Endurans: Mercedes pobednik na 24H Nurburgring trci

0
1027
Image

 

Najteža trka sezone je vožena tokom proteklog vikeda, a po prvi put u istoriji trke pobedu u generalnom plasmanu osvojili su vozači za volanom Mercedesa. I ove godine trku su obeležili veliki pljuskovi koji su u kombinaciji sa maglom rezultovali 9-časovnim prekidom trke.

Image
 
Image
 

Ove godine je po 41-vi put vožena ova trka, a na startu se našlo samo 180 posada, koje je gledalo 210.000 gledalaca. Kažemo "samo" zato što je do pre nekoliko godina bilo uobičajeno da se na startu nađe 220-230 posada (2010. godine čak 250!). Sve je mane i starih automobila na trci, tako da je jedini pravi predstavnik "stare" garde bila Opel Manta, koju su vozači Kissling Motorsport tima kvalifikovali kao 76.

Image

Image

 

Mercedes SLS posade, iako beleže uspehe u GT3 šampionatima, nisu bile na užem spisku ozbiljnih konkurenata za pobedu na ovogodišnjoj trci. Favoriti su bili poznati – Audi R8 LMS posade, Manthey Porsche posade (bile to GT3 ili GTE mašine u pitanju) i BMW Z4 posade (Schubert posade, pre svega).

Image

 

Međutim, loši vremenski uslovi su išli u korist posadi #63 Black Facon tima, za koji su vozili Šon Edvards (Sean Edwards), Bernd Šnajder (Bernd Schneider), Joren Blikemolen (Jeroen Bleekemolen) i Niki Tim (Nicki Thiim). Vozači Black Falcon tima su tako pokazali da pobeda na 24 časa Dubaija u januaru ove godine nije bila slučajnost, kao i da Mercedes SLS apsolutno može da se nosi sa ostalim nemačkim markama kada je u pitanju Nordšlajfe staza.

Image

 

Posada #63 je iskoristila odlične Dunlop pneumatike, koji su se u promenljivim uslovima trke pokazali kao idealan izbor omogućivši im da sa lakoćom ostave iza sebe posade koje su koristile usluge francuskih gumara (Michelin).

Image

 

Bernd Šnajder je demonstrirao fantastičnu vožnju u veoma teškim uslovima i napravio veliku prednost u odnosu na dva Mercedes SLS automobila Rowe Racing tima i jedinog "preživelog" BMW Z4.

 Image

 

Početak trke je protekao u znaku Phoenix Racing Audi R8 LMS posade #4, koja je bila i najbrža na kvalifikacijama. Međutim, za razliku od prošle godine, Audi posade su imale dosta problema, tako da je najbolje plasirani Audi trku završio na petom mestu.

Aston Martin Vantage GT3 #007 je bio na vodećoj poziciji u trenutku kada je trka prekinuta, ali je Vantage bio veoma loš nakon nastavka trke zbog loših vremenskih uslova, tako da je AMR posada veoma brzo sa vodeće pozicije pala na 11. mesto iako su za volanom bili izuzetno iskusni vozači kao što je Alan Simonsen, Pedro Lami, Daren Tarner i Štefan Muke.

Image

 

Manthey Racing posade su takođe imale probleme, što sa menjačem (#50) što sa podešavanjima (#18) tako da nakon nastavka trke nisu bili u poziciji da pokušaju povratak na vodeću poziciju. Manthey posada je trku završila na 7. mestu u generalnom plasmanu i kao najbolje plasirana u SP7 klasi.

Image

 

Iako su BMW Z4 posade tima Schubert bile najveći favoriti, vozačke greške su ih koštale skupo. Na nesreću, greška je bila takva da su timske kolege udarile jedan drugog nakon čega je #19 odustao, a posada #20 je uspela da trku završi kao šestoplasirana.

Image

 

U poslednjih nekoliko krugova Maksim Martin u #25 Marc VDS BMW Z4 uspeva da obiđe dva Rowe Racing Mercedesa i trku završava kao drugoplasirani.

 

Ukoliko zanemarimo luksuzne nemačke marke, značajne rezultate su postigli Aston Martin Vantage V8 sa 10. mestom u generalnom plasmanu, 21. mesto u generalnom plasmanu je pripalo Corvette C6 posadi koja je i najbolje plasirana posada u SP8 klasi. Fabrička posada kompanije Subaru (STI) je na cilj stigla na 26. mestu kao druga najbrža posada u SP3T klasi, a jedini brži od njih su bili vozači Reader Motorsporta u Audi TT RS 2.0.

Ne možemo, a da ne istaknemo najbržu od tri fabričke Peugeot psoade koja je u 208 GTI automobilu (klasa SP2T) stigla na cilj kao 30. u generalnom plasmanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here