Audi beleži i dvanaestu Le Man pobedu

0
3235
Image
NAS SPONZOR

 

Jubilarnih 90. godina od kako je legendarna 24-časovna trka održana u Le Manu je obeleženo ove godine, a trka je i ovog puta prošla u znaku Audi tima, koji je uspeo da nastavi pobednički niz i pored veoma teških vremenskih uslova, kao i tragičnih dešavanja na samom početku trke. Pobede u klasama su zabeležili OAK Racing (LMP2), Porche Manthey (GTE Pro) i Imsa Matmut (GTE Am).

Image
 

Dvanaesta pobeda za Audi i deveta pobeda Toma Kristensena su svakako podaci koji su ušli u knjigu rekorda, ali ti rezultati nisu ono što je okarakterisalo ovogodišnju trku 24 časa Le Mana. Tragični incident na samom početku trke, kada je već u trećem krugu vozač GTE Am #95 Aston Martin Vantage V8 automobila, danac Alan Simonsen (Allan Simonsen), izgubio kontrolu na prilazu veoma brzoj krivini Tetr Ruž (Tetre Rouge) i bočno udario u zaštitnu barijeru iza koje se nalazilo drvo, što je verovatno i razlog smrtonosnog ishoda udesa.

Image

 

Ovo je prvi smrtonosni udes na ovoj trci od 1986. godine, kada je Džo Gartner (Jo Gartner) nastradao vozeći Porše 962. Tragični ishod je potvrđen par časova nakon udesa, te je danska zastava bila na pola koplja tokom celog toka trke u znak sećanja na danskog vozača.

Image

 

Udes sa tragičnim ishodom je sve učesnike i gledaoce podsetio da je automobilski sport veoma opasan pa i da pored najmodernijih tehnologija i tehnoloških rešenja koja povećavaju sigurnost vozača, opasnost je realan sastavni deo života trkačkih vozača.

Image

 

Trku je, kao i treninge i kvalifikacije, obeležilo izuzetno promenljivo vreme koje je u naletima i na pojedinim delovima staze pričinjavalo vozačima i timovima velike probleme. Sam finiš trke je možda bio i najneizvesniji zbog snažnih pljuskova tokom kojih su uslovi za vožnju dramatično različiti što je nekolicina vozača platila žestoko oštećenim automobilima, od kojih neki više nisu mogli biti popravljeni za nastavak trke.

Image

 

Pobednička posada Audi #2 (Duval/Mek Niš/Kristensen) je u završnim časovima trke išla na sigurno, tako da su imali niz vanrednih odlazaka u boks kako bi stavljali odgovarajuće pneumatike ne želeći da prokockaju prednost od dva kruga koju su imali na Toyota #7 posadu. Sa druge strane, Toyota je odlučila da se "kocka" pa je Nikola Lapjer izleteo u Porše krivinama što je umalo osujetilo Tojotin cilj da sa obe posade završi ovogodišnju trku. Srećom, Lapjer je uspeo da doveze TS030 do boksa gde su mehaničari uspeli da poprave automobil pa je ova posada trku uspela da završi kao četvrtoplasirana.

Image

 

Posada #8 je u finišu trke bila lošije plasirana posada Tojote, ali je nakon izletanja Lapjera, Sebastian Buemi uspeo ne samo da se probije na drugu poziciju već i da se vrati u vodeći krug. Međutim, Kristensen je veoma brzo vratio krug prednosti i sa tom prednošću posada #2 je i pobedila na trci. Treće mesto je osvojila Audi #3 posada (di Grasi/Džarvis/Žene) koja imala manjih problema tokom trke i jedno pucanje gume u Danlop krivinama što ih je koštalo dosta vremena pa su se na treće mesto u generalnom plasmanu probili tek u finišu trke, nakon što je posada #7 izletela sa staze.

Image

 

Dvostruki uzastopni pobednici na Le Manu, posada #1, je imala velikih problema u početnoj fazi trke kada su izgubili skoro 50 minuta zbog kvara na alternatoru, što ih je pomerilo na 22. mesto u generalnom poretku. Fantastičnom vožnjom vozači ove posade (Fesler/Loterer/Treluje) su uspeli da trku završe kao petoplasirani.

Image

 

Tom Kristensen je zabeležio svoju devetu pobedu u generalnom plasmanu na ovoj trci što ga čini apsolutnim rekorderom. On je izjavio: "Za mene, ovogodišnja trka je bila prepuna oprečnih osećanja. Ponosan sam što sam bio deo najboljeg tima na svetu, koji je i ove godine bio pod rukovodstvom Volfganga Ulriha. Tužno je što smo danas izgubili nekog ko je imao isti san kao i mi. Bio je veoma skromna i dobra osoba. Zato danas imam i tužne i srećne emocije istovremeno."

Image

 

Tojota je bila u prilici da konstantno napada Audi i da nije bilo problema na samom kraju trke, na pobedničkom podijumu bi bile dve Tojota posade. Zahvaljujući većem rezervoaru, benzinski hibridi su uspevali da pariraju e-tron mašineriji iz Ingolštata sve do samog kraja trke, kada je posadi #7 ponestalo sreće.

Image

 

Najbolje plasirani privatnici iz LMP1 su bili, iznenađujuće, vozači posade #21, Strakka Racing tima, koji su uspeli da nadmaše svoje rivale iz Rebellion Racing tima. Obe Lola Toyota posade su imale dosta problema, koji su obe Rebellion posade koštale dosta vremena. Na šest časova do kraja trke, Rebellion posada #13 je doživela veliki udes udarivši direktno u barijeru, što je ovu posadu izbacilo iz trke za pobedu u kategoriji privatnika. Kasnijim pregledom je ustanovljeno da je Andrea Beliki polomio nekoliko rebara od siline udarca. Njihove timske kolege u #12 su imale probleme sa curenjem ulja iz menjača, vibracijama i problemima sa kvačilom tako da ni oni nisu bili u prilici da se bore sa Strakka timom niti da pokušaju da nadmaše neku od fabričkih posada sa problemima.

Image

Image

U LMP2 klasi je, iznenađujuće, dominirao jedan tim. OAK Racing tim je zabeležio pobedu 1-2 sa posadama #35 (Baget/Plouman/Gonzalez) ispred #24 (Pla/Henson/Brandl). I pored relativno mirne trke, posada #35 je imala dramatičan finiš trke kada se Baget okrenuo u poslednjim časovima trke prilikom jakog pljuska, međutim Baget je imao mnogo sreće pa je automobil prošao bez oštećenja tako da su nastavili trku samo sa malim gubitkom vremena. Posada #24, koja je bila najbrža na kvalifikacijama, nije uspela da sustigne timske kolege iako su to zdušno pokušavali tokom većeg dela trke tako da su na kraju morali da se zadovolje drugim mestom.

 Image

Image

 

Treće mesto osvijila je posada Gdrive Delta ADR #26 (Martin/Konvej/Rusinov) koja je trku završila, poput dve bolje plasirane posade, bez većih problema. Nakon trke ova posada je diskvalifikovana zbog nešto većeg rezervoara nego što je pravilnikom dozvoljeno, tako da je treće mesto pripalo posadi #42 Greaves Motorsport tima Zytek/Nissan (Madenborou/Krum/Ordonjez). U LMP2 klasi su ove godine bili dominantni Nissan pogonski agreati – ne samo po brojnosti, već i po rezultatima.

Image

1
2
Prethodni tekstF1: Rozbergov drugi trijumf ove godine
Sledeći tekstAlfa Romeo 4C na stazi (VIDEO)
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here