2014 Toyota Corolla

0
1837
13toyota_corolla0.jpg
NAS SPONZOR

Toyota je predstavila 11. generaciju modela Corolla sa dinamičnim i stilski doteranim dizajnom eksterijera, poboljšanom ekonomičnošću, unapređenim enterijerom sa vrhunskim materijalima i dodatnom prostranošću koja repozicionira ovaj model u segmentu kompaktnih limuzina.


Japanska kompanija podseća da je Corolla, sa 40 miliona prodatih primeraka, najprodavaniji model u istoriji, a ove godine slavi 47. rođendan na tržištu. Od kada se pojavila u Japanu 1966. godine, Corolla je izvršila veliki uticaj na motorizaciju Japana, a imala je i značajan uticaj na transport širom sveta.

13toyota_corolla2.jpg
13toyota_corolla1.jpg

Toyotini dizajneri ovog puta su uvažili obimne povratne ionformacije od mušterija kako bi unapredili novu generaciju na globalnom nivou. Najviše želja i saveta bilo je u vezi sa izgledom automobila. Nova Corolla je duža od stare za 99mm, ali zbog oblika karoserije izgleda kompaktnije (dužina 4639mm, širina 1776mm, visina 1455mm). Ovo je prvi model u kompaktnom segmentu sa LED svetlima u standardnoj opremi. Nova limuzina dostupna je sa suptilnim spojlerom na poklopcu prtljažnika, što ističe njen sportski karakter. Zapremina prtljažnika je 452 litra.

Toyota navodi da je enterijer stilski unapređen, veoma funkcionalan i prijatan, uz visok stepen kvaliteta završne obrade. Horizontalno orijentisana centralna konzola doprinosi utisku veće prostranosti. Premijum estetika podržana je detaljima crne boje visokog sjaja i metalnim ornamentima.

13toyota_corolla3.jpg
13toyota_corolla4.jpg

U poređenju sa odlazećim modelom, nova Corolla ima 75mm prostora više za noge putnika na zadnjim sedištima, što je ostvareno ugradnjom tanjih prednjih sedišta i povećanjem međuosovinskog razmaka. Pored toga, pod je u zadnjem delu kabine ravniji nego do sada. Instrument tabla sadrži multifunkcionalni ekran, a viši paket opreme i 3,5 inčni TFT displej.

Bluetooth konekcija i osam vazdušnih jastuka su standardni deo opreme. Tu su još i sistem pametnog ključa, automatska klima, kožom presvučeni upravljač sa komandama za audio uređaj, grejanje prednjih sedišta i multiinformacioni displej sa navigacijom i ostalim aplikacijama.

13toyota_corolla5.jpg
13toyota_corolla7.jpg

Od motora su u ponudi dva 1,8 litarska četvorocilindrična agregata, jedan od 134KS i 173Nm, dok je drugi ekonomičniji zahvaljujući primeni Toyotine nove tehnologije za ventile Valvematic i proizvodi 142KS i 171Nm. Vozač može da bira ekonomični i sportski mod vožnje.

Toyota najavljuje potrošnju od oko 7 litara na 100km zahvaljujući aerodinamičnom koeficijentu od 0,28, stop-start tehnologiji i korištenju pneumatika sa nižim stepenom trenja, ugradnji aerodinamičnih aluminijumskih naplataka od 16 inča i zahvaljujući efikasnom CVT menjaču. Bazni model opremljen je četvorostepenim automatikom ili šestostepnim manuelnim menjačem.

13toyota_corolla6.jpg

Težina automobila zadržana je na nešto više od 1300kg zahvaljujući izradi šasije od čelika velike čvrstoće, a manje gustine nego do sada. Ogibljenje je MacPherson napred i sa torzionom gredom nazad, a električni servo donosi veći osećaj težine u rukama vozača, a time i bolji osećaj za upravljanje. Prednji ventilisani kočioni diskovi su prečnika 275mm, a standardni zadnji 259mm ili 229mm.

Prethodni tekstRekord električnog Mercedesa SLS AMG (VIDEO)
Sledeći tekstPrvi utisci: Honda Civic 1.6 i-DTEC Comfort