Audi i ove godine gospodari Le Manom

0
11872
NAS SPONZOR

82-go izdanje najveće automobilske trke na svetu je i ovog puta prošlo u znaku tima iz Ingolštata. Obrni, okreni – Audi pobeđuje. Pored 1-2 u generalnom plasmanu za Audi, pobede su osvojile Jota Sport u LMP2, AF Corse u GTE Pro i Aston Martin Racing u GTE Am.

Novi pravilnik za ovu godinu je trebalo da poprilično izjednači takmičenje u LMP1 klasi. Potvrda da je pravilnik odlično formulisan su dve pobede Tojota Motorsport odeljenja na prve dve ovogodišnje trke FIA WEC šampionata vožene na stazama Silverston i Spa Frankoršamp.

Trku je pratilo najviše gledalaca u proteklih 20 godina – 263.300 po zvaničnoj statistici ACO. Staza je za ovu godinu doživela manje izmene – Ford šikane su dobile veće ivičnjake koje su trebale da spreče vozače GT automobila da agresivno „napadaju“ šikane i time ih malo uspore. Druga bitna izmena je novi asfalt na Tetr Ruž krivini koji je pozitivno uticao na izlaznu brzinu posada na Mulzan pravac. Na istoj krivini je postavljena i dvostruka gumena barijera, a ograda je pomerena dalje od drvoreda koji je bio krivac za fatalni ishod prošlogodišnjeg izletanja vozača Aston Martin tima, Alana Simonsena.

Nakon dobrih rezultata na zvaničnim Le Man testovima, na Le Man su Tojota Motorsport posade stigle kao izraziti favoriti s obzirom da je 1000KS koje proizvodi THS-R pogon iz TS040 prototipa činilo japanski prototip brzim i na pravcima i u krivinama. Audi je na trku stigao kao tim koji je ove godine imao najviše udesa, a po brzini su imali muke da pariraju i „novajlijama“ u top klasi endurans protipova – Porsche 919.

U LMP2 klasi je debitovala Ližije (Ligier JS2) šasija koju su na Le Man dovezle tri posade – dve OAK Racing tima i jedna iz TDS tima. Od 17 posada iz klase, čak 12 su koristile Nissan V8 pogonski agregat, dok su preostale odabrale Judd, a samo jedna je odabrala HPD.

U GTE Pro klasi je nastupilo 10 posada kojima se pridružila i jedna iz GTE Am (Prospeed #79) zbog toga što im je jedan vozač bio povrđen na kvalifikacijama, a kako nisu uspeli da nađu zamenskog vozača morali su da nastupe u GTE Pro gde ograničenja po pitanju licenci vozača nema.

U GTE Am je bila velika konkurencija, čak 18 prijavljenih posada. Kako je jedna Porše posada prešla u GTE Pro, u klasi su nastupile samo 4 od kojih su dve koristile novu, 991, karoseriju (#88 Proton i #77 Dempsey). Aston Martin su koristile samo dve posade, dok su preostalih 11 posada koristile usluge Ferrari fabrike čiji se F458 tokom proteklih godina pokazao kao veoma pouzdan i brz trkački automobil.

Ovogodišnja trka je obilovala preokretima, promenama u vođstvu, incidentima, dobrim strateškim odlukama timova i inžinjera… svi elementi za odličnu trku 24 časa Le Mana su bili tu. Po neizvesnosti i broju preokreta u LMP1 klasi, ova trka apsolutno stoji rame uz rame sa trkama iz 2008. i 2010. Ukoliko uzmemo u obzir dramatične borbe u sve četiri klase, ovogodišnja trka je možda i najzanimljivija trka od 2000. godine.

Ne smemo da zaboravimo Nissan ZEOD RC, inovativni trkački koncept koji je ove godine nastupao u garaži #56 rezervisanoj za vozila koja koriste tehnološki napredna rešenja i koja koriste inovativni pristup rešavanju problema zvanog “moderni/ekološki trkački automobil”. Na žalost, Nissan tim nije imao prilike da pokaže šta specifični hibridni pogon može da ponudi pošto im je samo pet krugova nakon starta trke otkazao menjač i to je bio kraj trke za ovaj tim. Srećom, Nissan je uspeo da tokom treninga, kvalifikacija i na zagrejavanju pred trku ostvari bitne ciljeve – postignuta je brzina od 300kmč na isključivo električni pogon i odvežen je kompletan 13,6km dugačak krug isključivo korišćenjem električne energije.

1
2
3
4
5
Prethodni tekstAlpina B4 Bi-Turbo
Sledeći tekstF1: Povratak u Austriju
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here