Intervju: Alister Mofit (Toyota Motorsport)

0
6106
Image
NAS SPONZOR

 

Prilikom obilaska TMG imali smo priliku da saznamo mnogo detalja o načinu rada sportskog odeljenja japanskog proizvođača. U razgovoru sa Alisterom Mofitom saznali smo čime se TMG bavi kao i šta su usluge koje ovo odeljenje pruža kako svojoj matičnoj kući, tako i drugim kompanijama.

 

Image

 

Obilazak TMG, koji se prostire na preko 30.000 kvm, je bio prilično dugotrajan posao. Srećom, naš vodič, Alistera Mofita (Alastair Moffit), je bio naoružan gomilom raznih informacija koje su učinile da obilazak prođe neverovatno brzo. U neformalnom razgovoru saznali smo mnogo toga, od istorijskih činjenica, preko podataka koje nismo znali o Toyota F1, reli i endurans programima, pa do toga koliko okvirno zarađuju endurans vozači.

 

Image

 

Formalni deo razgovora je u nastavku teksta, dok više informacija o tome šta smo sve saznali u neformalnom delu razgovora možete pročitati u našem tekstu o poseti TMG, koji će biti uskoro objavljen.

 

NK: Alister, čime se TMG bavi?

AM: Tri glavne oblasti poslovanja TMG su:

– podrška fabričkom sportskom timu – iza nas se upravo i nalazi prototip koji koristimo u Svetskom Endurans Šampionatu,

– podrška privatnim sportskim timovima – GT86 V3 i Yaris reli R1A, a tu je i električni sportski automobil EV001,

– vršimo usluge i rentiramo naša postrojenja drugim kompanijama, sportskim timovima i našoj matičnoj kući.

Image

 

NK: Ovo je novo postrojenje, koje je sagrađeno za potrebe nekadašnjeg F1 tima? Koliko imate zaposlenih tretnuno?

AM: Trenutno se nalazimo u radionici za šasije, koja je deo proširenja kompleksa urađenog 1999. godine. To proširenje je bilo neophodno da bi se obezbedile sve potrebne usluge neophodne za rad F1 tima. Iza nas se nalaze prostorije TTE odeljenja zaduženog za reli program.

Nalazimo se u Marsdorfu, predgrađu Kelna. Zaposleno je oko 250 ljudi, a TMG se prostire na oko 32.000kvm. U sklopu TMG se nalaze dva vazdušna tunela i sve što je potrebno da bi se trkački automobil projektovao, razvio i proizveo.

Image

 

NK: Dakle, drugi timovi mogu iznajmiti bilo koji od pogona ili koristiti neku od usluga koje vi pružate?

AM: Tako je. Možemo da vodimo tim u potpunosti, ali isto tako možemo da radimo samo ono što se od nas traži – projektovanje automobila, vođenje tima ili bilo šta drugo. Dosta poznatih timova koristi naše vazdušne tunele, kao i razvojno istraživačke mogućnosti. U poslednje vreme intezivno širimo broj usluga kada je u pitanju razvoj i proizvodnja šasija, kao i komponenti šasija.

Sve to nudimo timovima koji žele da koriste naše usluge zbog iskustva i rezultata koje smo postigli u prošlosti, kao i rezultata koje postižemo sada.

 

Image

 

NK: Što se tiče Toyota TS 030 HYBRID prototipa tiče, vi ga u potpunosti proizvodite ovde?

AM: Mi ovde proizvodimo kompletan LMP1 prototip osim benzinskog motora, menjača i hibridnog sistema, koji se proizvode u japanu. Mi ovde integrišemo pogonski agregat i hibridni sistem u prototip. Mi proizvodimo preko 80% komponentata šasije izrađenih od karbonskih vlakana, što je neobično za moderne timove.

Image

 

NK: Što se tiče podršne privatnim sportskim timovima, TMG proizvodi Yaris za reli takmičenja u R1A klasi i GT86 pripremljen po VLN V3 specifikacijama. Oba automobila su relativno pristupačni za manje timove.

AM: Tako je. To je i naša ideja. Ideja je da učinimo automobilski sport pristupačnijim. To je i deo Tojotine filozofije – da se proširi obim sportskih aktivnosti, a da bi smo to uradili, neophodno je da omogućimo većem broju ljudi da to i pokuša. Za 25.000€ možete kupiti automobil koji je u potpunosti pripremljen za nastup na WRC reliju (u klasi R1) ili da kupite GT86 V3, koji izgleda fantastično, sa kojim možete učestvovati na VLN trkama ili na 24 časa Nordšlajfa za 45.000€. I ne samo što možete da ih kupite, već možete da učestvujete i da pobedite u klasi. Mi smo pobedu već zabeležili sa GT86 (na Nordšlajfu ove godine, prim. Aut.).

{youtube}cf7nDQrCbjc?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Cilj je da pružimo priliku da učestvujete u trkama, a da za to nisu potrebni veliki budžeti, da možete da pobedite, a da vozilo nije vrlo komplikovano i da je teško naći tim koji će ga održavati. Mi nudimo pristupačne automobile koji će ponuditi jeftin i lagan način za ulazak u automobilski sport. Za sada nam ide dobro.

 

Prethodni tekstIntervju: Paskal Vaselon (Toyota Motorsport)
Sledeći tekstOpel ADAM: najpersonalizovaniji urbani automobil
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here