Predstavljamo: KIA Cee”d – druga generacija

0
4368
Image

Najnoviji automobil C-segmenta, naslednik modela koji je od 2007. godine pa sve do danas osvojio više od 633.000 kupaca, projektovan je u Kijinom razvojnom centru u Raselhajmu (Rüsselsheim), Nemačkoj, a oblikovan u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu.

Novi cee”d, koji se proizvodi u slovačkoj fabrici u Žilini, prilagođen je evropskim ukusima i dolazi sa pet različitih motora, bogatim paketima opreme, različitim dizajnom unutrašnjosti i 7 godišnjom garancijom. 

Dizajn  

Druga generacija cee”d-a koji pripada nižem srednjem segmentu automobila, nastupa na tržištu u petovratnoj verziji, a odlikuje se posebnim dizajnom i svežinom dok na jesen očekujemo i karavan verziju. Model potpisuje nemački automobilski guru Peter Šrejer (Peter Schreyer), dizajner koji se ponosi brojnim međunarodnim priznanjima kao što su „red dot award", „Designpreis der Bundesrepublik Deutschland" i „iF product design award".

Image

Glavne karakteristike ovog modela su snaga, dinamičnost i elegancija. Aerodinamičan prednji deo vozila, atraktivna prednja maska i fluidne linije pokazuju novi pravac u oblikovanju vozila C segmenta. Kompakt se u dužinu proteže na 4310 milimetara sa 2650 milimetara dugim međuosovinskim rastojanjem. Sportski zaobljen zadnji deo vozila izražava dinamičnost koja se nastavlja niskim stavom, kratkim prepustom i dugim međuosovinskim rastojanjem. cee”d sve to kombinuje sa čvrstim preciznim linijama čime podseća na sportske kupee. Koeficijent otpora vazduha kod novog modela sa gotovo ravnim dnom iznosi 0,30, a kod prethodnog modela iznosio je 0,33.

Image

Image Image

Ukoliko upoređujemo novi model sa starim, vidimo značajne pomake u dimenzijama – novi cee”d je 50 milimetara duži, 10 milimetara niži i 10 milimetara uži u odnosu na prethodnika. Povećan je i razmak između točkova – kod prednjih točkova je 17 milimetara širi, a nazad 32 milimetra što postavlja dinamični potencijal cee”da na viši nivo. Prednji prepust je 15 milimetara  duži, a zadnji za 35 milimetara dok je međuosovinski razmak ostao nepromenjen sa 2560 milimetara čime pripada među najduže u svom segmentu.

Image

Cee”d se može odabrati u jednoj od 10 različitih boja karoserije. Pet je potpuno novih boja, a pet je već poznato iz prethodnog modela. Osim novih boja, u ponudi su novi 15" i 16" čelični naplatci kao i 16", 17" i 18" alu naplatci.

Unutrašnjost

Cee”d nove generacije otvara novo poglavlje u razumevanju novih automobilskih trendova počevši sa novom koncepcijom kabine koja je udobnija, prostranija i bogatija opremom. Putnička kabina ostavlja utisak sportskog duha i dinamičnosti i nudi puno više prostora. Vozač i suvozač koriste 12 milimetara više prostora u visini glave i 21 milimetar u predelu nogu. Prostor za ramena povećan je za 5 milimetara. Zapremnina prtljažnika povećana je za 12% i iznosi rekordnih 380 litara u odnosu na nekadašnjih 340 litara iz prethodnog modela čime se cee”d postavlja na sam vrh svoje klase. Kada je potrebno više prostora za prevoz stvari zadnja klupa se može složiti u odnosu 60/40 i zapremnina raste na čak 1318 litara. Prtljažni prostor je i funkcionalniji zbog 118 milimetara šireg otvora te poseduje brojne pregrade za odlaganje prtljaga. cee”d pokazuje svoju praktičnost nudeći podesivi naslon za ruke, središnju konzolu i veće držače za čaše u vratima. Držači za čaše u prednjim vratima dovoljno su veliki za odlaganje boca od 1,5 litra, a u držačima u zadnjim vratima mogu se staviti boce u 0,7 litara.

Image

Udobna sedišta i svetla kabina dopunjeni su atraktivnim meračima i logično raspoređenim tasterima. Brojne pregrade za odlaganje stvari nadograđuje izvrsna ergonomija. Za idealan položaj vozača tu su progresivni servo upravljač sa tri kraka i sedišta sa potporom u lumbalnom delu. Oba prednja sedišta električno su podesiva i grejana. Za dodatno uživanje u vožnji kupci će slušati CD/MP3 audio sistem sa 6 ugrađenih zvučnika i komandama audio uređaja na upravljaču i koristiti se USB, AUX i iPod priključkom za audio uređaj. Praktičnost i ergonomiju dopunjavaju vrlo pregledni i atraktivni trodelni merni instrumenti TFT-LCD Supervision. Unutrašnjost se takođe može prilagoditi ukusima kupaca i dolazi u tri osnovne kombinacije: crnoj, kameno sivoj i smeđoj boji. Osim navedenog, tu su i detalji u bojama svetlog hroma, piano crnoj i boji aluminijuma. Središnja konzola lagano je okrenuta prema vozaču, ima integrirsan audio sistem sa opcionim 4,3-inčnim TFT-LCD ekranom i mogućnošću ugradnje 7-inčnog aktivnog navigacijskog sistema sa govornim komandama na deset svetskih jezika koji je povezan sa kamerom za prikaz događanja iza vozila pri vožnji unazad.

Image

Među najvažnije opcije u širokoj paleti dodatne opreme spada čak 1045 milimetara dugačak panoramski krov. Ugodnijem ambijentu doprinosi efikasni dvozonski automatski klima uređaj koji poseduje dodatno provetravanje za putnike na zadnjoj klupi. Posebno su zanimljivi merni instrumenti sa Supervision osvetljenjem, električna parking kočnica i sistem pokretanja vozila bez ključa. Moguće je naručiti i Winter paket za zimske vremenske uslove što podrazumeva grejani obruč upravljača i električno grejano vozačevo i suvozačevo sedište. Među zanimljivije dodatke svakako spada putni računar sa indikatorom promene stepena prenosa i izbor od tri veličine prikaza podataka.

Image

Za jednostavnije i sigurnije parkiranje zadužen je sistem pomoći pri parkiranju sa prednjim, bočnim i zadnjim parking senzorima i automatskim okretanjem obruča upravljača. Potrebno je spomenuti kako sistem koristi šest prednjih i četiri zadnja senzora za parkiranje vozila u parking mesto.

Nova generacija motora

Pri razvoju novog cee”da inženjeri su u nemačkom razvojnom centru u Rüsselsheimu posebnu pažnju posvetili razvoju motora koji su u poređenju sa motorima iz prethodnog modela štedljiviji za oko 4%. Za ljubitelje dizel motora ponuđeni su 1,6-litarski i 1,4-litarski četverocilindraš sa common-railom i turbopunjačem sa varijabilnom geometrijom. 1,6-litarski dizel VGT, koji se pravi u slovačkoj fabrici, ponuđen je u slabijoj verziji sa 80 kW (110 KS) i u jačoj sa 94 kW (128 KS) i 260 Nm obrtnog momenta pri 1900 i 2750 o/min. 1,4-litarski četvorocilindraš WGT sa 66 kW (90 KS) razvija 220 Nm obrtnog momenta pri 1500 i 2750 o/min. Sva tri dizel motora ističu se po izuzetno niskoj potrošnji goriva! 1,6-litarski dizel sa 94 kW (128 KS) za kojeg će se verovatno odlučiti većina kupaca dizel motora, prosečno troši oko 4,1 l/100 km, a u verziji sa sistemom ISG i paketom EcoDynamics njegova potrošnja se još smanjuje i dostiže rekordnih 3,7 litara na 100 kilometara uz prosečnu emisiju  CO2 od 97 g/km.

Image

Benzinski deo ponude sastoji se od 1,4-litarskog motora iz porodice Gamma. Manji četrvorocilindraš sa 73 kW (100 KS) opremljen je sistemom multipoint-ubrizgavanja (MPI = Multi Point Injection) za doziranje goriva po svakom cilindru i kontinuiranim promenljivim upravljanjem ventila (CVVT). Za sportsku vožnju u ponudi je 1,6-litarski motor sa direktnim ubrizgavanjem benzina GDI, kontinuiranim promenljivim upravljanjem ventila i usisnim cevima, najveće snage od 99 kW (135 KS) i 165 Nm obrtnog momenta pri 4850 o/min. Njegova prosečna potrošnja goriva iznosi oko 5,8 litara na 100 kilometara. U verziji EcoDynamics potrošnja motora se smanjuje na 5,2 litre na 100 kilometra, a emisije CO2 iznose oko 119 g/km.

Image Image

Svi motori novog cee”da serijski su opremljeni sa 6-stepenim ručnim menjačem. Ljubiteljima automatika će se svideti 6-stepeni automatski hidraulični menjač povezan sa 1,6-litarskim dizel motorom. Tehničku poslasticu predstavlja 1,6-litarski benzinski motor sa dvostrukim kvačilom i oznakom DCI (Dual Clutch Transmission). Njega je Kia razvila u saradnji sa poznatim nemačkim proizvođačem menjača. Menjač DCT omogućava uglađenu, a po potrebi i brzu sportsku vožnju uz zadržavanje niske potrošnje goriva i niske emisije.

Svi Kijini motori, dizel i benzinski, projektovani su sa ciljem dostizanja što niže potrošnje goriva, a kao opcija se nudi paket EcoDynamics koji objedinjuje brojne tehnologije za što veću ekonomičnost i niže emisije. Ističemo ISG sistem za automatsko gašenje motora pri mirovanju, pneumatike sa niskim otporom, inteligentni alternator AMS i aktivni ECO sistem za podešavanje delovanja kompresora za klima uređaj i njegovo optimalno korišćenje energije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here