PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiMercedes S klasa - tehnička prezentacija

Mercedes S klasa – tehnička prezentacija

-

Kako bi dobili detaljnije informacije o mogućnostima nove S klase, Mercedes je za novinare organizovao zanimljivu trening-prezentaciju.

 

img_5258.jpg

 

Mercedes je novu S klasu predstavio svetskoj javnosti još na proleće, da bi krajem septembra meseca usledila i zvanična domaća premijera, a sada konačno dolazi period u kome ce predstavnici auto medija imati priliku i da testiraju najluksuzniji automobil iz Mercedes ponude. Kako bi se novinari što bolje upoznali sa mogućnostima nove S klase, Mercedes je organizovao trening sesiju koja dosta podseća na treninge koje imaju zaposleni u Mercedesu.

Uvod u ovu trening prezentaciju započeo je Zoran Todorović, menadžer trening centra u Šimanovcima, koji je prvo podsetio na neke istorijske elemente i to povezao sa onim što Mercedes trenutno radi na razvitku potpune automatizacije vožnje. Ostali i veći deo treninga vodio je Dejan Ognjanović, koji je tokom tri sata pokušao da ukaže na sve nove tehničke elemente i sisteme koje poseduje nova S klasa. Elementa za priču ima mnogo, jer trenutno ne postoji ni jedan drugi automobil na tržištu koji ima toliko različitih tehnoloških rešenja.

 

img_5267.jpg

 

Od najzanimljivjih detalja, prvo možemo pomenuti Adaptive Highbeam Assist PLUS sistem. Ovaj uređaj uz pomoć kamere detektuje vozilo iz suprotnog smera i automatski prilagođava svetlosni snop kako farovi ne bi zaslepili vozača. Sistem se aktivira pri brzinama većim od 30 km/h, prilikom vožnje po mraku i bez ulične rasvete. Tu je i dodatna mogućnosti prigušenja stop svetla po mraku dok je vozilo zaustavljeno na semaforu, kako ne bi smetalo vozaču u automobilu koji se nalazi pozadi.

 

img_5273.jpg

 

Active Parking Assist sistem koji omogućava automatsko parkiranje i isparkiravanje automobila kako pri paralelnom, tako i prilikom parkiranja unapred ili unazad u garaži i na javnim parkinzima. Sistem kontroliše okretanje volana i kočnicu, dok vozač upravlja samo komandom gasa. Kao dodatna pomoć vozaču, tu su i Active Lane Keeping Assist i Active Blind Spot Assist sistemi. Prvi sistem interveniše kada vozilo napusti traku kojom se kreće, dok Active Blind Spot Assist osim što upozorava na vozilo koje se nalazi u mrtvom uglu, automatski koči u slučaju da vozač i pored upozorenja nastavi da skreće u susednu traku.

 

img_5279.jpg

 

Informacije o sistemima se nastavljaju sa BAS PLUS rešenjem sa Cross-Traffic Assist funkcijom, gde po prvi put Brake Assist sistem pomaže ne samo u sprečavanju sudara sa vozilom koje se nalazi ispred, već i sa vozilima koja dolaze sa strane prilikom prolaska kroz raskrsnicu. Uređaj se aktivira pri brzinama do 72 km/h, na signal koji dobija od kamera, radara i senzora, a ako vozač ne reaguje na prvobitno upozorenje na mogućnost sudara, vozilo se automatski zaustavlja.

Kao dodatak, tu i je PRE-SAFE Brake funkcija koja služi ne samo za sprečavanje frontalnog udara u drugo vozilo, već i pešaka. ali i u pešaka. Opet, za dodatnu detekciju, tu je Night View Assist PLUS koristi pomoć infracrvene kamere koja detektuju pešake ili životinje koje se ne vide u mraku, na rastojanjima do 160 m, a zatim na instrument tabli automatski prikazuje jasnu sliku predela ispred vozila, kako bi vozaču ukazao na prepreku na putu.

 

img_5290.jpg

 

Kao što se po ovoj priči može zaključiti, nova S klasa ima veliki broj naprednih elektronskih sistema koji služe za maksimalnu asistenciju pri vožnji, i na taj način utiču na povećanje bezbednosti. Naravno, detaljnije o svim rešenjima i sistemima ćemo moći da vas informišeno nakon regularnog testa.
Nakon završenog treninga u vezi postojećih S klas sistema, na kratko smo imali priliku da provozamo automobil koji je za 40mm duži od prethodne generacije S klase i koje ima finalne dimenzije 5.116 mm dužine, 1.899 mm širine i 1.483 visine, sa međuosovinskim rastojanjem od 3.035 mm.

Motor u S350 modelu je 3.0 V6 turbo dizel koji proizvodi 258 KS i čak 620 Nm obrtnog momenta, a ova snaga se veoma lepo može osetiti i na dobrano teškom automobilu kakve je S klasa (iako je novi model 90kg lakši).

 

img_5296.jpg

 

Ipak, primarni utisak je odlična udobnost koju obezbeđuje novi sistem oslanjanja, uz fantastičan komfor enterijera i zvučnu izolacija koje je putnike potpuno izoluje od bilo kakve buke iz "spoljnog sveta". Ipak, više informacija o svim novitetaima i mogućnostima koje ima nova S klasa će biti nakon regularnog NK testa koju uskoro očekujemo.

 

img_5345.jpg
 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -