ADAC studija ispravnosti vozila 2013

0
3106
Image

 

Na osnovu podataka iz 2012, nemački AMS je ocenio 12 vozila kao nepouzdane. U pitanju su prilično popularni modeli kao što su Chevrolet Matiz, Fiat Grande Punto, Ford Mondeo, Ford Smax, Honda Jazz, Hyundai i20/i30, Opel Zafira, Peugeot 308, Seat Ibiza/Cordoba, Smart Fortwo i VW EOS.

U zaključku studije se navodi da je pouzdanost vozila koja su posmatrana u ovogodišnjoj studiji povećana u odnosu na prethodne godine, tako da se trend rasta pouzdanosti vozila nastavlja od kako je ADAC počeo da sprovodi ovu analizi 1978. godine. ADAC je u ovogodišnjoj analizi kvaliteta vozila imao čak 2,6 miliona intervencija na vozilima starim do 6 godina, a koja su minimalno tri godine proizvođena bez izmena. Od navedenog broja intervencija, oko pola miliona kvarova se mogu okarakterisati kao manji kvarovi.

Image

 

Najveći broj poziva ADAC službi je bio zbog neispravnih akumultora, tako da je čak trećina vozila u kvaru imalo neispravnu ili praznu bateriju. Najčešći razlozi za problem su greške prilikom dizajna sistema za upravljanje radom agregata ili loše postavljena baterija, što je najčešći slučaj kada su vozila opremljena start-stop sistemom koji zahteva AGM akumulatore, koji često otkazuju usled visokih radnih temperature unutar motornog prostora. Čak 3,8% vozila koja nisu bila u voznom stanju su bila zaključana sa ključevima koji su ostali u njihovoj unutrašnjosti, a zapažen je porast broja poziva službi ADAC usled nepažnje vozača koji su ostali bez goriva (8,6%).

Image

 

Međutim, konstrukcioni problemi ne pogađaju samo skupa vozila. Vozila jednostavnije konstrukcije kao što je Honda Jazz i Chevrolet Matiz su vrlo loše ocenjeni kada je u pitanju pouzdanost, pogotovu kada su u pitanju jeftiniji potrošni delovi. Da to ne mora biti slučaj sa jeftinijim vozilima dokazuje Nissan Micra koja je proglašena za najpouzdaniji automobil u kategoriji malih vozila sa minimalnim brojem otkaza. Na drugom mestu su Mini, zatim Pežo 206 i novi Audi A1. Najlošiji u kategoriji su Hyundai i20 i gore navedeni Jazz.

U nižoj srednjoj klasi najpouzdaniji su BMW X1 ispred Citroen C4 Picasso i BMW serije 1. Iza njih su Mercedes A i B klasa, kao i Audi A3. Kia Sorento, Hyundai i30 i VW EOS su najnepouzdaniji u klasi.

U srednjoj klasi Audi Q5 je ispred BMW X3 i Audi A5, dok se na začelju opet, kao i prošle godine, nalaze Ford Mondeo i Smax.

U višoj srednjoj klasi Audi A6 je opet najpouzdaniji, a u stopu ga prati BMW serije 5. Mercedes E klasa i Volvo S60/S70/S80 dele četvrto mesto ispred Škode Superb.

Izvor: ADAC

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here