Lexus NX sa hibridnim pogonom

0
301
NAS SPONZOR

Lexus je predstavio drugu generaciju krosovera NX, koji je dobio hibridni plag-in pogon od 305KS i potpuno novi, moderni dizajn kabine, uz evoluciju izgleda eksterijera. NX je najprodavaniji Lexusov model u Evropi, a novi je predstavljen ubrzo nakon objave ove marke da će do 2025. godine predstaviti nove hibridne, plag-in hibridne i potpuno električne modele.

NX 450h+ koristi benzinsko-eletrični pogon veoma sličan onom iz Toyote RAV4 i Suzukija Across. Tu se kombinuju 2,5 litarski atmosferski četvorocilindrični benzinski motor od 185KS i električni agregat od 180KS na prednjoj osovini, kao i agregat od 54KS na zadnjoj osovini za stalni pogon na svim točkovima. Ubrzanje od 0-100km/h traje nešto više od 6 sekundi.

Automobil može da pređe 65km ako koristi samo električnu energiju iz baterije kapaciteta 18,1kWh, a tada je maksimalna brzina ograničena na 135km/h. Kada je baterija ispražnjena, sistem automatski počinje da je puni. Hibridni režim je, prema navodima Lexusa, 20% efikasniji nego kod suparničkih plag-in hibridnih SUV modela. Procenjena emisija CO2 je manja od 40g/km, a potrošnja goriva oko 3 litre na 100km.

Druga pogonska opcija je NX 350h hibird koji je 22% snažniji, emituje 10% manje CO2 i 15% je brži od dosadašnjeg modela. Elektrifiovani 2,5 litarski benzinac sa četiri cilindra šalje 240KS na prednju ili opciono na obe osovine. Ubrzanje od 0-100km/h je 7,7 sekundi, a vozilo može da povuče teret do 1500kg.

Novi NX je agilniji i precizniji u vožnji zahvaljujući 20mm nižem težištu, povećanom kolotragu na oba kraja i boljem rasporedu težine nego do sada. Korišteni su novi materijeli i tehnike varenja, pa je čitav automobil krući, a u podešavanju ubrzavanja i kočenja radili su profesionalni trkački vozači.

NX je prvi Lexus sa novim Tazna dizajnom kokpita, koji je najavljen radikalnim konceptom LF-30 2019. godine. Cilj je bio da se enterijer fokusira na vozača i ponudi mu intuitivnu kontrolu nad vozilom. Ključne funkcije su na tasterima osetljivim na dodir na upravljaču, a centralna konzola usmerena je prema vozačevom sedištu.

Standardni centralni ekran ima dijagonalu od 9,8 inča, a opcioni 14 inča i među najvećima je u segmentu. Softver kontroliše CPU koji je 3,6 puta brži nego kod odlazećeg NX. Ugrađen je novi operativni sistem sa „pametnim servisima“, uključujući prikazivanje podataka o putovanju i stanju u saobraćaju u realnom vremenu, a tu je i kontrola glasovnim komandama.

Lekus je saopštio da je novi NX prostraniji, komforniji i kvalitetniji od dosadašnjeg. Novi detalji su funkcije elektrifikovanog otvaranja vrata, personalizovana svetlosna sekvenca koja dočekuje vozača i priprema kabine unapred preko Lexusove aplikacije.

Prethodni tekstElektrični Peugeot e-Rifter stigao u prodaju
Sledeći tekstF1: Verštapen i Red Bul nadmudrili Mercedese za pobedu na VN Francuske