Intervju: Paskal Vaselon (Toyota Motorsport)

0
3748
Image
NAS SPONZOR

Image 

Odličan rezultat Tojota tima u Svetskom Endurans Šampionatu (WEC) je svakako jedan od razloga zašto smo odlučili da iz prve ruke čujemo o tome kakav je rezime sezone, kao i šta su planovi za 2013.

Paskal Vaselon (Pascal Vasselon) već nekoliko godina ima poziciju Tehničkog Direktora TMG, što u praksi znači da je on glavni čovek svih internacionalnih sportskih aktivnosti japanskog proizvođača.

Image
Foto: TMG

 

49-godišnji francuz je svoje prvo zaposlenje imao u Renault Sport odeljenju od 1985. do 1988. godine. Nakon toga prelazi u kompaniju Mišelin gde je od 1988. do 2004. napredovao kroz nekoliko pozicija završivši svoj angažman kao Direktor F1 operacija. Od 2005. prelazi u TMG gde je bio šef razvoja šasija (2005-2006), Generalni Menadžer za šasije (2006-2010), da bi od 2010. preuzeo kormilo TMG operacija kao Tehnički Direktor.

 

toyota pobeda u japanu
Foto: TMG

 

NK: Paskal, želeli bi smo da čestitamo na odličnom završetku test sezone koju ste završili sa tri pobede i to u prelepom automobilu koji je iza nas.

 

PV: Izgleda da čim je automobil brz, odmah je i lep. Prirodno, veoma smo srećni sa automobilom i smatramo ga veoma lepim.

Image

 

Dosadašnji rezultat je izuzetan, tri pobede u šest trka. Moram da dodam da smo na svih šest trka bili brži od konkurenata, što je manje poznat detalj. Tri trke koje nismo uspeli da pobedimo smo praktično izgubili van staze (vreme provedeno u boksu, prim.aut.).

NK: Za prvu sezonu, koja je ujedno bila test sezona, čini se da su rezultati bolji nego što je što se nadali?

PV: Jasno je da smo prebacili naša očekivanja. Naš cilj je bio ambiciozan, ali realističan – želeli smo da osvojimo jednu pol poziciju i jedan podijum. To je bilo amiciozno i realistično. Postigli smo mnogo više od toga. Teško je objasniti zašto smo postigli rezultate i mislim da nas je konkurencija podcenila.

Image

 

NK: Čini se da je vašu želju da budete "tihi" treći akter takmičenja sa željom da osvojite pol poziciju ili podijumski plasman osujetio Pežo, koji je svojim povlačenjem učinio Tojotu glavnim pretendentom na titulu. Takođe, ACO je zahvaljujući vašem timu uspeo da zadrži naziv i nivo takmičenja (FIA zahteva minimalno dva fabrička tima da bi takmičenje moglo da se kategoriše kao svetski šampionat).

PV: Da. Sezona 2012. je trebala da bude sezona u kojoj će tim trenirati i učiti, a veoma brzo se to pretvorilo u napad na šampionsku titulu. Ovo je bio dobar podstrek za nas. Ono što nije bilo dobro je, pored tužne činjenice da je šampionat napustio veliki tim kao što je Pežo, je što je naš konkurent mogao da se skoncentriše na nas. Sa Pežoom, u šampionatu bi bilo više fabričkih prototipova i to je, po našem mišljenju, trebalo da nam olakša posao – da nam omogući da učimo i da to ne radimo pod velikim pritiskom, pod kojim smo bili tokom cele sezone.

Srećom, sve je prošlo dobro, tako da nemamo razloga da se žalimo.

Image

 

NK: Čini se da ste spremni za sledeću sezonu. Gledajući rezultate iz 2012 (pobeda u Brazilu , Japanu i Kini), čini se da bi centrala Tojote trebala da potvrdi dobre rezultate većim budžetom za predstojeću sezonu. Šta su vam planovi, odnosno šta očekujete za narednu sezonu kada govorimo o broju Tojota posada u šampionatu, na Le Manu i kakvi su planovi povodom vozačkog kadra.

PV: Naravno, želeli bi smo da za sledeću sezonu pripremimo propisan napad na titulu i Le Man. Za to nam je, naravno, potrebno više automobila. Posebno za Le Man gde vam je potrebno bar tri posade. Ovo je naša želja. Za sada smo u pregovorima oko budžeta za sledeću sezonu i očekujemo da će naš program, realistično, biti nešto manje amplitude. Manje nego što bi bilo idealno.

NK: Da li bi ste mogli da povučete paralelu između F1 i enduransa, pre svega kada je u pitanju pritisak na tim, ali i u kontekstu budžeta.

PV: To su dva potpuno različita sveta, a posebno kada je u pitanju budžet. Međutim, to što je budžet u enduransu manji ne znači da je pritisak proporcionalno manji. Čim učestvujete u svetskom šampionatu, prtisak je tu. Mi predstavljamo Tojotu baš kao što smo je predstavljali kada smo učestvovali u F1, tako da sa te strane nema nikakve razlike. Mi ne shvatamo olako endurans trke niti smo zadovoljni bilo kakvim rezultatom – apsolutno ne.

Da zaključim, u ovu sezonu smo ušli pod velikim pritiskom iako je budžet bio manji nego što je to bio slučaj sa F1 budžetom – praktično 10% budžeta F1 tima.

Image

 

NK: Tojota hibridni pogon je zadužen za pogon vaših prototipova. Da li je Tojota ušla u ovaj šampionat samo zato što se otvorila mogućnost za korišćenje hibridnog pogona ili bi ste ušli i sa atmosferskim motorom kakav ste u 2011. razvili za potrebe Rebellion Racing tima?

PV: Tojota se vratila u endurans samo zbog novih pravila predstavljenih u 2011, koja su omogućila korišćenje hibridnog pogona. Bez te izmene pravilnika, Tojota sigurno ne bi bila prisutna u ovom takmičenju.

Image

 

NK: Kakvi su planovi što se tiče vozačke postave za 2013?

PV: Ove sezone smo imali dve posade na Le Manu, a vozačku posadu smo sa velikom pažnjom birali krajem 2010. Veoma smo zadovoljni vozačima, a kako za narednu sezonu planiramo dve posade na svim trkama šampionata, rekao bih da smo kompletni.

NK: Što se tiče 2014, priprema se velika promena kada su u pitanju LMP1 prototipovi. Kakvi su planovi za sezonu koja će doneti potpuno nove pogonske sisteme?

PV: Da, sezona 2014 će biti dramatično drugačija i to je bio cilj novih pravila. Glavni princip će biti alokacija energije, a svako će pokušati da tu energiju što efikasnije upotrebi. Ko bude uspeo da najefikasnije iskoristi alociranu energiju, taj tim će i pobediti. U pitanju je velika promena i to će promeniti način na koji prilazimo hibridnom pogonu i, uopšte, problemu SUS motora i hibridnog sistema.

{youtube}bluu9kF9ifo?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Mi smo već počeli da radimo po tom pitanju. Radimo na konceptu, ne na konkretnim rešenjima. Dakle, koncept automobila koji će biti korišćen, koncept pogonskog agregata i hibridnog sistema. Praktično, već počinjemo sa radom i na tom polju.

NK: Kao direktor jednog tima, koliko je vaše učešće u formiranju ACO regulativa? Da li pokušavate da izjednačite performanse benzinskih i dizel agregata?

PV: Mi smo angažovani po tom pitanju, tako da učestvujemo u radu nekoliko grupa. Grupa koja radi na formiranju tehničkog pravilnika će imati sastanak za nekoliko dana i mi smo intezivno angažovani. Naš tim je jedan od timova koje ACO i FIA konsultuju kako bi se pravilnici formulisali što bolje za sve učesnike.

Image

 

NK: Hvala na razgovoru i nadam se da ćemo se ponovo videti na Silverstonu ili Spa u 2013.

Prethodni tekstFord počinje proizvodnju nove Fieste
Sledeći tekstIntervju: Alister Mofit (Toyota Motorsport)
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here