Ford predstavio Pumu ST

0
32

Ovo je nova Ford Puma ST, krosover koji postaje treći član porodice ST nakon Fieste i Focusa. Sa snagom od 200KS i 320Nm maksimalnog orbtnog momenta, Puma ST je na nivou Volkswagena T-Roc R, ali će biti jeftinija kada stigne na tržište početkom 2021. godine.

Puma ST je u pogledu mehanike veoma bliska Fiesti ST. Automobili koriste isti 1,5 litarski turbo motor, a revidirani izduvni sistem podešen je da emituje nešto umereniji zvuk. Fordovi inženjeri kažu da je Pumin izduv tiši od Fiestinog za 1dB. Snaga se šalje na prednje toškove preko šestostepnog manuelnog menjača.

Puma ST ima masu od 1358kg i teža je od Fieste ST za 100kg, što se odrazilo na performanse. Krosover ubrzava od 0-100km/h za 6,7 sekundi, odnosno za 2 destinke sporije, a maksimalna brzina je manja za 11km/h i iznosi 220km/h.

Šasija Fieste ST ovde je pretrpela manje izmene radi tranzicije u karoseriju krosovera. Zadnja torziona šipka kruća je za 40% da bi se kompenzovala veća masa i visina vozila, a ostatak setapa je uglavnom isti.

Puma ST ima za 25% brži odziv upravljača od standardne Pume, a opciono može da se dobije mehanički diferencijal ograničenog proklizavanja radi poboljšanja trakcije pri izlasku iz krivina. Ova tehnologija funkcioniše u saradnji sa vektorskom raspodelom obrtnog momenta i kontrolom kočenja unutrašnjim točkom. Kočioni diskovi su prečnika 325mm napred i 271mm nazad i smešteni su u felne od 19 inča napred, na kojima su pneumatici Michelin Pilot Sport 4.

Režimi za vožnju su Normal, Sport i Eco, deklarisana potrošnja goriva je 6,9l/100km, a emisija CO2 je 155g/km.

Puma ST ima specifičan stilski paket sa novom rešetkom ispred hladnjaka, ST oznakama, novim spliterrom, većim zadnjim krilom i difuzorom. Ford napominje da ovi elementi imaju i funkcionalnu, a ne samo estetsku ulogu.

Kabina je dobila upravljač sa ravim donjim delom, sportsku ručicu menjača i papučice, kao i par Recaro prednjih sedišta. Zapremina prltjažnika ostaje 456l sa 80 dodatnih litara u Megaboxu ispod poda prtljažnika.

Osnovna oprema je prilično bogata i sadrži bežično punjenje telefona, grejanje vetrobrana, prednje i zadnje parking senzore, automatske brisače, SYNC 3 multimediju i 12,3 inčnu digitalnu instrument tablu sa promenjivim grafikama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here