2012 BMW F12 M6 predstavljen

0
1727
12_bmw_m6_01.jpg
NAS SPONZOR

BMW je predstavio novi model M6 u kupe i kabriolet varijanti, koje će po performansama, opremi i dinamici vožnje, kako najavljuje Bavarski gigant, naći svoje mesto u vrhu premijum segmenta sportskih automobila.

 

12_bmw_m6_01.jpg
 

Novi M6 je opremljen V8 motorom zapremine 4,4 litara, sa dvostrukim turbo punjačem (M TwinPower Turbo), snage 560KS (+10% u odnosu na prethodnika) pri 6000 do 7000 obrtaja. Motor postiže 680Nm (+30% u odnosu na prethodnika) u širokom opsegu obrtaja (1500-5750).

M agregat se isporučuje u paketu sa Efficient Dynamics sistemom (auto start-stop, rekuperacija kočione energije, elektronski kontrolisana pumpa ulja) kako bi se obezbedilo što ekonomičnije kretanje vozila čak i u gradskim gužvama. Prosečna potrošnja je deklarisana na 9,9l/100km za kupe i 10,3l za kabriolet. Ukupno poboljšanje efikasnosti u odnosu na prethodnu generaciju pogonjenu legendarnim V10 agregatom bi trebala da bude oko 30%.

M6, bez obzira da li je kabrio ili kupe, je dugačak 4898mm, širok 1899 i visok samo 1368mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2851mm, a težina vozila je 1850-1925kg (kupe), odnosno 1980-2055kg (kabriolet). 

 
12_bmw_m6_02.jpg
 
12_bmw_m6_03.jpg
 

M6 kupe ubrzava od 0 do 100km/h za 4,2 sekunde, dok je kabriolet neznatno sporiji zbog težine sistema za dizanje i spuštanje krova, pa mu je za ovaj sprint potrebno 4,3 sekundi.  Za ubrzanje od 0-200km/h kupeu je potrebno 12,6 sekundi, a kabrioletu 13,1. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250km/h, dok M Driver“s Package omogućava postizanje brzine od 305km/h.

Menjač je sedmostepeni sa dvostrukim kvačilom i sistemima za ostvarivanje optimalne trakcije (Drivelogic), brzi start (Launch Control) i pomoć pri nižim brzinama (Low Speed Assistance). Snaga se prenosi na zadnje točkove aktivnim M diferencijalom koji omogućava varijabilnu distribuciju između levog i desnog točka. Rezultat je optimizovano prijanjanje i povećana stabilnost prilikom nagle promene trake ili ubrzavanja pri izlasku iz krivine.

12_bmw_m6_04.jpg
 
12_bmw_m6_05.jpg
 

Šasija sa M specifikacijama standardno je opremljena sistemom za kontrolu rada amortizera (Dynamic Damper Control), kontrolom stabilnosti (DSC) sa M dinamik modom, M servotronik upravljanjem i kočionim sistemom male težine. Opciono je moguće dobiti nove M karbon-keramičke kočnice koje će umanjiti težinu vozila za 19kg. Standardni kočioni paket se sastoji od diskova prečnika 400m napred u kombinaciji sa šestoklipnim čeljustima i 396mm pozadi. Karbonski paket povećava prečnik prednjih diskova na 410mm.

Rekciju motora, mapiranje M servotronika, program menjanja brzina, DSC, karakteristike amortizera i informacije koje se prikazuju na hed-ap displeju moguće je programirati individualno. Dva tastera M Drive na upravljaču služe za snimanje i aktiviranje individualnih konfiguracija setapa automobila.

12_bmw_m6_09.jpg

Luksuzna unutrašnjost opremljena je specijalnim M kontrolama i stilskim karakteristikama. Tu su novi, kožom presvučeni M upravljač , M ručica menjača i ekskluzivna M sportska sedišta sa integrisanim sistemom za pojaseve, dok se opciono mogu dobiti multifunkcionalna sedišta. Kontrole setapa nalaze se na centralnoj konzoli.

Unutrašnjost je obložena merino kožom sa detaljima od karbon-fibera, dok je ime modela na pragovima osvetljeno. Displej na centralnoj konzoli opremljen je tehnologijom crnog panela, a unutrašnjost ima ambijentalno osvetljenje, dok temperaturu reguliše dvozonski automatski klima-uređaj.

12_bmw_m6_07.jpg
 

Novi BMW M6 kupe i kabriolet standardno su opremljeni LED prednjim svetlima, sistemom za noćnu vožnju sa prepoznavanjem pešaka, sistemima za upozoravanje na promenu i napuštanje trake, kamerom za pogled iza automobila, informacijama o ograničenju brzine i stanju u saobraćaju u realnom vremenu i aplikacijama za prijem veb radija, uz korištenje Fejsbuka i Tvitera.

12_bmw_m6_06.jpg
 

BMW M6 kupe ima krov od plastike sa ojačanjima od karbon-fibera (CFRP), dok kabriolet pokriva visokokvalitetni meki krov. Automobili su standardno opremljeni prepoznatljivim 19-inčnim M felnama male težine, a opciono se mogu dobiti one od 20 inča. BMW M6 kupe i kabriolet na raspolaganju imaju skoro svu dodatnu opremu koja se može naći u modelu BMW serije 6. 

Prethodni tekstAudi TT RS plus
Sledeći tekstWRC: Latvala pobednik u Švedskoj

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here