Pad proizvodnje automobila u Nemačkoj

0
34
NAS SPONZOR

Prognozirani rast proizvodnje automobila u Nemačkoj na nivou čitave godine biće umanjen pošto se ispostavlja da oporavak od posledica pandemije ne teče glatko kao što se očekivalo, usled poremećaja u lancu isporuke delova i proizvodnji poluprovodnika.

Industrijsko udruženja VDA sada očekuje da će proizvodnja automobila u 2021. biti uvećana za 3%, a ne za 13% uz ocenu da je proizvodnja u prethodnim mesecima bila “značajno ispod očekivanja”.

Prognozira se da će ove godine u Nemačkoj biti napravljeno 3,6 miliona automobila, što je za 400.000 manje u poređenju sa prethodnom prognozom, navodi VDA u polugodišnjem izveštaju.

Nemačka automobilska industrija, koja obuhvata moćne marke poput Volkswagena, Daimlera i BMW-a, čini oko 5% ekonomskog proizvoda ove zemlje i zapošljava više od 800.000 ljudi.

Proizvođači su morali da obustave rad u fabrikama na početku pandemije u očekivanju sporije prodaje, a sada ih je zatekao nagli rast potražnje, pošto su zemlje ove godine ponovo otvorile svoje ekonomije.

U prvoj polovini godine u Nemačkoj je proizvedeno 1,73 miliona automobila, što je za 16% više na godišnjem nivou. Međutim, nagoveštaj problema je podatak o padu proizvodnje u junu za 19%, navodi VDA.

Broj registracija novih automobila u Nemačkoj je u prvih šest meseci 2021. povećan za 15%, na 1,39 miliona vozila.

 

Prethodni tekstStellantis najavio četiri platforme sa baterijama
Sledeći tekstPredstavljen novi BMW kupe Serije 2

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here