Minhen: Renault Megane E-Tech Electric

0
55
NAS SPONZOR

Jedan od najpopularnijih kompaktnih automobila u Evropi dobija novu formu karoserije uz hečbek, limuzinu i karavan koji se trenutno prodaju. Renault je odlučio da pod imenom Megane prvi put ponudi krosover, a njegovo puno ime je Megane E-Tech Electric.

Reč je o električnom modelu težine 1624kg, koji koristi istu CMF-EV platformu kao Nissan Ariya. Za vozilo dužine samo 4,21m, međuosovinski razmak od 2,7m je impresivan, a to je omogućilo inženjerma da naprave prostranu kabinu uprkos kompaktnim dimenzijama.

Vozilo je postavljeno na velike felne od 20 inča, visoko je samo 1,5m i standardno dolazi sa ručkama na vratima koje se uvlače radi bolje aerodinamike, dok ručke zadnjih varata ostaju sklrivene uz staklo. Megane E-tech je prvi serijski Renault koji će nositi novi logo retro dizajna.

Pored potpuno novog dizajna karoserije i uređenje kabine predstavlja veliki iskorak od onoga što pronalazimo u modelu istog imena sa benzinskim i dizelskim motorima. Uređenjem dominira potpuno digitalna instrument tabla spojena sa ekranom za multimediju, koju Renault naziva OpenR ekran.

Ispred vozača je ekran dijagonale 12,3 inča, a uz njega ekran za multimediju dijagonale 12 inča (u višim paketima opreme). Renult posebno ukazuje na rezoluciju od 1250 x 1562 i kristalno čistu sliku. U nižim paketima opreme, električni Megane ima manji devetoinčni centralni ekran slabije rezolucije.

Novi model ne samo što ima nultu emisiju gasova, nego ima i tapacirung napravljen u potpunosti od recikliranh materijala. Čak i niži segmenti centralne konzole su od reciklirane plastike, koja se koristi i za mnoge elemente koji nisu vidljivi. Čak 95% vozila moći će da se reciklira.

Za pogon se koristi jedan električni motor od 130KS i 250Nm u nižoj specifikaciji, odnosno 217KS i 300Nm u višoj i skupljoj. Sa snažnijim motorom, Megane E-Tech Electric ubrzava od 0-100km/h za 7,4 sekundi, a maksimalna brzina je 160km/h.

Motor se napaja iz baterije veličine 40kWh ili 60kWh. Manja omogućava autonomiju od 300km, a veća 470km. Baterije su podržane osmogodišnjom garancijom, a ukoliko u tom periodu kapacitet opadne ispod 70%, Renault će je zameniti besplatno.

Za punjenje se može koristiti punjač snage do 22kW AC ili 130kW DC. 300 kilometara vožnje dobije se za pola sata punjenja na stanici od 130kW. Sa kućnim punjačem snage 7,4kkW, 400km se postiže za osam sati punjenja.

Električni Megane će moći da se naruči od februara 2022. godine, a prodaja kreće mesec dana kasnije.

Prethodni tekstMinhen: BMW i Vision Circular
Sledeći tekstPrikazana evropska KIA Sportage

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here