Prvi utisci: Honda Civic 1.6 i-DTEC Comfort

0
2529
13civic_idtec0.jpg
NAS SPONZOR

Nekoliko meseci nakon testa sedan varijante na test smo dobili hečbek verziju aktuelnog Sivika. Ono što konkretan test primerak prosto lansira u žižu interesovanja je motor. U pitanju je 1,6-litarski i-DTEC agregat, kojim Honda konačno nudi kupcima "razuman" dizel agregat.

 

Svi se sećamo da je prethodna generacija Sivika unela pometnju u svet automobila svojim dizajnom. Novu, devetu generaciju ovog modela Honda je takođe dizajnirala tako da izgleda futuristički. Jasno je da se onakav tržižni bum koji je napravila osma generacija Sivika teško da ponoviti, pa je tako deveta generacija prosto evolucija dizajna koji je definisan prethodnikom. Ovo znači da je izgled automobila mešavina futurističkog i sportskog, i to prilično simpatična mešavina.

13civic_idtec1.jpg

Kao što sam napomenuo na početku, najzanimljiviji detalj na test primerku je motor. Reč je o dizel agregatu zapremine 1,6 litara, kojim Honda dolazi u razumno polje što se zapremine tiče. Podsetimo, prethodna generacija je u ponudi imala dizel od 2,2 litre, koji je uglavnom predstavlja sam vrh ponude kod nekih proizvođača, ali ne i kod Honde. Ovaj motor bio je jedini dizel u ponudi za osmu generaciju. Priliku da prvi put vidim ovaj motor imao sam na sajmu u Beogradu, kada je Honda ponudila i 1.000.000 km garancije za njega. 

13civic_idtec2.jpg

Na papiru 1,6-litarski i-DTEC agregat nudi 120ks uz odličan obrtni moment od 300Nm. Ove brojke su se pokazale fantastično i u praksi. Naime, motor fantastično vuče hečbek karoseriju; toliko dobro da Honda ovim dizelom opravdava svoje sportsko nasleđe. Dinamika vožnje se takođe može okarakterisati kao sportska. Automobil je prilično tvrd i direktan na upravljaču, ali nije neudoban. Čak naprotiv, inženjeri Honde su i ovde napravili sjajan posao.  

13civic_idtec3.jpg
13civic_idtec4.jpg

Oprema test modela je osnovna (Comfort paket), ali se već sa njom dobija zaista puno toga. Svi sigurnosni sistemi, aktivni i pasivni, automatski klima uređaj, aluminijumske felne, LED dnevna svetla, el. podizači stakala itd. Cena za osnovni model sa 1,6 i-DTEC motorom iznosi 18.990€, dok je osnovna verzija benzinskog modela sa 1,4-litarskom motorom 15.390€. 

 

Prethodni tekst2014 Toyota Corolla
Sledeći tekstNova Toyota Corolla