo najbolji u haosu Aragona

0
1433

Nakon haosa koji je na Aragonu tokom trke prouzrokovala kiša dobili smo možda najneverovatniji podijum ove godine sa Lorenzom koji se prvi put ove sezone našao na najvišem stepeniku.

 GP aragon 01

Rosi i Lorenco su tokom treninga i kvalifikacija imali problema sa podešavanjima što je rezultovalo dosta lošim startnim pozicijama, ali ih to nije sprečilo da odmah nakon starta napadnu dve HRC Honde, koje su bile ispred njhi. Ponešen dobrim rezultatom sa Mizanoa, Rosi ne uspeva da ostane dugo u borbi i biva žrtva prevrtljivih uslova na pisti jer u trećem krugu u žaru borbe sa Pedrozom za trenutak izlazi van piste i naleće na vlažnu veštačku travu što dovodi do trenutnog pada sa motocikla.

Kako su uslovi na pisti postajali sve gori, jer se kiša na pojedinim sektorima sve više pojačavala, promene pozicija među vodećom trojkom su postajale sve češće, ali je bilo evidento da su se Honde Markeza i Pedrose bolje snalazile na mokrim delovima piste dok je Lorenzo morao voziti obazrivo što ga je koštalo priključka za konkurentima.

GP aragon 02

Dobro ponašanje Hondi na mokrim delovima piste je HRC dvojcu ulilo lažno samopuzdanje pa su obojica ostali na motociklima za suvo čak i kada je Lorenzo u sedamnaestom krugu otišao da zameni mašinu. U narednom krugu će se pokazati da su odluke sva tri vozača bile ključne za dalji tok trke pošto se kiša dodatno pojačava i sva prednost Hondi nestaje na spektakularan način pošto sa mašina padaju prvo Pedroza, a potom i Markez ostavljajući prvu poziciju u rukama Lorenca. Nakon padova HRC dvojac se uspeo vratiti na pistu, a nakon što su zamenili motocikle su uspeli da dođu do cilja. Trku su završili na pozicijama 13. i 14.

GP aragon 03

 

Zbog kikseva oba Hondina vozča do izražaja je došla i odlična taktika NGM Forward i Ducati timova čiji su se vozači Kračlou i Espargaro odlučili za ranu zamenu motocikala što im je omogućilo da se do same linije cilja bore za pozicije dva i tri. U toj borbi bolje je prošao Aleš Espargaro koji je liniju cilja prešao kao drugi dok je Kračlou bio treći sa samo dvanaest hiljaditih zaostatka. Osvajanjem druge pozicije Espargaro je ostvario najbolji plasman za jednu open mašinu u dosadašnjoj njihovoj istoriji dok se Kračlou osvajanjem treće pozicije po prvi put na Dukatiju popeo na podijumsko postolje pa zbog toga nije ni čudno što smo tokom dodele pehara gledali verovatno najveseliji podijum ove godine.

 

GP aragon 05

 

 Konačni plasmani

1. Jorge LORENZO Movistar Yamaha MotoGP    
2. Aleix ESPARGARO NGM Forward Racing + 10.295
3. Cal CRUTCHLOW Ducati Team + 10.312
4. Stefan BRADL LCR Honda MotoGP + 11.718
5. Bradley SMITH Monster Yamaha Tech 3 + 29.483
6. Pol ESPARGARO Monster Yamaha Tech 3 + 29.686
7. Alvaro BAUTISTA GO&FUN Honda Gresini + 29.763
8. Hiroshi AOYAMA Drive M7 Aspar + 37.841
9. Nicky HAYDEN Drive M7 Aspar + 42.957
10. Scott REDDING GO&FUN Honda Gresini + 53.937
11. Danilo PETRUCCI Octo IodaRacing Team + 59.824
12. Alex DE ANGELIS NGM Forward Racing + 1’00.718
13. Marc MARQUEZ Repsol Honda Team + 1’15.227
14. Dani PEDROSA Repsol Honda Team + 1’24.526
15. Yonny HERNANDEZ Energy T.I. Pramac Racing + 1’38.255
16. Michael LAVERTY Paul Bird Motorsport + 1 krug
17. Mike DI MEGLIO Avintia Racing + 1 krug
18. Broc PARKES Paul Bird Motorsport + 1 krug
19. Hector BARBERA Avintia Racing + 1 krug
           
  Nisu završili        
           
  Andrea DOVIZIOSO Ducati Team    
  Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP    
  Andrea IANNONE Pramac Racing    
  Karel ABRAHAM Cardion AB Motoracing    

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here