Predstavljamo: KIA Cee”d – druga generacija

0
4358

Oprema  

Novi cee”d po mogućnosti izbora paketa opreme definitivno pripada premium segmentu. Kupci mogu odabrati između četiri različite tkanine u unutrašnjosti vozila, uključujući i kožu kao i različite boje unutrašnjosti u kombinaciji sa ukrasnim elementima koji dolaze u svetlom i tamnom hromu i piano crnoj boji. Osnovne boje unutrašnjosti su crna i kameno siva.

Image

Novi cee”d oduševljava već najosnovnijim paketom opreme. Tu su, na primer, električni servo upravljač podesiv po visini i dubini, audio sistem sa šest zvučnika i komandama na upravljaču kao i iPod, Aux i USB ulazi i putni računar. Ugodnijem ambijentu novog cee”da doprinosi diskretno LED osvetljenje središnje konzole i kućišta prednjih ručica za otvaranje vrata. Napomenimo i mogućnost izbora dvozonskog automatskog klima uređaja, mernih instrumenata sa Supervision osvetljenjem, električno podesivog sedišta vozača sa memorijskom funkcijom i panoramskog krova dužine 1045 milimetara.

Novi cee”d može se pohvaliti i Xenon prednjim svetlima sa LED elementima i sistemom za osvetljenje u krivinama (snop svetlosti se pomera u skladu sa pomeranjem upravljača). Za jednostavnije i sigurnije parkiranje zadužen je sistem pomoći pri parkiranju sa bočnim i zadnjim senzorima i uređajem za automatsko okretanje upravljača kako bi se vozilo jednostavno parkiralo na parkinh mesto. Jedini zadatak za vozača je po potrebi dodavati gas i kočiti, a sve drugo radi parking računar.

Ogibljenje i upravljač

cee”d se može pohvaliti potpuno nezavisnim prednjim i zadnjim oslanjanjem. Prednje oslanjanje je tipa McPherson sa stabilizatorom i gasnim amortizerima. Nazad je oslanjanje sa dve poprečne vođice i jednom uzdužnom na svakoj strani, gasni amortizeri i poprečni stabilizator. Zadnji razmak između točkova je širi u odnosu na prethodni model i povećava stabilnost vozila. Kod voznih osobina, potrebno je spomenuti torzioni stabilizator čvrste karoserijske osnove (poboljšana je za 45% u odnosu na prethodni model).

Image

Sve verzije cee”da serijski su opremljene električnim progresivnim servo upravljačem koji u poređenju sa klasičnim servo upravljačkim sistemom doprinosi nižoj potrošnji goriva. Promer kruga okretanja je 10,28 metara (kod prošlog modela 10,34 metara), broj okretaja upravljača između krajnjih položaja je 2,85 okreta. Novi cee”d opcijski dolazi sa sistemom podešavanja upravljača zavisno od željenog načina vožnje pod nazivom Flex Steer za izrazitu voznu dinamiku. Vozač može izabrati između tri načina delovanja električnog servo upravljačkog sistema: udobna, normalna i sportska vožnja.

Sve varijante cee”da opremljene su kočionim diskovima koji su u odnosu na prošli model još efikasniji. Prednji samoventilirajući diskovi promera su 300 ili 280 milimetara, a zadnji diskovi 284 milimetra ili 262 milimetra kod slabije verzije motora. Kod prošlog modela zadnji diskovi bili su promera 262 milimetara kod svih verzija. Kočioni sistem dopunjuje serijski 4-kanalni uređaj protiv blokiranja točkova ABS i sistem za elektronsku raspodelu kočione sile EBD. Put kočenja pri brzini od 100 km/h do potpunog zaustavljanja iznosi do 36,5 metara.

Sigurnost

Unutrašnjost novog cee”da predstavlja izuzetno siguran prostor. cee”d je opremljen sa brojnim sigurnosnim dodacima za optimalnu zaštitu putnika u slučaju nesreće. Među najvažnije sigurnosne elemente spadaju čvrsta karoserijska osnova sa šest sigurnosnih vazdušnih jastuka i aktivni prednji nasloni za glavu u službi sprečavanja ozleda vrata pri udaru vozila od nazad. Sistemi za elektronski nadzor stabilnosti vozila ESC obuhvata brojne sigurnosne sisteme: VSM (Vehicle Stability Management), ABS sistem protiv blokiranja točkova kod kočenja, BAS automatsko pojačavanje sile kočenja, HAC sistem pomoći pri kretanju na uzbrdicama i sistem automatskog paljenja svih pokazivača smera kod naglog i snažnog kočenja. cee”d je opremljen naprednim sistemom upozorenja u slučaju nenamernog prelaska vozne trake pod nazivom LDWS kojim se smanjuje mogućnost nesreća kada je vozač umoran ili mu je pala koncentracija. Kamera nadzire položaj vozila u odnosu na saobraćajne oznake i upozorava vozača zvučnim signalom na njegovo nenamerno približavanje drugoj voznoj traci. Sistem deluje pri brzini višoj od 60 km/h.

Image

cee”d-ova karoserija je za 57% čvršća od prethodne generacije koja je na Euro NCAP testiranjima lako osvojila maksimalnih pet zvezdica. Bočna ojačanja u vratima su za 50% čvršća u odnosu na prošli model, a ojačani su i B stubovi. Svi bočni pragovi izrađeni su od čelika visoke strukturne čvrstoće. Dodatna ojačanja povezuju osovine, prtljažni i zadnji deo karoserije kao i celokupno karoserijsko dno.

Visokom stepenu sigurnosti doprinose ISOFIX držači za dva dečija sedišta na zadnjoj klupi, dodatni parking senzori za sigurniju vožnju unazad, sistem za prikaz pada pritiska vazduha u pneumaticima i stakla sa posebnim slojem za brže oticanje vode. Takođe je potrebno spomenuti poboljšanu sigurnost pešaka jer je u novom modelu posebno prilagođen prednji deo vozila, branik i poklopac motora, koji se lakše deformišu i ublažavaju udarac pešaka. cee”d  takođe nadzire pritisak vazduha u pneumaticima i upozorava vozača na pad pritiska ispod sigurnog nivoa.

Garancija

Novi cee”d, kao i svi Kijini modeli, na evropsko tržište dolazi sa fabričkom 7 godišnjom garancijom ili garancijom do 150.000 pređenih kilometara. Garancija vredi za celo vozilo, nije vezana za prvog vlasnika i prenosiva je na sve buduće kupce. Na taj način Kia ostaje brend sa najdužom garancijom, ne samo u našoj zemlji, nego i u celoj Evropi.

Kia je jedini proizvođač vozila sa sedmogodišnjom garancijom, a time, osim garancije na kvalitet, svojim strankama garantuje i očuvanje vrednosti vozila.

Sve verzije cee”da dolaze iz nove Kijine fabrike u slovačkom gradu Žilina. Proizvodni kapaciteti fabrike, koja se može pohvaliti sa 300 robota, je 300.000 vozila godišnje. U Kijinoj slovačkoj fabrici zaposleno je  3900 ljudi koji rade u čak tri smene.

Izvor: Kia Srbija marketing, pripremila Nacionalna Klasa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here