Minhen: BMW i Vision Circular

0
17
NAS SPONZOR

BMW je iskoristio Sajam automobila u Minhenu za prezentaciju svojih planova u vezi sa održivom i ekološki prihvatljivom proizvodnjom automobila. U tu svrhu prikazan je koncept i Vision Circular.

Zamišljen kao kompaktno električno vozilo koje će se naći u prodaji 2040. godine, koncept je dugačak četiri metra i ima pet vrata, a donosi nova dizajnerska rešenja za ovu nemačku marku. Najuočljiviji je prednji kraj, gde je potpuno prerađen koncept sa dva “bubrega”, ali je potpuno izmenjen i zadnji kraj, uz velike staklene površine kabine.

Koncept je 100% napravljen od recikliranih materijala, koji i sami mogu biti ponovo potpuno reciklirani. U BMW-u kažu da je ovo najava novog talasa modela ove marke kod kojih bi digitalni dizajn mogao da zameni fizičko oblikovanje branika. Umesto standardne BMW značke, u panele karoserije logo je laserski ugraviran.

Nove tehnike primenjene su u izradi branika od reciklirane plastike, na površinama koje su pokrivene anodizovanim sekundarnim aluminijumom umesto farbom, a pneumatici su napravljeni od prirodno uzgojene gume.

U kabini su napred dva velika sedišta, ponovo od reciklirane plastike, sa mehanizmom za brzo uklanjanje metala i tkanine. Instrument tabla je zamenjena panelom koji prima komande pokretima preko kristalne jedinice. Konvencionalni instrumenti pomereni su u dno vetrobrana, pa nema potrebe za drugim ekranima u kabini.

Zadnja sedišta okružena su okvirom od adonizovanog aluminijuma, a debeli tepih napravljen je od reciklirane plastike. iDrive kontroler premešten je na C stub i služi kao izvor svetla u kabini.

Predsednik BMW-a Oliver Cipse rekao je da ovaj koncept simbolizuje ambiciju kompanije da bude pionir u razvoju cirkularne ekonomije, maksimalne efikasnosti u proizvodnji i ekološke prihvatljivosti tokom čitavog životnog veka automobila.

Prethodni tekstRenault predstavio Mobilize Limo
Sledeći tekstMinhen: Renault Megane E-Tech Electric

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here