Blancpain: Mercedes najbrži na Nurburgringu

0
706
Image

 

Završnica ovogodišnjeg Blancpain šampionata je vožena na stazi Nurburgring (GP) u trajanju od šest časova. Pobedu je osvojila posada #84 HTP Motorsport Mercedes SLS, dok su najbrži u PROAM klasi bili vozači #71 SMP Racing Ferrari 458. Najbrža posada u kategoriji džentlmena je #52 Sport Garage F458.

Peta, finalna, trka ovogodišnjeg Blancpain šampionata je vožena na stazi Nurburgring u trajanju od šest časova. Idealni vremenski uslovi su poslužili brojne posade koje su se pojavile na trci, koja je odlučivala šampione u sve tri klase. I ovog puta, na startu trke je bio veliki broj posada – čak 50, tako da je prosečan broj posada na startu Blancpain šampionata daleko veći od bilo kog drugog endurans/GT takmičenja na svetu (izuzimamo australijski V8 Supercars).

Image

 

Na kvalifikacijama najbrža je bila posada #84 u Mercedes SLS AMG kojeg voze Bernd Šnajder, Maksimilijan Buk i Maksimilijan Getz. Ova posada je zabeležila i pobedu, odvezavši fantastičnu trku tokom koje su imali žestokih okršaja sa braniocima titule, vozačima #3 Marc VDS BMW Z4 posade koju sačinjavaju Maksim Martin/Bas Lenders i Jelmer Burman. Posada HTP Mercedes SLS je na početku poslednjeg časa trke morala na vanrednu zamenu disk pločica što je omogućilo belgijskoj BMW posada da se vrati u vođstvo. U završnici trke, Maksimilijan Buk je u direktnom odmeravanju snaga za Maksim Martinom pokazao da je brži, osvojivši pobedu i šampionsku titulu u kategoriji vozača.

Image

 

Timske kolege Buka – Šnajder/Burman su šampionat završili na drugom mestu, dok je belgijski trojac vozača šampionat završio na trećem mestu, nakon što su na ovoj trci osvojili drugo mesto.

Treće mesto u generalnom plasmanu, ali i u PRO klasi, je osvojila posada #11 ART Grand Prix McLaren sa vozačima Endi Souček/Antoan Leklerk/Majk Parizi. Ova posada je veoma zadovoljna ovogodišnjim rezultatom kao i drugim ovosezonskim podijumskim plasmanom.

Dosta posada je na Nirnburgringu imalo izuzetno tešku trku, a među njima su #15 WRT Audi R8 i Kessel Racing Ferrari, koji su do ove trke bili vodeći u generalnom plasmanu. Posada Kessel tima je imala dosta incidenata i izletanja, a dve drajv-tru kazne su im samo otežale i onako loš dan.

Nismo posade su imale dosta problema, ali je sreću u nesrećama svojih kolega Bankomba i Madenboroa imao Lukas Ordonjez koji je zbog loših rezultata ostalih konkurenata osvojio titulu šampiona u kategoriji Pro-Am vozača. Istovremeno, dobar rezultat njegove posade je omogućio da Nissan tim osvoji drugo mesto u generalnom poretku Pro-Am timova za 2013.

Image

Image

 

Pobeda u Pro-Am klasi su osvojili vozači SMP Racing tima – braća Ladigin potpomognuta uslugama Viktora Šaitara. ROAL Motorsport BMW Z4 posada je uspela da zadrži Black Falcon Mercedes posadu iza sebe i osvoji drugo mesto, dok su se vozači Black Falcon tima morali zadovoljiti trećim mestom u klasi.

Image

 

Pobedu u kategoriji džentlmena je osojila posada #52 Ferrari 485 što je njihov najbolji rezultat ove sezone. Sa dva kruga zaostatka drugo mesto je osvojio #15 Butsen Ginion McLaren tim, dok je treće mesto osvojila #458 GT Corse Ferrari posada.

Generalni plasman za sezonu 2013:

Vozači u ProCup:
1. Maximilian Buhk 81pts
2. Bernd Schneider/Maximilian Götz   71pts
3. Bas Leinders/Maxime Martin/Yelmer Buurman   71pts

Timovi u ProCup:
1.Marc VDS Racing Team     99pts  
2.Belgian Audi Club Team WRT     60pts
3.Kessel Racing     54pts

Vozači u ProAm:
1. Lucas Ordonez     65pts
2. Kirill Ladygin/Victor Shaitar   63pts
3. Peter Pyzera   61pts

Timovi u ProAm:
1.Nissan GT Academy Team RJN     86pts
2. AF Corse     79pts
3. SMP Racing   69pts

Vozači džentlmeni:
1. Patrice Goueslard/Jean-Luc Blanchemain/Jean-Luc Beaubelique 111pts
2. Leonardo Gorini   66pts
3. Beniamino Caccia   56pts

Timovi džentlmeni:
1.SOFREV-ASP     117pts
2.Sport Garage   107pts
3.Kessel Racing   66pts

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here