Nestašica čipova i tokom 2022.

0
12
NAS SPONZOR

Japanska kompanija Rohm upozorila je da će nestašica čipova za automobile i industrijske mašine potrajati najmanje i tokom sledeće godine. Firma sa sedištem u Kjotu, koja snabdeva Toyotu, Ford i Hondu, pogođena je nedostatkom ključnih materijala, saopštio je direktor Isao Macumoto.

Kompanija je počela da povećava kapacitete u septembru prošle godine i planira da potroši dodatnih 636 miliona dolara u aktuelnoj fiskalnoj godini, ali se rezultat tih investicija neće videti odmah, rekao je Macumoto.

“Sve naše proizvodne linije rade u punom kapacitetu od septembra prošle godine, ali je narudžbina od naših mušterija i dalje previše. Mislim da nećemo moći da ispunimo sve zaostale narudžbine sledeće godine”, izjavio je prvi čovek Rohma.

Prethodno je kompanija iz iste branše Infineon Technologies upozorila da će problemi u lancu nabavki verovatno trajati mnogo duže nego što se očekivalo. Period isporuke čipova već premašuje 20 sedmica, pošto pandemija kovid 19 komplikuje napore da se nastavi normalna proizvodnja u regionu od Japana do jugoistočne Azije.

Nedostatak materijala i komponenti u kombinaciji sa prepunim vozovima, brodovima i avionima primorao je globalne proizvođače, od Toyote do Volkswagen grupe, da smanje ili suspenduju proizvodnju u poslednjih nekoliko sedmica. Japanski automobilski gigant saopštio je prošle sedmice da će privremeno obustaviti proizvodnju u 14 fabrika.

Prethodni tekstHyundai: Samo električni modeli od 2035.
Sledeći tekstMercedes AMG GT 63 S E-Performance

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here