2015 Volvo S60 i V60 Polestar

0
1111
13volvo__polestars60v600.jpg
NAS SPONZOR

Švedska sportska i inženjerska kompanija Polestar, zvanični partner Volva, predstavila je svoje verzije limuzine S60 i karavana V60. Polestar je ranije bio zadužen za Volvov sportski program, a sada je počeo da se bavi tjuniranjem modela za obične puteve.

 

Konceptualna limuzina Polestar S60 privukla je mnogo pažnje, pa će sada biti pokrenuta prodaja tjunirane limuzine i karavana u sedam zemalja. Razvoj ova dva automobila dešavao se u poslednjih nekoliko godina i obuhvatao je hiljade pređenih kilometara po vijugavim planinskim putevima, autoputevima i testnim stazama, od juga Evrope do ledenog severa Švedske. Naravno, testovi su vršeni i na stazi Nirburgring.

13volvo__polestars60v601.jpg
 

Polestarovi inženjeri unapredili su svak  aspekt performansi modela S60 i V60. Među modifikacijama su jačanje otpornosti šasije na uvijanje i 80% kruće opruge u odnosu na standardni S60 sa R-Design paketom. Ove izmene, u kombinaciji sa posebno prilagođenim Ohlins amortizerima i felnama od 20 inča, rezultovale su znatno sportskijom vožnjom.

13volvo__polestars60v602.jpg
 

Kočnice su poboiljšane Brembo čeljustima i diskovima prečnika 371mm na prednjoj osovini. Aerodinamika vozila unapređena je suptilnim paketom za karoseriju i ravnim podvozjem. Konceptualni S60 Polestar imao je 508KS, ali je serijska varijanta, ipak, ublažena. U proizvodnu verziju ugrađen je trolitarski redni turbo šestocilindrični benzinac koji isporučuje 355KS i 500Nm već od 2800 obrtaja. Reč je o poznatom Volvovom motoru sa oznakom T6, ali sa rekalibrisanim ECU modulom, poboljšanim protokom vazduha i sportskim izduvnim sistemom.

13volvo__polestars60v603.jpg
 

Šestostepeni automatski menjač ima novi sistem za menjanje brzina pomoću poluga, koji u kombinaciji sa Polestarovim Haldex prenosom snage na sve točkove omogućava modelima S60 Polestar i V60 Polestar ubrzanje od 0-100km/h za samo 4,9 sekundi. Maksimalna brzina ograničena je na 250km/h.
Prodaja ovih modela kreće na leto sledeće godine, a cene će biti objavljene naknadno.

Prethodni tekstBMW i3 podbacio na Euro NCAP testu
Sledeći tekstMercedes S klasa – tehnička prezentacija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here