Nova Toyota Corolla

0
781
corolla_location_02.jpg

Toyota Corolla je najprodavaniji automobil na svetu. Do danas je širom sveta prodato 40 miliona Corolla, od kada je prva generacija predstavljena 1966, pre 47 godina. Uvođenjem nove Corolle – 11. generacije – ona se sada proizvodi u 16 fabrika i prodaje u preko 150 zemalja širom planete.

 

Shinichi Yasui, glavni inženjer, veruje da je ovakav podvig postignut zato što je svaka nova generacija sledila filozofiju koju je postavio Tatsuo Hasegawa, glavni inženjer prve generacije modela. Ova filozofija može da se sažme u rečenici „Corolla donosi sreću i blagostanje ljudima širom sveta".

 

Ipak, pred Corollom su sada još veći izazovi, jer neprekidan uspeh zahteva pažljivo razmatranje različitih i uvek drugačijih zahteva i očekivanja u različitim regionima širom sveta. Stoga, temeljna analiza i praćenje reakcije kupaca su bili sastavni deo razvoja nove Corolle. To je ključan deo standardnih Toyotinih procesa proizvodnje.

 

Jedanaestu generaciju Corolle odlikuje potpuno novi dizajn spoljašnjosti. Naglasak je na dužem međuosovinskom rastojanju i manjoj ukupnoj težini. Dizajn kombinuje čiste linije i uravnotežene proporcije, što novoj Corolli daje prefinjeniji izgled i prestižan, savremen imidž.

 

Sa dužinom od 4620 mm, širinom od 1775 mm i visinom od 1465 mm, ova nova Toyota je za 80 mm duža i 15 mm šira, a opet 5 mm niža od svog prethodnika. Zadnji prepust je smanjen za 25 mm, dok je prednji povećan za 5 mm, a međuosovinsko rastojanje produženo za primetnih 100 mm. Nova Corolla predstavlja evoluciju novog Toyotinog dizajnerskog jezika.

 

corolla_detail_13.jpg

Corolla ima duže međuosovinsko rastojanje, niže težište, sveukupno manju težinu, bolje aerodinamične performanse radi veće stabilnosti pri velikim brzinama, bolji položaj vozača, kao i novi Multidrive S CVT menjač sa sportskim režimom. Takođe ima lakšu, a čvršću strukturu karoserije, revidirano ogibljenje i direktnije upravljanje.

 

Konstruisana je da pruži najviše standarde aktivne i pasivne bezbednosti, uz veću zaštitu pešaka prilikom sudara. Ova nova Toyota planira da dobije maksimalno bodovanje od 5 zvezdica, na novom strožijem Euro NCAP programu testiranja bezbednosti. Čitav asortiman motora nove Corolle za 2013. godinu ima niže emisije i najekonomičniju potrošnju goriva u klasi, zbog čega kupci mogu da uživaju u niskim troškovima vlasništva nad vozilom.

 

Asortiman motora se sastoji od 1,4 litarskog D-4D turbodizel motora i četiri benzinska motora: 1,33 litarskog Dual VVT-i agregata, 1,6 litarskog motora koji je dostupan sa Dual VVT-i i Valvematic sistemima, kao i novog 1,8 litarskog Dual VVT-i motora; 1,8 litarski Dual VVT-i benzinski motor je standardno opremljen novim izuzetno efikasnim Multidrive S automatskim menjačem, sa velikim brojem brzina. Svi ostali motori u ponudi opremljeni su ručnim menjačem sa šest brzina. Takođe, 1,4 D-4D agregat može da se „udruži" sa Toyotinim MultiMode automatizovanim ručnim menjačem, dok obe 1,6 litarske varijante benzinskog motora mogu da se opreme novim Multimode S automatskim menjačem.

 

Svaki motor karakterišu izvanredne performanse i ekonomičnost Toyota Optimal Drive tehnologije, kao i usaglašenost sa Euro 5+ standardima o emisijama. Bezbednost svake komponente u slučaju sudara je maksimalno povećanja pomoću računarski vođenog inženjeringa (CAE) i višestrukog eksperimentalnog testiranja prototipa.

 

Izvor: Toyota Srbija Marketing

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here