Toyota predstavila Aygo X

0
19
NAS SPONZOR

Toyota je predstavila Aygo X, model koji je samostalno razvila, za razliku od prethodne dve generacije svog najmanjeg modela u Evropi, koji je pravila u saradnji sa Peugeotom i Citroenom.

Sufiks X ukazuje na prelazak sa hečbek forme na krosover. Automobil i dalje po definiciji spada u A klasu, ali je znatno veći nego do sada. Dugačak je 3,7 metara, što je 235mm više nego ranije, a međuosovinski ramzak je veći za 90mm, od čega imaju koristi putnici na zadnjim sedištima. Aygo X je nastavio sa tradicijom zadnjih prozora koji se ne spuštaju nego guraju napolje u zadnjem delu.

Model je porastao u širinu za 125mm i dostigao 1,74 metra, a u visinu za 65mm, pa dostiže 1,52 metra. Kapacitet prtljažnika povećan je za preko 60 litara i iznosi 231 litar do zaštitne daske, odnosno na 269 litara ako se meri do krova. Sa obaranjem zadnjih sedišta taj prostor raste na 829 litara.

Ugrađeni su točkovi od 18 inča, boja ima završnu mat obradu sa kontrastnim narandžastim detaljima. Aygo X koristi GA-8 platformu i nadalje nudi opciju sklopivog gornjeg dela krova. Krug okretanja iznosi samo 4,7 metara, pa je vozilo idealno za gradske gužve i prepune ulice. Aygo X je dobio dodatnih 11mm klirensa, a pozicija vozača povišena je za 55mm.

Kabina je ukrašena živahnim kontrastnim detaljima i neobično dizajniranom centralnom konzolom sa ekranom od devet inča. U ponudi je i ambijentalno osvetljenje, bežično punjenje, kompletna LED svetla i unapređenje softvera preko interneta. Bezbednosni paket obuhvata adaptivni tempomat, detekciju pešaka preko noći, asistenciju za praćenje saobraćajne trake i detekciju biciklista preko dana.

Toyota je maksimalno pojednostavila stvari kod novog Aygo X. U ponudi je samo jedan motor – atmosferski jednolitarski benzinac od 72KS i 93Nm koji se postižu pri 4400 obrtaja. Menjač je petostepeni manuelni ili CVT.

Ubrzanje od 0-100 km/h traje 15,6 sekundi, a CVT odnosi još jednu desetinku. Maksimalna brzina je 158km/h, a deklarisana potrošnja samo 4,7l/100km. Masa vozila je, zavisno od trima, od 940kg do 1015kg, a emisija CO2 je samo 107g/km.

Prethodni tekst2022 Porsche Taycan GTS
Sledeći tekstAlfa Romeo Giulia opstaje kao električna limuzina

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here