Povratak Solex-a

0
4400
esolex_00.jpg
NAS SPONZOR

Nakon dugog niza godina odsustva sa moto scene francuski Solex se vraća na tržište na talasu pomame za električnim skuterima modelom E-Solex.

Mlađi naraštaji se ovih mašina verovatno ni ne sećaju osim ako za njih nisu čuli iz priča ili ih videli na fotografijama. Poznat po svom malom pogonskom agregatu koji se nalazio na prednjem točku i koji je putem trenja gonio isti VeloSolex, kako se zvao ovaj model, je bez napora vozio preko 5 milina korisnika.

esolex_01.jpg

Ove godine Solex ponovo ulazi na tržište modelom E-Solex kod kog je dvotaktni agregat zamenjen elektromotorom. Za razliku od predhodnika E-Solex goni zadnji točak preko sinhronog mootra ugrađenog u glavčinu zadnjeg točka. Kao ni predhodnik mu E-Solex neće obarati brzinske rekorde ali će motor od 0.4 kW i baterijom od 15 aH moći da pređe oko 70km.

  esolex_02.jpg

Nestanak struje neće predstavljati problem pošto se kao i predk mu E-Solex može koristiti kao standardni bicikl kojeg po nahođenju možete pogoniti pedalama. Za dostojan ulazak ove legende u 21. vek se pobrinuo italijanski studio Pininfarina čiji su se dizajneri potrudili da u novi vek što vernije prenesu obeležija starog modela pa je ček i prisutan "rezervoar" iznad prednjeg točka koji sada nema ulogu skladištenje goriva već služi kao svojevrsna ostava za sitnice.

esolex_03.jpg

E-Solex se za sada može kupiti samo u Francuskoj po ceni od 1150€ dok se njegovo pojavljivanje u ostalim zemljama evrope očekuje do kraja leta tekuće godine.

Prethodni tekstmotoGP: Jerez, prva pobeda za Stonera
Sledeći tekstBosch pomaže protiv umora za upravljačem