Prvi utisci: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir

0
1638
13alfa_giulietta0.jpg

Jedan od automobila ove prilično specifične marke nam je stigao na test. Alfa Romeo Đulijeta, automobil koji je tu da brani čast Alfe u C segmentu vozila, istina onom delu tog segmenta koji podrazumeva nešto skuplja vozila.

 

Đulijeta je ime već korišćeno u istoriji Alfe, ali od 1985. godine i modela Nuova Giulietta, pa do 2010. to ime je bilo na mirovanju. 2010. godine se ponovo aktivira ovaj naziv i dodeljuje se nasledniku popularne 147-ice. Kao i svi automobili iz Alfe, i Đulijeta je dosta specifično dizajnirana i prilično lep automobil.

Ok, o ukusima se ne raspravlja, ali ne bih sebi oprostio a da je ne okarakterišem kao lep automobil. Mešavina sporta i elegancije je karakteristika svih Alfi, a i na spoljašnosti Đulijete ima mnogo detalja koji govore da je reč o Alfi. Skrivena ručica zadnjih vrata, veliki "gril", smaknuta tablica…sve je tu.

13alfa_giulietta1.jpg

Prednji kraj automobila pomalo odskače od dizajna koji je korišćen za 147-icu. Kod Đulijete je prednja svetlosna grupa dosta obla, i moram priznati da me je prednji kraj podsetio na 8C Competizione, što je svakako plus. Enterijer takođe malo odskače od karakterističnih Alfi, ali je isto kao što je to sa većinom Alfi slučaj prilično dobro organizovan. Odličan je položaj na vozačkom sedištu i sve je tu na dohvat ruke. Ispred volana su instrumenti, sa pokazivačima koji kreću iz vertikalnog položaja; Đulijeta i ovde otkriva sportku crtu.

13alfa_giulietta2.jpg

13alfa_giulietta3.jpg

Ovo dokazuje i motor, koji je strašno interesantno voziti, kako u gradu i na otvorenom, tako i u nešto agresivnijoj vožnji. U pitanju je 1.4-litarski Multi Air turbo agregat, iz kog su Italijani "izvukli" celih 170ks. Posebno bih izdvojio sa koliko lakoće se ovaj motor vozi u gradskim uslovima vožnje gde deluje dosta smireno. Snage naravno ima na pretek i neće je faliti čak ni kada je u vozilu pet putnika i pun prtljažnik, provereno. Ono čime se ova Alfa razlikuje u odnosu na druga vozila u C segmentu je prekidač koji me je odmah po ulasku u vozilo  zainteresovao.

Naime, reč je o DNA prekidaču, koji se nalazi kod menjača i pitomu Đulijetu pretvara u sportsku mašinu.  Da pojasnim, reč je o odabiru tri profila koji utiču na ponašanje i performanse vozila, Dynamic, Normal i All weather. Naravno, zanimalo me je kolika je promena performansi u zavisnosti od odabranog položaja prekidača i rezultati su me iznenadili. Recimo na ubrzanju od 0 do 100 kmč je gotovo 1,5 s razlike između Dynamic i Normal položaja.

13alfa_giulietta4.jpg

Oprema u test automobilu je ono što se danas manje-više naziva standardom. U pitanju je ulazni paket opreme Progression sa Potenza paketom dodataka. Ovim dodatkom se dobijaju zadnje el. podizači, automatska dvozonska klima, 17" sport felne, metalne papučice itd. 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here