Dacia predstavila novi Sandero

0
37

Dacia je predstavila novu generaciju modela Sandero, koji prelazi na Renaultovu platformu CMF-B, koju koristi i aktuelni Clio. Sandero je doživeo veliki dizajnerski napredak spolja i u kabini i opremljen je nekim od savremenih tehnologija na kakve njihovi vozači do sada nisu mogli da računaju. Istovremeno je obnovljena i limuzinsdka verzija Logan.

Sandero je duži za 19mm nego do sada, ukupno 4.088mm, i postao je značajno širi sa 1848mm bez retrovizora. Modeli su dobili nova, uža LED prednja svetla sa motivom slova Y i širi kolotrag.

Sandero će i ubuduće postojati u formi Stepway, ali će on sada vizuelno biti upadljiviji zbog dodatnih plastičnih elemenata na karoseriji, felni od 16 inča, krovnih mosača i metalnih zaštitnih panela integrisanih u prednji i zadnji branik. Stepway ima viši klirens za 41mm od regularnog Sandera.

Centralna konzola u kabini dobila je znatno moderniji izgled, sa tapacirungom od tkanine u određenim trimovima. Kabina je prostranija nego do sada i putnici na prednjim sedištima su dobili nekoliko dodatnih milimetara za ramena i laktove, dok oni na zadnjim sedištima imaju 4cm dodatnog prostora za noge. Kapacitet prtljažnika je 328 litara, što je za 18 litara više od starog Sandera.

Postojaće tri opcije za multimediju. Osnovna Media Control obuhvata DAB radio i Bluetooth konekciju, ali bez digitalnog ekrana nego sa slotom u koji se postavlja pametni telefon i potom se koristi preko specijalne aplikacije za upotrebu uređaja u automobilu.

U ostale dve konfiguracije koristi se osmoinčni ekran osetljiv na dodir, smešten u gornjem delu centralne konzole. Prva je Media Display i obuhvata Android Auto i Apple CarPlay tehnologije. Druga je Media Nav i donosi ugrađenu navigaciju i Wi-Fi povezivanje mobilnog telefona.

Sandero će se u početku prodavati sa tri motora. Osnovni je jednolitarski benzinac sa tri cilindra od 65KS sa oznakom SCe 65 i u kombinaciji sa petostepenim manuelnim menjačem. Sledeći je turbo benzinac sa tri cilindra TCe 90 od 90KS, koji će se ugrađivati i u Stepway i moći će da se kombinuje sa CVT transmisijom ili šestostepenim manuelnim menjačem.

U ponudi će biti i TCe 100 koji koristi LPG kao dodatno gorivo, sa rezervoarom u prostoru gde kod ostalih verzija stoji rezervni točak. Dacia navodi da ovaj model emituje 11% manje CO2 nego ekvivalentni benzinski model i da sa oba napunjena rezervoara može da pređe više od 1300km.

Prelazak na novu arhitekturu omogućio je ugradnju savremenije tehnologije. Kupcima će biti dostupan klima uređaj sa digitalnim kontrolama, električna ručna kočnica, kamera za pogled unazad, automatski brisači i grejanje prednjih sedišta. Nova generacija Sandera i Logana u osnovnom paketu ima i automatsko kočenje.

Prodaja počinje do kraja godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here