Saab pokreće serijsku proizvodnju

0
657
13saab_nevs0.jpg
NAS SPONZOR

Novi vlasnik Saaba, kompanija NEVS (National Electric Vehicle Sweden) počeće serijsku proizvidnju limuzine 9-3 u fabrici u Trolhatanu u ponedeljak, 2. decembra, skoro dve godine od kada je švedski proizvođač automobila proglasio bankrot.

 

Poslednji automobil pod imenom Saab sišao je sa proizvodne trake u aprilu 2011. godine, u vreme kada je firma bila u vlasništvu holandskog Spykera NV. Bankrot je proglašen 19. decembra te godine.

Informaciju o ponovnom pokretanju proizvodnje potvrdio je portparol NEVS-a Mikael Estlund i dodao da će više detalja biti poznato za nekoliko dana. On je rekao da će početna serija biti "skromna", ali da će proizvodnja vremenom možda biti povećana.

NEVS je kupio Saab i izvukao firmu iz bankrota u avgustu prošle godine. Obnavljanje proizvodnje postalo je moguće nakon što je NEVS postigao dogovor sa dobavljačima delova, preneo je Auto njuz.

Estlund je rekao da će 9-3 biti opremljen turbo benzinskim motorom i da će ličiti na predserijske modele napravljene za potrebe testiranja u decembru. "Novi" Saab će u mnogome ličiti na poslednji 9-3 koji je napravljen u Trolhatanu 2011. godine.

Estlund je rekao da će NEVS početi proizvodnju električne varijante 9-3 2014. godine. Taj automobil u početku će se prodavati samo u Kini i verovatno će imati osveženi eksterijer. Verzija sa benzinskim motorom prodavaće se u Kini i Evropi, a kasnije možda i u SAD.

NEVS je ranije najavio korištenje platforme Phoenix, koju je Saab razvio pre bankrotiranja. Kompanija je morala da modifikuje 20% delova ove arhitekture , čiji je izvor stari vlasnik General Motors.

NEVS je u vlasništvu firme Hong Kong National Modern Energy Holdings, koju kontroliše većinski vlasnik, švedsko-kineski preduzetnik Kaj Hohan Šijang. NEVS je 22% u vlasništvu kineskog grada Ćingdao.


Prethodni tekstF1: Maldonado potpisao za Lotus, Broun odlazi iz Mercedesa
Sledeći tekstFerrari 458 Speciale – krug na Fioranu (VIDEO)