Nagoveštaj popuštanja krize sa poluprovodnicima

0
18
NAS SPONZOR

Globalna nestašica poluprovodnika, koja je izazvala probleme u globalnoj automobilskoj industriji u prethodne skoro dve godine, pokazuje znake popuštanja.

Mercedes Benz, Daimler Truck i BMW su među proizvođačima koji trenutno dobijaju dovoljno ovih komponenti za proizvodnju punim kapacitetom nakon što su i oni mesecima osećali nestašicu.

Situacija se poboljšava ranije nego što su kompanije prognozirale i ovo predstavlja svetlu tačku za industriju suočenu sa pogoršanjem ekonomskih uslova zbog inflacije u vreme kada industrija prolazi kroz transformaciju u proizvodnju električnih automobila.

Proizvođači su zadovoljni napretkom kada je reč o nabavci poluprovonika, ali još nisu porglasili pobedu i neprestano prate situaciju. Jerg Burcer, šef menadžmenta za proizvodnju i nabavke u Mercedesu, kaže da se problemi pojavljuju sporadično i da situacije ne može da se poredi sa prošlogodišnjom.

Kompanije su morale da smanje proizvodnju u fabrikama širom sveta iako je potražnja za automobilima značajno porasla sa popuštanjem pandemije, pošto nisu imali dovoljno čipova za vozila koja su sve više kompjuterizovana.

Ovaj problem je bio toliko izražen da globalna proizvodnja putničkih automobila jedva pokazuje znake oporavka u odnosu na period pre pandemije.

Proizvođači su sada u situaciji da postepeno nadoknađuju proizvodnju ranije naručenih automobila, ali novu brigu predstavlja ubrzavanje inflacije i rast kamatnih stopa, što može da se odrazi negativno na potražnju.

Prethodni tekstGT500-H – Mustang od 900KS
Sledeći tekstPrikazan enterijer Volkswagen Amaroka

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here