Druga generacija Mercedes Citana

0
13
NAS SPONZOR

Mercedes je predstavio potpuno novi Citan, koji se odlikuje svežim dizajnom, dodatnom tehnologijom i potpuno električnom varijantom koja je u pripremi. Novi Citan zasnovan je na Renaultu Kangoo. Prodaja počinje u septembru, a očekivana početna cena biće manja od 20.000 EUR.

Novi Citan kompletira trio Mercedesovih kombija zajedno sa većim modelima Vito i Sprinter i usvaja novi dizajn koji ga približava putničkim modelima. Citan će se prodavati kao teretni kombi ili turer za prevoz putnika i u zavisnosti od toga će imati klizna vrata, veći ili manji broj prozora i drugi red sedišta.

Citan je sa 4.498mm duži nego do sada i ima tovarni prostor dužine 3.050mm i veći kapacitet od dosadašnjeg modela. U pripremi su verzije sa kraćim ili dužim razmakom među osovinama, kao i Mixto varijanta u kojoj se prostor deli između putničkog i teretnog.

Novi Citan će biti poslednji teretni Mercedes sa SUS motorima. U ponudi će biti 1,5 litarski dizelaš od 75KS, 95KS ili 115KS, kao i 1,3 litarski benzinac snage 102KS ili 130KS. Citan Tourer neće moći da se dobije sa dizelašem od 75KS ili 115KS.

Svi motori se kombinuju sa šestostepenim manuelnim menjačem, a najsnažniji benzinac i dizelaš moće se da se dobiju i sa sedmostepenim automatikom. Buduća električna verzija očekuje se u drugoj polovini 2022. godine sa autonomijom od oko 285km i motorom snage 102KS i 245Nm. Baterija od 44kWh moći će da se napuni od 10% do 80% za 40 minuta na brzom punjaču snage 75kW.

Vozač će na raspolaganju imati režime Comfort i ECO, kao i tri nivoa rekuperacije energije.

Kabina je dobila novi dizajn koji ga razlikuje od Kangooa, a neki elementi se dele sa ostalim Mercedesovim modelima. Tu je poznati MBUX multimedijalni sistem sa Apple CarPlay i Android Auto tehnologijama, kao i satelitska navigacija sa osvežavajem podataka o stanju u saobraćaju u realnom vremenu.

Vozaču pomaže serija sistema, uključujući asistenciju za bočni vetar, za kretanje na uzbrdici i sistem za upozoravanje na umor vozača. Citan Tourer opremljen je asistencijom za vožnju unutar saobraćajne trake, aktivnim kočenjem, prepoznavanjem saobraćajnih znakova i asisistencijom koja prati ograničenja brznine. U opcionu opremu spadaju aktivna asistencija za razmak od drugog vozila i aktivna asistencija za upravljanje.

Prethodni tekstF1: Rasel u Mercedesu, Botas u Alfi, Albon se vraća u F1
Sledeći tekstHyundai: Samo električni modeli od 2035.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here