2021 Dacia Duster – novo lice, nove tehnologije

0
151
NAS SPONZOR

Rumunska Dacia predstavila je osveženu verziju krosovera Duster, sa brojnim izmenama spolja i unutra. Automobil je dobio novi dizajn dnevnih svetala u obliku slova Y, po ugledu na novi Sandero.

Duster ima i LED prednje indikatore, kao i LED lampe koje osvetljavaju tablicu, čime se dodatno smanjuje potrošnja električne energije, a čitav automobil čini nešto efikasnijim. Tome doprinose i nove felne od 16 i 17 inča koje su testirane u tunelu za usavršavanje aerodinamike. Nove felne u kombinaciji sa krovnim spojlerom i zaobljavanjem ivica na karoseriji pomažu da Duster emituje 5,8 grama CO2 manje po kilometru.

Kabina je temeljno prerađena i dobila je novi multimedijalni sistem sa ekranom od osam inča. Sistem podržava Android Auto i Apple CarPlay tehnologije, a ima i kompas i merenje nagnutosti vozila u verziji sa 4×4 pogonom. Tu su i novi nasloni za glave, pozajmljeni iz Renault Clija. Promenjen je i tapacirung u kabini i dodat naslon za ruke koji može da se pomeri unazad za 70mm i sadrži držač za čaše i USB port u skuljim verzijama.

Najvažnija mehanička promena je ugradnja šestostepenog automatskog menjača sa dva kvačila. EDC menjač je dostupan samo u kombinaciji sa pogonom na prednjim točkovima i benzinskim motorom od 150KS. Ako se odabere pogon na svim točkovima, dobjia se šestostepeni ručni menjač. Ova transmisija se kombinuje sa TCe 90 i TCe 130 motorima. Jedini dizel agregat je dCi od 115KS sa pogonom na dva ili četiri točka i manuelnim menjačem.

Za sada se ne pominje hibridni pogon, ali je u ponudi Duster ECO-G 100, koji ima rezervoar za 50 litara LPG-a umesto rezervnog točka. Ovaj model ima 9,5% manju emisiju CO2 od benzinca.

Prodaja novog Dustera u Evropi počinje u septembru pod starim znakom ove marke. Dacia će početi da postavlja svoj novi logo od druge polovine sledeće godine.

Prethodni tekstNovi Honda Civic sa hibridnim pogonom
Sledeći tekstFerrari predstavio hibridni 296 GTB

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here