F1: Rasel u Mercedesu, Botas u Alfi, Albon se vraća u F1

0
34
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 05: George Russell, Mercedes AMG F1 and Jean-Michel Tibi (FRA) FOM Cameraman during the Japanese GP at Suzuka on October 05, 2018 in Suzuka, Japan. (Photo by Mark Sutton / Sutton Images)
NAS SPONZOR

Džordž Rasel će naredne godine voziti pored Luisa Hamiltona u Mercedesu. Botasu nije produžen angažman u Mercedesu, a F1 karijeru će Valteri nastaviti u Alfa Romeo ekipi. Još jedna vest “prelaznog perioda” je i povratak Albona u F1 i to u Vilijams.

Nakon trke za VN Holandije objavljeno je da će Botas svoju F1 karijeru nastaviti kao vozač Alfa Romeo ekipe, a nepunih 24 časa od te objave Mercedes je obavestio javnost da je ugovor potpisan sa Raselom. Višegodišnji ugovor je potpisan između Rasela i Mercedesa, pa tako je Mercedes krenuo u planove za Hamiltonovog naslednika, u šampionskom smislu razume se. Rasel je deo Mercedes ekipe od 2017. godine kada je postao član junior programa Mercedes F1 tima, a posle tri sezone u Vilijamsu dobija priliku da vozi šampionski bolid. Rasel je već imao priliku da nastupa za Mercedes, a svi znamo kako se to završilo na trci za VN Bahreina prošle godine. Sada će Rasel imati priliku kao stalni vozač ekipe, pa će biti vrlo interesantno kako će se šampionske ambicije 23-godišnjaka uklopiti u ekipu sa Hamiltonom.

Valteri Botas svoju F1 karijeru nastavlja kao vozač Alfe, a već neko vreme se pričalo gde će Valteri nastaviti svoju F1 karijeru, pošto je postalo nekako jasno da to neće biti Mercedes. Kako je Rasel planiran za Mercedes, očekivalo se i da se Botas vrati u Vilijams, međutim prestanak F1 angažmana Kimija Rajkonena ostavio je upražnjeno mesto u Alfi, pa je tako Botas obnovio saradnju iz F3 serije koju je imao sa Fredom Vaserom, šefom ekipe Alfa Romeo. Tako se Botasova karijera kao vozača Mercedesa završava nakon pet godina angažmana, a tokom boravka u Mercedesu Valteri je zabeležio devet pobeda, 17 pol pozicija i pomogao je ekipi da osvoji četiri titule u šampionatu konstruktora, a trenutno drže prvo mesto sa devet trka do kraja šampionata. Kao i u slučaju Rasela i ovde je višegodišnji angažan u pitanju.

Odlazak Rasela iz Vilijamsa značio je upražnjeno mesto pored Latifija, a to mesto je ubrzo popunjeno Albonom koji se u F1 vraća nakon što ga je Perez zamenio u Red Bulu za aktuelnu sezonu. Albon se nakon DTM angažmana vraća u F1, a Red Bul je “pustio” da nastupa za Vilijams, ali ipak imaju F1 planove za njega u Red Bulu. Albon je imao dva podijuma za Red Bul nakon što je zamenio Gaslija u ovoj ekipi, dok je u DTM šampionatu trenutno drži šesto mesto sa jednom pobedom, jednom pol pozicijom i jednim najbržim krugom.

F1 šampionat se nastavlja za predstojeći vikend gde se vozi VN Italije u formatu koji podrazumeva kvalifikacije petkom, sprint trku u subotu i VN u nedelju.

Prethodni tekstPrikazana evropska KIA Sportage
Sledeći tekstDruga generacija Mercedes Citana

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here